BIST 9.059
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.298,31
HABER /  GÜNCEL

31 Aralık tatil mi okullar 4 gün tatil mi olacak?

2019 yılbaşı için geri sayım başladı, çalışanlar ise yılbaşı tatili kaç gün tatil olacak, 31 Aralık tatil mi sorularının yanıtını arıyor. Bu sene 31 Aralık pazartesi gününe denk geliyor. Eğer 31 aralık tatil olursa yılbaşı tatili haftasonu ile birlikte 4 gün olacak. Peki 31 Aralık okullar tatil mi MEB açıklaması nasıl?

Abone ol

2018 yılı için yavaş yavaş geri sayım başladı. Hal böyle olunca da özellikle çalışan kesim ve öğrenciler yılbaşı tatili kaç gün ve yılbaşı hangi güne denk geliyor sorularını araştırmaya çoktan başladı bile! 2019 yılında yılbaşı 1 Ocak salı gününe denk geliyor. Yani 31 Aralık pazartesi gecesi yeni yılı karşılayacağız ve 1 Ocak salı günü tatil olacak. Peki 31 Aralık pazartesi okullar tatil olacak mı, devlet memurları 31 Aralık'ta tatil mi yapacak? Bu konuda henüz resmi bir bilgi yok. Eğer 31 Aralık pazartesi günü tatil olursa yılbaşı tatili haftasonu ile birlikte toplam 4 güne çıkmış olacak. 

YILBAŞI NEDİR: Yılbaşı, yeni yılın başladığı gün yani herhangi bir takvime göre içinde bulunulan yılın bitimi ve yeni yılın başlangıcı demektir. Dünyada en yaygın kullanılan takvim olan Gregoryen takvimini kullanan ülkelerde 31 Aralık’ı 1 Ocak’a bağlayan gece yılbaşı gecesi veya yılbaşı akşamı olarak adlandırılmaktadır.

Türkiye dahil Gregoryen takvim’inin kullanıldığı birçok ülkede yılın ilk resmi günü olan yılbaşı, bir hıristiyan bayramı olan ve İsa’nın doğuşunu kutlayan Noel’den tamamen ayrı olarak kutlanır. Ancak bazı ülkelerde Noel ve Yılbaşı tatilleri birleştirilir. Sanılanın aksine ağaç süsleme ve hediyeleşme gibi aktiviteler yılbaşında değil, Noel’de gerçekleştirilir. Yılbaşı kutlamaları kültürel özellik taşırken Noel, her yıl 25 Aralık tarihinde Hz. İsa’nın doğumunun kutlandığı Hristiyan bayramıdır ve dini bir karektere sahiptir.

Hicri Takvimde yılbaşı: Muharrem ayının 1’inde gerçekleşir. Hicri Takvim 12 kameri aya göre düzenlendiğinden 354 güne denk gelir, dolayısıyla Miladi takvime göre yılbaşı her yıl 11 gün önce gerçekleşir. Böylece 2008 yılında Miladi yıl boyunca Hicri takvimde iki adet yılbaşı gerçekleşmiştir. HZ. Muhammed’in , Mekke’den Medîne’te hicretinin başlangıç kabul edildiği seneye “Hicrî Yıl” denir.

Roşaşana (İbranice yeni yıl): Musevi yılbaşıdır. Hamursuz Bayramı’ndan 163 gün sonra kutlanır.Musevilere göre Roş Aşana gününde çalışmak yasak olup günün büyük bölümü sinagogda duada geçer; günlük olağan ibadetten biraz daha uzun sürer. Yahudilerin çoğu için Roş Aşana bir iç gözlem, kendine bakış, geçmiş yılın hatalarını gözden geçirme ve yeni yılda yapılması gereken değişiklikleri planlama zamanıdır.

Doğu Ortodoks Kilisesi’nde yılbaşı: (İsa’nın sünnet yıldönümüne de denk gelen) 14 Ocak’da kutlanır (Jülyen Takvimine göre 1 Ocak). Ancak en büyük 12 Doğu Ortodoks Kilisesinin sekizi, iki tarihin aynı güne geldiği Güncellenmiş Jülyen Takvimini benimsemiştirler .(Bulgaristan, Kıbrıs Cumhuriyeti, Mısır, Polonya, Romanya, Suriye, Türkiye ve Yunanistan). Gürcistan, İsrail, Rusya ve Sırbistan Ortodoks Kiliseleri ise Jülyen Takvimi kullanmaya devam ederler.

Çin yılbaşı her yıl ilk kameri ayınının yeni Ay gününde kutlanır, ki bu da kabaca ilkbahara denk gelir. Tam tarihi, Miladi takvime göre 21 Ocak ile 21 Şubat arasına düşer. Çin’de yılın en önemli bayramı konumundadır.

Norous (Nevruz) olarak anılır ve ilkbaharın başında kutlanır (20 veya 21 Mart). İran’ında, her ne kadar İslami bir kökeni olmasa da bir şenlik olarak kutlanır. Bazı topluluklar bu bayramı 21 Mart’ta kutlarken, diğerleri Kuzey yarım kürede ilkbaharın başlamasını temsilen, 22 veya 23 Mart’ta kutlarlar. İran dışında; Afganlar, Anadolu Türkleri, Arnavutlar, Azeriler, Farslar, Gürcüler, Karakalpaklar, Kazaklar, Kırgızlar, Kürtler, Uygurlar, Özbekler, Tacikler, Türkmenler ve Zazalar tarafından kutlanan geleneksel yeni yıl ya da doğanın uyanışı ve bahar bayramı olarak Nevruz kutlanmaktadır. Zerdüştlük ve Bahaillik Nevruz’u kutsal bir gün olarak görürler ve dini bir gün gibi kutlamaktadırlar.

Tayland, Kamboçya ve Laos’da yılbaşı 13 Nisan’dan 15 Nisan’a kadar kutlanır. Bu ülkerlerdeki değişik yılbaşı kutlamaları dışardan bakanlar tarafından birer festival gibi görülebilir, ancak bu kutlamaların kaynağı Hindu veya Budist dini geleneklerden beslenmektedir.