BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,89
ALTIN 2.431,07
HABER /  GÜNCEL

39 bombalı araç 19 canlı bomba engellendi!

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada terörle mücadeleye dair bilgiler verdi. Canikli, bugüne kadar 19 canlı bombanın yakalandığını açıkladı.

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı. Canikli terörle mücadele kapsamında 19 canlı bomba, 39 bombalı aracın önlendiğini açıklarken ABD ile Rakka'ya yapılacak bir operasyon için ılımlı mesajlar verdi.

Nurettin Canikli, ABD'nin Rakka'ya yönelik talebiyle ilgili Türkiye'nin operasyona sıcak baktığını Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da bunu açıkladığını söyledi. Konuyla ilgili teknik görüşmeler yapılması kararının alındığını ifade eden Canimli, görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

Terörle mücadeleye ilişkin bilgiler veren Canikli, 15 Ağustos-7 Eylül

FETÖ Soruşturmaları  Bu kararlar verildikten sonra hatalı olduğu anlaşılan olursa (görevden almalar ve tasfiyeler) onları görevlerine iade edeceğiz

tarihleri arasında patlayıcı yapımında kullanılan 13.1 ton amonyom nitrat ele geçirildiğini söyleyerek şöyle konuştu:

39 BOMBALI ARAÇ, 19 CANLI BOMBA...

15 Ağustos-7 Eylül tarihleri arasında bölücü terör örgütüyle mücadele çerçevesinde 13,1 ton amonyum nitrat ele geçirilmiş, 339 adet patlayıcı yapımında kullanılan tüp ele geçirilmiş ve 129 el yapımı patlayıcı bulunarak imha edilmiştir. Yine aynı faaliyet kapsamında güvenlik güçlerimizin ve istihbarat birimlerimizin yaptığı çalışmalar neticesinde 229 tane önemli olay engellenmiştir.

Bu olayların 155 tanesi patlayıcıların engellenmesi, 39 tanesi bombalı araç patlatma teşebbüsünün engellenmesi, 19 tane canlı bomba hadisesinin engellenmesi ve 24 olay da eylem yapma hazırlığındaki örgüt mensuplarının ele geçirilmesi şeklinde ortaya çıkmıştır.

FIRAT KALKANI OPERASYONU

Operasyonun temel amacı ülkemizin sınır güvenliğini sağlamak. Türkiye uluslararası hukuktan doğan hakkını kullanarak operasyona başlamıştır. Sınır güvenliğinin tesisi yanında DEAŞ ile mücadele kapsamında da operasyon başlatılmıştır.

Temel amaç olmamakla birlikte Suriyeli göçmenlerin kendi topraklarına kendi ülkelerine dönmelerini sağlamak amacıyla uygun ortam sağlamak da amaçlardan bir tanesidir.

“CERABLUS’A SU VE ELEKTRİK VERİLECEK”

Uzun yılardan beri Türkiye’de konaklayan Cerablusluların dönmeye başladıklarını görüyoruz ve bunu teşvik ediyoruz. Bu yerleşim olduktan sonra bunlar bir süre daha desteklenmeye devam edecek. Pazartesi gününe kadar su verilecek cumartesi, gününe kadar da enerji verilmeye başlanacak.

“İKİNCİ GÜNDE KONTROL SAĞLANDI”

Ayrıca Suriye devletinin toprak bütünlüğünün korunmasına riayet ediyoruz. Fırat kalkanı harekatı 24 Ağustos’ta başladı. 2.günde Cerablus’ta kontrol sağlandı. Cerablus’tan ve Rai’den gelen unsurlarımız birleşti. Kontrol altına alınan bölgelerde nizamın sağlanması için her türlü çalışma yapılıyor.

“BUGÜN İTİBARIYLA 4 ŞEHİDİMİZ VAR”

Bugün itibarıyla maalesef dört şehidimiz var. Terör örgütlerinden DEAŞ ve PYD’de ise 110’a yakın ölü, 5 yaralı, 7 tane teslim, 6 havan topu noktası, 6 araç, 32 bina imha edildi. 1 kontrol noktası ve 1 savunma mevzii yine bu harekat sırasında terör örgütlerine ait bu yerler imha edildi.

