BIST 9.530
DOLAR 32,49
EURO 34,82
ALTIN 2.477,75
HABER /  GÜNCEL

30 ay vadeli çek!

Çalışanlarının maaşlarını bile ödemekte zorlanan şirketler, çarkı döndürebilmek için her yolu deniyor.

Abone ol

Ekonomideki durgunluk şirketleri zorluyor. Para dergisi, bu haftaki sayısında şirketlerin çarkı döndürebilmek için başvurduğu yolları araştırdı. Bazı sektörlerde şirketler 12-18, hatta 30 aya varan vadelerle çek kesmeye başladı. Birçok şirket de çalışanların maaşlarını ödemekte zorlanıyor.

İşlerin kötü gittiği sektörlerde çek vadeleri 30 ayı buluyor..

Piyasalarda yaprak kıpırdamıyor. Şirketler çarkı döndürebilmek için her yolu deniyor. Artık 1-2 aylık çeklere 'peşin para' gözüyle bakılıyor. Para dergisini haberine göre işlerin iyi olmadığı sektörlerde, 12- 18, hatta 30 aylık çek kesenler bile var. Birçok şirketin de çalışan maaşlarını gecikmeli ödediği belirtiliyor.

İflaslar artar

Hazır giyimden gıdaya, tekstilden çimentoya, otomotivden kimyaya tüm sektörlerde çek vadeleri uzarken, sektör yetkililerinin endişesi ise vadeler geldiğinde, insanların ödeme güçlüğü çekmesi. Şirketlerin şimdilik nakit sıkışıklığını vadeleri uzatarak aşmaya çalıştığını belirten Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Altuğ, insanların borcu borçla kapatmaya çalıştığını söyledi. Protestolu senetlerde ve karşılıksız çeklerde rekorlar kırıldığını kaydeden Altuğ, "Piyasada düzelme olmazsa peş peşe iflaslar yaşanabilir" dedi.