BIST 9.717
DOLAR 32,54
EURO 34,93
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

3. Havalimanının adı ne yeri nerede? Yalanmayan 3 bomba isim var

3. Havaalanı 29 Ekim 2018 tarihinde açılacak. Geri sayımla birlikte üçüncü havalimanının adı ne olacak tartışması da alevlendi. Yeni havalimanı uzak olan yeriyle de gündemde. İşte havalimanının özellikleri ve isim arayışı:

Abone ol

İSTANBUL'da yapımı tamamlanmak üzere olan 3. havaalanı 29 Ekim Cumhuriyet bayramında resmen hizmete açılacak. 3. Havaalanının açılışı ile birlikte Atatürk Havalimanı emekli olacak ve İstanbul'da 'Atatürk' ismi taşıyan bir havaalanı kalmayacak. İşte üçüncü havalimanının adına ilişkin tartışmalar bu noktada hararetleniyor. Bir kesim 'Atatürk'ün adının devamında ısrar ederken AK Parti seçmeni ise 2 isme yakın görünüyor.

Şu ana kadar iktidar kanadı 3. havaalanının ismi konusunda ser verdi sır vermedi. Bugüne kadar gündeme gelen ve iktidarın 'yalanlamadığı' isimler ise şunlar oldu;

Recep Tayyip Erdoğan havalimanı : Havalimanı inşaatı başladığında ilk gündeme düşen isimlerden biri Recep Tayyip Erdoğan havaalanı olacağı iddiasıydı. Bu iddia bugüne kadar ne yalanlandı ne de doğrulandı. Haliyle havalimanının adı için ilk günden beri seçenekler arasında yer alıyor.

Abdülhamin Han havalimanı : 3. Havalimanı için 'yalanlanmayan' ikinci isim ise Abdülhamid Han adı oldu. Daha önce de gündeme gelen bu iddiayı yeniden gündeme taşıyan da Habertürk Gazetesi köşe yazarı Sevilay Yılman'dı. Haftasonunda Yılman "Üçüncü Havalimanı'nın adının kesin olarak Abdülhamit Han olduğunu öğrendim' twiti attı. Sevilay Yılman sonrasında twiti silip özür dileyen bir açıklama yayınlasa da 'Abdülhamid Han' isminin yalanlandığına dair bir ibare olmaması dikkat çekiciydi. Hükümet kanadından da ne yalanlama ne doğrulama var.

Mustafa Kemal havalimanı : 3. Havaalanı için gündemde olan bir diğer isim de Mustafa Kemal adı... Kapatılacak olan havaalanı ile Atatürk'ün ismi İstanbul'dan silineceği için Mustafa Kemal önerisi makul bir seçenek olarak listeye giriyor. Bunu gündeme getiren de Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Ahmet Hakan oldu ve şunları yazdı:

"Madem Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Erdoğan’ın da vurguladığı gibi milletimizin gözbebeğidir. O halde İstanbul’a yapılan yeni havaalanına onun adının verilmesi çok daha münasip olacaktır. 'Ama eskisinin adı Atatürk Havaalanı’ydı. Yenisinin bir farkı olmalı. Yenisini eskisinden ayırt etmek açısından bu farklılık şart' falan diye itiraz edilirse, o zaman 'Mustafa Kemal Havaalanı' olsun. Madem Mustafa milletimizin Mustafa’sı, madem Kemal milletimizin Kemal’i, madem havaalanı milletimizin havaalanı; e niye duruyoruz ki?"

Mustafa Kemal ismi için de henüz hükümet kanadından bir açıklama gelmiş değil.

3. Havalimanı özellikleri : Temeli 2014 yılında Erdoğan tarafından atılan üçüncü havalimanı 150 milyon yolcu taşıma kapasitesine sahip olacak ve 10 milyar 247 milyon euroya mal olacak.

Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılan üçüncü havalimanı 4 ayrı terminal binası, 3 teknik blok ve hava trafik kontrol kulesi, 8 kontrol kulesi, her türlü uçak tipinin operasyonuna uygun müstakil 6 pist, 16 taksi yolu, 500 uçak park kapasiteli toplam 6,5 milyon metrekare büyüklüğünde apron, şeref salonu, kargo ve genel havacılık terminali, devlet konuk evi, yaklaşık 70 bin araç kapasiteli açık ve kapalı otopark, havacılık tıp merkezi, oteller, itfaiye ve garaj merkezi, ibadethaneler, kongre merkezi, güç santralleri, arıtma ve çöp bertaraf tesisleri gibi yardımcı tesislerden oluşuyor.

Kim yapıyor? : Üçüncü havalimanı ihalesini 25 yıllık kira bedeli için en yüksek teklifi; 22 milyar 152 milyon avro artı KDV ile Limak-Kolin-Cengiz-Mapa-Kalyon Ortak Girişim Grubu vermişti.

3. Havalimanı Nerede? : Sessiz havalimanı konseptiyle hizmet verecek 3. havalimanı İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, Karadeniz kıyısındaki Tayakadın ile Akpınar köyleri arasındaki 76,5 milyon metrekare alan üzerinde inşa ediliyor. 

3. Havalimanı Çatalca, Göktürk Arnavutköy kavşağında ve Terkos Gölü'ne yakın bir alanda yer alıyor.

Nasıl gidilecek? : 3. havalimanı karayolu taşımacalığında Kuzey Marmara Otoyolu ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile bağlantılı. Raylı sistem olarak, Yüksek Hızlı Tren ile havalimanındaki aktarma istasyonu var. Ayrıca metro ile de ulaşım olacak. Bunlara ilaveten Bagajlı Lüks Taşımacılık (BLT) ile 18 hat üzerinde 150 otobüs ile taşıma yapılacak.