BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,92
ALTIN 2.422,33
HABER /  GÜNCEL

3. Havalimanın ismi 'Piri Reis' olsun

Piri Reis Haritası’nın Şifresi adlı kitabın yazarı ve aynı zamanda Saraçoğlu Yayınları genel yayın yönetmeni Metin Soylu bir açıklama yaparak, 3. Havalimanına Piri Reis isminin verilmesi önerisi getiridi.

Abone ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün, İstanbul'da inşaatı süren 3. Havalimanın adı hakkında, "Şu ana kadar ilan edilmiş bir isim yok. Havalimanına konulacak isim istişare edilir. İstanbul’a yakışan bir isim üzerinde çalışılır. Önemli olan bebeğimizin dünyaya gelmesi" demişti.

Piri Reis Haritası’nın Şifresi adlı kitabın yazarı ve aynı zamanda Saraçoğlu Yayınları genel yayın yönetmeni Metin Soylu bir açıklama yaparak, 3. Havalimanına Piri Reis isminin verilmesi önerisi getiridi.

piri1.20150213153404.jpgSoylu açıklamasında bu öneriyi şöyle gerekçelendirdi:

"Dünyanın en büyük havalimanı unvanına sahip olacak İstanbul’daki 3. Havalimanının ismi de özel ve anlamlı olmalıdır. Şöyle düşünebilirsiniz; bu havalimanına binlerce uçak inip kalkacak ve milyonlarca yabancı misafiri ağırlayacak. Bu yüzden 3. Havalimanının ismi de dünya milletleri tarafından saygı duyacağı evrensel bir isimle taçlandırmalıyız.

Bu ismi çok uzaklarda aramaya da gerek yok. 3. Havalimanına “PİRİ REİS” isminin konulmasını teklif ediyorum. Bu ismin Türkiye açısından oldukça prestijli olacağını düşünüyorum. Dolayısıyla, başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu’nun da bu önerimi makul ve mantıklı karşılayacağına inanıyorum.

Sebeplerini şöyle sıralayabilirim:

piri3.20150213153415.jpg

-Piri Reis, tıpkı bir uçaktan bakar gibi kuşbakışı olarak dünya haritasını çizmiştir. 1513 yılında çizdiği haritası bugün uydulardan çekilen fotoğraflarla ölçüleri aynıdır.

-Sayın Cumhurbaşkanımız Amerika’yı Kristof Kolomb’tan önce Müslüman denizciler keşfetmiştir. Demişti. İşte bir Müslüman Osmanlı Denizcisi olan Piri Reis’i tüm dünyaya daha iyi tanıtabilmek için bir fırsat. Piri Reis ismini koyarsak her daim yalnızca Amerika’nın Keşfi meselesi değil aynı zamanda tüm dünyaya şu mesajı da vermiş olacağız: Piri Reis’in dünya haritası ile biz Müslüman Osmanlılar, geçmişte dünyayı hem gemiyle keşfettik hem de tıpkı bir uçakla yolculuk yapar gibi kuşbakışı dünya haritası da çizdik.

-Piri Reis, 1513 yılında çizdiği meşhur dünya haritasını padişah Yavuz Sultan Selim’e sunmuştur. 3.köprünün adı: Yavuz Sultan Selim’dir. 3.havalimanın isminin de “Piri Reis” olması bu vesile ile de anlamlı olacaktır.

Piri Reis, ismi her daim dünya milletleri tarafından kabul görebilecek saygın bir isimdir. Prestijli bir güçtür."