BIST 9.080
DOLAR 32,31
EURO 35,06
ALTIN 2.308,01
HABER /  GÜNCEL

38 kişinin ölüm emrini Ankara'da kim verdi?

25 ve 26 Mart 1994'te Şırnak'ın Kuşkonar ve Koçağırlı köylerine Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait F-4 jet uçakları tarafından atılan bombalar 38 kişinin ölümüne 13 kişinin ağır yaralanmasına neden olmuştu.

Abone ol

25 ve 26 Mart 1994'te Şırnak'ın Kuşkonar ve Koçağırlı köylerine Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait F-4 jet uçakları tarafından atılan bombalar 38 kişinin ölümüne 13 kişinin ağır yaralanmasına neden olmuştu.

Posta gazetesi yazarı Candaş Tolga Işık, bugün köşesinde "1990'ların en büyük katliamlarından biriydi bu olay..." diyor ve Türkiye'nin AİHM'de yargılanıp mahkum olmasına neden olan o katliamın nasıl üstünün örtüldüğünü, Dönemin Başbakanı Çiller'den Genelkurmay'a kadar "Devlet"in nasıl "Köylüleri PKK katletti" denildiğini anlatıyor.

İşte o yazıdan çarpıcı bölümler: 

EMİR ANKARA'DAN GELMİŞTİ: YOK EDİN

Genelkurmay “O tarihlerde uçuşumuz yok” dedi.
“PKK yaptı” dediler.
Oysa işin aslı başkaydı: PKK'ya destek oldukları öne sürülen iki köy için Ankara'dan “Yok edin” emri gelmişti.

İki köy; kadın, erkek, yaşlı, genç onlarca insan bombaların altına kalırken olayın sorumluları “Gerçek, bir gün ortaya çıkacak” diye düşünmüyordu.

O GÜN UÇUŞUMUZ YOKTU DİYENLER YALAN SÖYLEDİ

Bir süre önce Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü o tarihlerdeki uçuş kayıtlarını çıkardı...
“26 Mart 1994 Günü Görevleri” başlıklı belgede iki ayrı ikili kol yani  iki uçağın havalandığı belirtiliyordu. 

İlk uçuşun “E 253” görev numaralı “Tanyer 60” isimli “2xF-4” uçağı olduğu, 10.24'te kalkıp 11.54'te  iniş yaptığı, yükünün ise “C” olduğu kaydediliyordu.

İki köyün üzerinde uçan diğer uçağın ise “E 254” görev numaralı “Kaplan 05” adlı “2xF-16” uçağı olduğu, 11.00'de kalkıp 12.00'de iniş yaptığı, yükünün ise “4xMK-82” olduğu ifade ediliyordu.

Özetle “O gün uçuşumuz yoktu” diye Genelkurmay milletin gözüne  baka baka yalan söylemişti! 

AİHM'DEN REKOR MAHKÜMİYET

Türkiye'de bir türlü tecelli edemeyişine alıştığımız adalet önceki gün yine Avrupa'da yerini buldu.  Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye'ye 1994'teki bu katliamdan dolayı rekor bir ceza verdi: 2 milyon 300 bin Euro!

Bu para devletin kasasından yani vatandaşın cebinden çıkacak!

BAŞBAKAN, GENELKURMAY BAŞKANI HESAP VERMELİ

Peki, Türkiye'ye kendi vatandaşını öldürmekten hüküm giydiren,  bu katliamın sorumluları ne olacak? Dönemin Başbakanı Tansu Çiller, Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş, İçişleri Bakanı Nahit Menteşe hesap vermeli:

Bu uçaklar kimin talimatı ile kaldırıldı?
Bombalama emrini kim verdi?
38 insanımızın kanı kimin, kimlerin elinde?

Öyle ya...
Darbenin hesabını sormak için 1980'e kadar gidilebilen bir ülkede toplu cinayetin hesabını sormak için 1994'e gidilebiliyor olmalı!