BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 35,00
ALTIN 2.427,59
HABER /  EKONOMİ

30 yılda turist sayısı 120 kat arttı!

Mete, Türkiye'nin, dünyanın turizm devlerinden biri haline geldiğini belirterek, "Son 30 yılda dünyadaki turist sayısı 5 kat artarken, ülkemize gelen turist sayısı 120 kat arttı" dedi.

Abone ol

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Halim Mete, İzmir Ticaret Odasında düzenlenen "Türkiye'de ve Dünyada Kruvaziyer Turizmi, İzmir'in Kruvaziyer Turizmindeki Başarısı ve Geleceği" konferansında yaptığı konuşmada, konferansa katılan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun, ses tellerindeki sorun nedeniyle konuşamadığını söyledi.

Hisarcıklıoğlu'na acil şifa dileyen Mete, "Allah'a şükür, bize de sıra geldi, TOBB Başkanım kekeleyemiyor bile" diyerek espiri yaptı.

Mete, Türkiye'nin elindeki turizm değerlerini geç kullanmaya başladığını, 1950'lerde ülkeye gelen turist sayısı onlarca kişiyle ifade edilirken, 1980'lerde 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal döneminde hareketliliğin başladığını anlatarak, geçen yıllarda turizmde altyapının öneminin anlaşıldığını ve bu alandaki yatırımlarda büyük gelişmeler kaydedildiğini dile getirdi.

Yeni havalimanlarının, THY'nin doğrudan uçuşlarının sürece olumlu katkısı olduğunu aktaran Mete, eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın 11 yıllık bakanlığı döneminde, karayollarından demiryollarına, havacılıktan denizciliğe kadar sayısız eseri ülkeye kazandırdığını belirtti.

Mete, bu sayede sadece turizmde değil, birçok sektörde sıçrama yakalandığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Attığımız adımlar sayesinde Türkiye, bugün dünyanın turizm devlerinden biri haline geldi. Son 30 yılda dünyadaki turist sayısı 5 kat artarken, ülkemize gelen turist sayısı 120 kat arttı. 2012'de Türkiye, 37 milyon turistle dünyanın en çok turist alan 6. ülkesi oldu fakat turizm geliri sıralamasında aynı performansı maalesef gösteremedik. 30 milyar dolarlık gelirle 12. sırada yer alabildik."

Dünya Turizm Örgütünün 2030 yılına kadar turist sayısının 1,8 milyar kişiye çıkacağını öngördüğüne dikkati çeken Mete, bu büyük pastadan daha büyük pay alabilmenin gayretinde olduklarını, yeni turizm trendlerinin başında da kruvaziyerin geldiğini kaydetti.