“BU HAREKET DEVAM EDECEK”

DEAŞ’a yönelik olarak bu harekat devam edecek. Bir miktar derinlik kazanabilir. 45 km eninde 95 km uzunluğunda bir hattın uçuşa yasak bölge olarak ilan edilmesi ve burada kurulacak şehirlerde Suriyelilerin buralarda ikamet edilmelerini sağlanması konuşunda Türkiye’nin tezi var. Aktörlerle bunu görüşüyoruz. Henüz tam istediğimiz noktaya gelmiş değiliz ama ümitvar gelişmeler olduğunu söyleyebiliriz.

SORU & CEVAP

RAKKA’YA ABD’YLE ORTAK OPERASYON YAPILACAK MI?

Sayın Obama’nın bir talebi oldu. Sayın cumhurbaşkanımız da buna sıcak baktığını ifade etti. Teknik görüşmeler yapılması kararı alındı. Şu anda görüşmeler devam ediyor. Türkiye olarak bu operasyona sıcak baktığımızı belirtmek isterim.

AT İZİ İT İZİNE KARIŞTI TARTIŞMASI

Esasında FETÖ’yle ilgili mücadelede yol yöntem konusunu kamuoyuyla konuştuk. Yaptıklarımız çok net aslında. Konu tartışılıyor çok farklı görüşler dile getiriliyor çok doğaldır.

Bütün kamu kuruluşlarımız belirlenen kriterler çerçevesinde bu kamudaki görevden almalar gerçekleştiriliyor. Hepsi somut net kriterler. Ancak bunlardan herhangi birinin ihlal edilmesi halinde işlem tesis ediliyor.

FETÖ’ye bağlılığı bilinen dernek vakıf vs’lere üyelikler, ByLock haberleşme platformundan haberleşme yapanlar, bank Asya’daki hesabını terör elebaşının mali yapısının güçlendirilmesi amacıyla talimatından sonra hesap açan ya da mevcut hesabını artıranlar, MİT ve istihbarat örgütlerinden gelen bilgiler çerçevesinde bu örgüte mensubiyeti ortaya çıkanlar…

"HATA OLURSA GÖREVLERİNE İADE EDECEĞİZ"

Buna benzer somut bilgiler çerçevesinde görevden alamalar gerçekleşiyor. Kriterlere uygun olmayanlar açığa alma ya da görevden alma gibi bir işlemle karşı karşıya kalmıyorlar. Bunları herkesle de paylaşıyoruz. Bu kararlar verildikten sonra hatalı olduğu anlaşılan olursa onları görevlerine iade edeceğiz.

Son KHK’da daha önceki KHK’larda kapatılan 15’e yakın eğitim öğretim kurumumu açtık ve iade ettik sahiplerine. Aynı şey görevden alınan personelle de ilgili.

"İLGİNÇ BİR ÖRNEĞİ PAYLAŞMAK İSTİYORUM"

İlginç bir örneği paylaşma istiyorum. FETÖ liderinin çağrısı üzerine evdeki altının bozdurup Bank Asya’ya yatırdığı gerekçesiyle görevden alınan bir kişi itiraz etti.

Sonra biz hesap hareketlerini inceledik. 2012 yılındaki altın hesabını kapatmak için önce TL’ye çevirip hesabı kapatıyor. Buna benzer örnekler olabilir.

TV’leri açıp baktığınız aman bu konuda insanların kafasının karışmaması mümkün değil. Bunların hepsi iddia. At izinin it izine karışması bu açıklamalar çerçevesinde. Bizim işlemlerimizde bir sıkıntı yok. Hata oranımızın çok düşük olduğunu görüyoruz. Haklı olanların oranı da itirazların yüzde 3-5’i arasında bile değil.