BIST 9.120
DOLAR 32,37
EURO 35,00
ALTIN 2.326,20
HABER /  GÜNCEL

300 yıldır babadan oğla geçen meslek

Çanakkale’nin Ayvacık İlçesi’ne bağlı Babakale Köyü’nde yaşayan Doğan Tosun, dedelerinden kalan 300 yıllık mesleği yürütüyor. Tosun, mesleği...

Abone ol

Çanakkale’nin Ayvacık İlçesi’ne bağlı Babakale Köyü’nde yaşayan Doğan Tosun, dedelerinden kalan 300 yıllık mesleği yürütüyor. Tosun, mesleğini 10 yaşındaki oğlu Ali Tosun’a öğretiyor.
Ayvacık’a 300 yıldır bu yana üretilen ve dayanıklılığı ile ün salmış olan Babakale Bıçakları’nın üretimi köyde tek başına sürdürmeye çalışan Doğan Tosun, ata mesleği bıçakçılığı gelecek nesillere aktarmak için oğlu Ali Tosun’a yaz aylarında ders vermeye başladı. Bıçakçılık mesleğinin dedelerinden miras kaldığını ve bu işi 29 yıldır yaptığını ifade eden Doğan Tosun, “Atalarımızdan kalan bu meslek, Babakale köyünde 18. Yüzyılda bölgenin silah ihtiyacını karşılamak için yapılmaya başlanmış. Babakale’de, 20’e yakın atölye vardı. Zaman içerisinde bunlar azaldı ve en son babam kaldı. Babam da bu mesleği 60 yıl yaparak bana devretti. Ben de 29 yıldır bu mesleğimi sürdürmekteyim. Şimdi de oğlum Ali’ye öğretmeye başladım” dedi.
Babakale bıçakları hakkında bilgi de veren Tosun, “Bıçaklarımızın yüzünü dövme çelikten bu atölyede yapıyorum. Sapları ise genellikle atalarımızdan da gördüğümüz gibi boynuzdan yapıyorum. Tamamen el yapımı olan bu bıçaklar, ayrıca her ustanın kendi imzasını taşıdığı motifler ve çizgilerle süsleniyor. Dedelerimden ve babamdan kalan bıçaklarımı burada kendi atölyemde de sergilemeye başladım. 1900lü yıllardan kalan bıçaklarımızı köyümüze gelen misafirlerimiz ilgiyle inceliyor” dedi.
Babasından ata mesleği bıçakçılığı öğrenmeye çalışan ve yaz aylarında babasına yardım eden 10 yaşındaki Ali Tosun, “Okul zamanı okuluma gidiyorum. Yaz aylarında ise babama bıçak yapımında yardım ediyorum” dedi.
(İHA)