BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,72
ALTIN 2.417,18
HABER /  GÜNCEL

31 Temmuz İngiltere basın özeti

İngiliz gazetelerinde İngiltere'ye gidebilmek üzere Fransa'nın Calais kentinde bekleyen göçmenlerle ilgili haberler öne çıkıyor. Independent ise Türkiye'de eğitilmiş olan Suriyeli muhalif grubun, el Nusra örgütü tarafından kaçırılmasına yer veriyor.

Abone ol

İngiliz gazetelerinde İngiltere'ye gidebilmek üzere Fransa'nın Calais kentinde bekleyen göçmenlerle ilgili haberler öne çıkıyor.

'Bizim kötü olduğumuzu söylemek, bizi canavarlaştırmak daha kolay'

Guardian gazetesinin muhabirleri, son günlerde gerginliğin artığı Calais kentine giderek, burada kurulmuş derme çatma kamplarda İngiltere'ye geçebilmeyi bekleyen göçmenlerle konuşmuş.

Gazete ormanlık alanda saklanan yaklaşık 3 bin göçmen olduğunu belirtiyor.

Bu göçmenlerden biri, iki yıl önce babası öldürüldükten sonra ülkesinden kaçmış olan 20 yaşındaki bir Etiyopyalı:

"2 gün önce, İngiltere'ye geçen feribota binmek üzere sıra bekleyen tırlara binmeye çalıştık. Fransız polisi bize saldırdı. Beni copladılar, biber gazı sıktılar. Bu sadece bir gün değil, her gün yaşanıyor."

Haberde İngiltere Başbakanı David Cameron'ın bu göçmenlerin "daha iyi bir hayat için Avrupa'ya akın ettiğini" söylemesinin tepki çektiği ve Cameron'un bu göçmenleri "canavarlaştırmasının" tepki çektiği belirtiliyor.

Gazeteye konuşan 28 yaşındaki bir Eritreli ise, Hristiyan olduğu için ülkesinde eziyet gördüğünü ve kaçmak zorunda kaldığını söylüyor: "Neden kapıları kapatıyorsunuz? Biz hayvan değiliz, biz barbar değiliz."

Haberde Avrupalı liderlerin, bu krizi çözmek yerine Calais'teki güvenlik problemine yoğunlaştığına dikkat çekiliyor.

24 yaşındaki Sudanlı göçmen şunları söylüyor: "Buraya gelip bizimle konuşmuyorlar, bizim hakkımızda hiçbir şey bilmiyorlar. Bizim kötü insanlar olduğumuzu, insan olmadığımızı söyleyip, bizi bu şartlarda yaşamaya mahkum etmek daha kolay."

İngiltere'ye giden gemilerin kalktığı liman kenti Calais, Avrupa'dan İngiltere'ye geçmek isteyen göçmenlerin son bekleme noktası.

Avrupa'ya kaçak yollarla girmiş olan göçmenler, kent merkezi çevresinde kurdukları kamplarda kalıyor ve tırlara saklanarak ya da tünele gizlice girerek İngiltere'ye geçmeye çalışıyor.

Daily Telegraph gazetesi ise konuyla ilgili haberinde, göçmen krizinin İngiliz "tatilciler" için ulaşım sorunu yarattığını öne çıkarmış.

Kriz nedeniyle İngiltere ve Fransa'yı deniz altından birbirine bağlayan Manş Tüneli'ne girişte uzun kuyruklar olduğunu, İngiliz ordusunun ilk kez bu konuyla ilgili görev yapıp yolların güvenliğini sağlayacağını belirtiyor.

'Muhalif liderin kaçırılması ABD'nin Suriye planını raydan çıkardı'

Independent gazetesinin tanınmış Orta Doğu muhabiri Patrick Cockburn, Suriye'de Nusra cephesinin kaçırdığı belirtilen silahlı muhalifleri gündeme taşıyor.

Dün '30. Bölük' adlı grup tarafından yapılan açıklamaya göre, büyük bir bölümü eğit-donat programı kapsamında Türkiye'de eğitim görmüş olan bir grup Suriyeli silahlı muhalif, liderleri Nedim el-Hasan ile birlikte, Halep'in kırsal kesiminde Nusra Cephesi tarafından kaçırıldı.

Cockburn bu gelişmeyi "ABD'nin Suriye'de hem Esad yönetimine hem de radikal İslamcı gruplara karşı savaşacak ılımlı bir muhalif grup kurma planlarına indirilmiş büyük bir darbe" olarak değerlendiriyor.

Haberde kaçırma olayının, Türkiye ile ABD Suriye sınırında IŞİD'siz bölge yaratma planları yaptığı bir döneme denk geldiği için, zamanlama olarak da önemli olduğu belirtiliyor.

Cockburn Suriye'deki muhalefetin, 2013 sonundan bu yana IŞİD, el Nusra ve Ahrar el Şam gibi radikal grupların kontrolünde olduğunu, bunun da ABD ve Türkiye'nin "eğit-donat" projesinin karşı karşıya olduğu en büyük sorunu oluşturduğunu yazıyor.

Haberde "ABD'nin, Türkiye'nin bir daha el Nusra ve onun klonu örgütleri 'ortaklığa uygun' olarak nitelemesini engellemekte kararlı" olduğu da bildiriliyor.

Taliban'ın birarada kalma mücadelesi

Independent gazetesi, lideri Molla Muhammed Ömer'in öldürüldüğü doğrulanan Taliban'ın, örgüt içi birliği korumakta zorlandığını yazıyor.

Molla Ömer'in öldüğü söylentileri iki yıl önce çıkmıştı.

Gazete, ölüm haberinin Afganistanlı yetkililerce doğrulanmasının örgütte şaşkınlık yarattığını, bu şaşkınlığın örgüt içi yazışmalara ve telsiz konuşmalarına da yansıdığını yazıyor.

Gazeteye konuşan bir Afgan polis "Taliban yeni liderinin kim oldğunu bilmiyor. Endişeli ve şaşkınlar. Şu an savaşmıyor, sadece telsiz üzerinden konuşuyorlar" diyor.

Haberde Taliban'ın genel anlamda "barış müzakerelerini destekleyenler ve desteklemeyenler" olarak ikiye bölündüğü aktarılıyor.

"ABD ekonomisi 2. çeyrekte hızlandı"

Financial Times, ABD gayri safi yurtiçi hasılasının 2015 yılının Nisan- Haziran aylarında %2.3 büyüdüğünü duyuruyor.

Bu, Wall Street'in tahminlerinin %0.2 altında olsa da gazete, ekonominin 2015 yılının ilk yarısında beklentilerin üzerinde büyüdüğünü ifade ediyor.

Haberde ABD Merkez Bankası'nın dünkü açıklamasında faiz oranlarında bir artışa gitmediği, ancak Eylül ayı sonrası için kapıyı açık bıraktığı hatırlatılıyor.