BIST 9.700
DOLAR 32,53
EURO 34,96
ALTIN 2.430,07
HABER /  GÜNCEL

36 harfli soyadı söylemek ne mümkün!

Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele... ABD'de bir kadının soyadı bu... Ehliyetine bunu yazdırmak için savaş verdi ve kazandı da...

Abone ol

Amerika Birleşik Devletleri'nde bir kadın, sürücü belgesine tam adının yazılması için başlattığı mücadeleyi kazandı.

Janice "Lokelani" Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele'nin 36 harf ve 19 heceden oluşan adının yazılması, sürücü belgesine sığmadığı için reddedilmişti.

Hawaii hükümetinin yetkilileri, bilgisayar sistemlerinin bu yıl sonuna kadar güncelleneceğini, böylece Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele'nin tam adının sürücü belgesine ve diğer evraklara yazılmasının mümkün olacağını açıkladılar.

Hawaii'deki bilgisayar sistemleri en fazla 35 yazı karakterini kabul ettiği için Amerikalı kadının adı resmî belgelerde kısaltılmış şekilde yer alıyor.

keihanaikukauakahihuliheekahaunaele-.jpgKızlık soyadı Worth olan Janice "Lokelani" Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele, bir trafik kontrolünde polisin takındığı olumsuz tavır ardından bu kampanyayı başlattığını belirtiyor.

POLİS SOYADINI SORUNCA

Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele, "Polis benim sürücü belgeme baktı ve tam adımın yazılmadığını gördü. Bu belgede ve kimlik kartımda adımın yanlış ya da eksik yazılmış olmasının benim suçum olmadığını ve bunu değiştirmeye çalıştığımı anlattım. Polis de bana kabaca, "O zaman eski soyadını kullansaydın" dedi. Bu beni derinden yaraladı" dedi.

Amerikalı kadın, Hawaii kültürünün hor görüldüğünü, polisin kendisine karşı davranışının kabul edilemez olduğunu, bu davranışın Hawaii kültürünü aşağıladığını belirtiyor.

Konuyu Hawaii valisine ulaştırmasının ardından yetkililer, Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele'ye 2013 yılı sonuna kadar tam adının yazılı olduğu bir sürücü belgesi ve kimlik kartı verileceğini açıkladılar.

BUNUN İÇİN SİSTEM DEĞİŞTİRİLİYOR

janice-lokelani-keihanaikukauakahihuliheekahaunaele-36-letter-last-name-636x330.jpg

Hawaii Ulaştırma Kurumu sözcüsü Caroline Sluyter, tüm eyalette bilgisayar sistemlerinin, daha uzun isimlerin kullanımına olanak sağlayacak şekilde güncellenmekte olduğunu açıkladı.

Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele soyadını 1992'de evlendikten sonra alan Amerikalı kadın, adının pek çok anlamı olduğunu bunlardan birinin de "kaos ve karmaşa içinde düzeni sağlamak için direnen ve mücadele eden kişi" olduğunu söyledi.