BIST 9.807
DOLAR 32,50
EURO 34,96
ALTIN 2.429,97
HABER /  GÜNCEL

3 İngiliz kız olayında şaşırtan gelişme

Türkiye üzerinden Suriye’ye götürülen üç İngiliz kızla ilgili şok gerçekler ortaya çıktı.

Abone ol

IŞİD’e katılmak için Türkiye üzerinden Suriye’ye kaçan 3 İngiliz kızı, Şanlıurfa’dan Suriye’ye geçirdiği iddiasıyla gözaltına alınan mülteci, Kanada istihbaratı adına çalıştığını iddia etti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun dün bir televizyon programında açıkladığı bilgilerle gündeme gelen 3 İngiliz kızın Türkiye üzerinden Suriye’ye geçmesine yardım eden bir kişinin yakalanmasıyla ilgili ayrıntılarına Milliyet gazetesi ulaştı.

Muhabir Tolga Şardan'ın haberine göre Shamima Begum (15), Amira Abase (15) ve Kadiza Sultana (16) adlı 3 İngiliz genç kızın önce İstanbul’a, buradan otobüsle Şanlıurfa’ya gelerek Suriye’ye geçtiğinin ortaya çıkması Türkiye ile İngiliz hükümeti arasında diplomatik sorun yarattı.

Kanada'dan kafa karıştıran açıklamalar

Çavuşoğlu’nun açıklamasının ardından bazı medya organlarında, yakalanan kişinin, Kanada vatandaşı olmamasına rağmen, istihbarat servisine çalıştığı ileri sürülmüştü.
İddia İngiliz ve Kanada medyasında geniş yankı buldu.
Toronto Sun ve Daily News, Kanada hükümetinin iddiayı reddettiğini duyurdu.
Gazetelere göre, adı belirtilmeyen yetkili, Türkiye’de çıkan haberleri kendilerinin de duyduklarını belirterek, yakalanan kişinin Kanada vatandaşı olmadığı gibi Kanada istihbarat servisi CSIS ile de bir ilgisinin olmadığını savundu.
Ancak Daily Telegraph’a göre bir Kanada Dışişleri yetkilisi farklı bir ifade kullandı. Yetkili, “Ulusal güvenliği ilgilendiren operasyonel konularda yorum yapmıyoruz” diyerek kapıyı açık bıraktı.

CEP TELEFONU SİNYALİ
Genç kızların uçakla İstanbul’a gelmeleri ile birlikte Türkiye’yi kullandıklarının anlaşılması üzerine Türk istihbarat birimleri harekete geçti. Genç kızların yasadışı biçimde sınırı geçtiklerini ortaya çıkaran ipuçlarını değerlendiren Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü, 3 kız ile bağlantısı olduğu gerekçesiyle Suriyeli bir mülteciyi kısa süre önce gözaltına aldı.
Genç kızların sosyal paylaşım siteleri üzerinden yaptığı görüşmeleri ve cep telefonlarının sinyal bilgilerini değerlendiren Şanlıurfa Emniyeti bir süredir Türkiye’de yaşadığı tespit edilen M.R. isimli Suriyeli mülteciye ulaştı. Başlatılan takip sonucunda Suruç tarafında, sınıra yakın bir bölgede gözaltına alınan mülteci sorgusunda 3 İngiliz kıza IŞİD güçlerine katılması amacıyla yasadışı biçimde sınırı geçirttiğini kabul etti.

Şüpheli mülteci sorgusunda kendisinin Suriye vatandaşı olmasına karşın Kanada istihbaratı adına faaliyet yürüttüğünü söylediği öğrenildi. Sorgusunun ardından gizlice önce savcılığa, ardından da mahkemeye çıkarılan şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi.

KANADA İDDİASI

Sorgusunda Suriye vatandaşı olmasına karşın Kanada istihbaratı adına faaliyet yürüttüğünü söylediği öğrenilen M.R., tutuklandı. Bu iddia ise Kanada gündeminin ilk sırasına oturdu. Kamu Güvenliği Bakanı Steven Bİaney, "Konudan haberimiz var. Operasyonel ulusal güvenlik konularında yorum yapmıyorum" dedi. Dışişleri Sözcüsü de soruları yanıtsız bıraktı.

SORGUSUNDA İTİRAF ETTİ

Mohammad Al Rashed ilk sorgusunda herşeyi itiraf etti: “Kanada istihbarat servisi için çalışıyorum. Zaman zaman servisin aldığı biletlerle Ürdün’e giderek Kanada Başkonsolosluğunda topladığım bilgileri ilgililerle paylaşıyorum. Son olarak Shamina Begüm, Anira Abase ve Kadiza Sultana adlı kızları İstanbul’dan alarak Gaziantep otogarı yakınına getirerek, eleman aktarımı yapan şahıslarla irtibata geçtim ve Suriye’ye götürmek üzere teslim ettim. 21 Şubat 2015’te Kanada istihbarat görevlilerine bu konuda bilgi aktardım. Tüm bunları Kanada vatandaşlığını elde etmek için yaptım.”

in.jpg

33 KEZ GİRİŞ YAPTI

Al Rashed’in Suriye pasaportu ile 2013 yılı Haziran ayından itibaren Türkiye’ye 33 kez giriş çıkış yaptığı belirlendi. Rashed’in özellikle İstanbul Atatürk Havalimanı, Hatay Cilvegözü, Kilis Öncüpınar, Şanlıurfa Akçakale ve Gaziantep Karkamış sınır kapılarının kullanıldığı da tespit edildi.