BIST 9.080
DOLAR 32,32
EURO 35,06
ALTIN 2.308,24
HABER /  GÜNCEL

3. köprünün dev ihalesinde 4 teklif

İstanbul Boğazı'na inşa edilecek 3. köprünün yapımını da içeren ihaleye 5 teklif geldi ama biri devre dışı kaldı.

Abone ol

İstanbul Boğazı'na inşa edilecek 3. köprünün yapımını da içeren ''Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin Odayeri-Paşaköy Kesimi'nin ihalesinde teklif alma işlemi tamamlandı.

Karayolları Genel Müdür Yardımcısı ve İhale Komisyonu Başkanı İhsan Akbıyık, ''Sözleşme süresi, yapım ve işletme, en kısa teklif uygun teklif olarak kabul edilecek. İhalede pazarlık olmayacak. Mayıs ayı içerisinde neticelendirmeyi umut ediyoruz'' dedi.


Karayolları Genel Müdürlüğü toplantı salonundaki teklif alma işleminin ardından Karayolları Genel Müdür Yardımcısı ve İhale Komisyonu Başkanı İhsan Akbıyık, medyaya bilgi verdi.

BİR FİRMANIN ZARFI İADE EDİLDİ

3. köprü ihalesi için 5 firma teklif verdi. İhale komisyonu başkanı Akbıyık, ''China Communications Construction-Doğuş İnşaat Ticaret AŞ-Yapı Merkezi-Arkon İnşaat firmalarından oluşan ortak girişiminden uygun doküman çıkmadığı için tekliflerini alamadıklarını söyledi.

İHALEYE KABUL EDİLEN 4 FİRMA

*Salini-Gülermak Ortak Girişimi,
*İçtaş İnşaat Sanayi Ticaret AŞ-Astaldi Ortak Girişim Grubu,
*MAPA İnşaat ve Ticaret AŞ
*Cengiz İnşaat-Kolin İnşaat-Limak İnşaat-Makyol İnşaat-Kalyon

Tekliflerin kabulünün ardından ihalenin bugünkü süreci tamamlandı. Önümezdeki günlerde komisyon, teknik çalışmalar için yeterlilik zarflarını açmaya başlayacak. Yeterlilik şartlarının 100 puan üzerinden değerlendirmeye tabi tutulacağını açıklayan İhale Komisyonu Başkanı Akbıyık, 70 ve üzerinde puan alan isteklilere, teklif zarflarının açılmasında hazır bulunmaları için iadeli taahhütlü bir davet mektubu gönderileceklerini ifade etti.

PAZARLIK YOK, MAYIS AYINDA BİTECEK

Yeterlilik şartlarını geçen firmaların temsilcilerinin huzurunda teklif zarflarının veriliş sırasına göre açılacağını bildiren Akbıyık, ''Bunda pazarlık olmayacak. Verilen teklif geçerli olacak. En kısa sürede, Mayıs ayı içerisinde neticelendirmeyi umut ediyoruz'' dedi.

135 BİN ARAÇ GARANTİLİ

İstanbul Boğazı'na inşa edilecek 3. köprü, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprü'lerinin daha kuzeyinden geçecek. Garipçe ve Poyrazköy mevkisi arasına inşa edilecek köprü 1275 metre uzunluğunda olacak.

Karayolları Genel Müdürlüğü, 3. köprü ve bağlantı yollarının geçeceği bölümdeki kamulaştırmanın tamamını gerçekleştirecek. İlk ihalede günlük 100 bin otomobile eşdeğer araç garantisi de yeni şartnamede 135 bine çıkarıldı. Yapılan bir yasal düzenleme ile köprü inşaatı KDV'den muaf tutuldu. 

PROJE İKİYE BÖLÜNDÜ

10 Ocak'ta yapılan Kuzey Marmara Otoyolu ve 3. Köprü inşaatı ihalesine teklif gelmemişti. Bunun üzerine harekete geçen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü, projeyi 2 bölüme ayırdı. Revize edilen projeden 3. köprü ile 90 kilometrelik bağlantı yollarının YİD modeli ile ihale edilmesi kararlaştırıldı. Kuzey Marmara Otoyol Projesi'nin Asya ve Avrupa bölümündeki yaklaşık 314 kilometrelik otoyolların ise kamu kaynağı ile inşa edilmesi benimsendi.