BIST 9.525
DOLAR 32,56
EURO 34,70
ALTIN 2.495,55
HABER /  EKONOMİ

29 yıl önceki köprüyü sattırmam kavgası

2 köprü ve 8 otoyolun 25 yıllık kullanım hakkı için önerilen çılgın para, kamuoyunu unutulmayan o tartışmaya götürdü.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM (ÖZEL İÇERİK) - Halkçı Parti liderinin canlı yayında Özal'a inat "sattırmam" dediği köprü, tam 29 yıl sonra 25 yıllığına satıldı.

Dönemin liderleri Turgut Özal ve Necdet Calp'in "satarım-sattırmam" tartışmasına konu olan Boğaziçi köprüsü, sessiz sedasız satıldı. Aynı köprü seçim meydanlarında Demirel'in dilinden düşmüyordu.


KÖPRÜ VE OTOYOLLAR KOÇ VE ÜLKER'E SATILDI


Türkiye en büyük özelleştirmelerden birini da yaptı. 2 boğaz köprüsü ile 8 otoyolu 25 yıllığına sattı.

(DEVAMINI OKU)

köprüler-satildi.jpg

KÖPRÜ VE OTOYOLLAR PARA BASIYOR

Alternatifi olmayan boğaz köprüleri deyim yerindeyse altın yumurtlayan tavuk. Bir yıllık kazancı 1 milyarı buluyor.

İşte dudak uçuklatan rakamlar (DEVAMINI OKU)

köprülerin-geliri.jpg


2 Boğaz köprüsü ve 8 otoyolun 25 yıllık işletimi için dudak uçuklatan bir teklif verildi. Koç, Ülker ve Malezyalı şirketin ortaklığındaki konsorsiyum ihalede tam 5. 72 milyar dolar önerdi. İşte gündeme oturan bu dev satış gözleri Türkiye'nin yakın tarihine yolculuğa çıkardı.

Türkiye'nin özelleştirme macerasının ilk adımı olan Boğaziçi köprüsü, bugüne kadar süren tartışmaların sembülü haline geldi. Her iki isim de bu tartışmadan sevrilmiş ve sonuçları sandığa yansımıştı.

"SATTIRMAYIZ BEYEFENDİ" "GAYET RAHAT SATARIZ"

1983 seçimleri sırasında, televizyondaki bir tartışmada Özal’ın, Boğaz Köprüsü’nü satma vaadine karşı, Halkçı Parti Lideri Necdet Calp, yumruğunu masaya vurup “Satamazsınız beyefendi, sattırmayız!” çıkışıyla yüzde 30 oy almıştı. Calp'in karizmatik bir kişiliği olmamasına rağmen bu oranı yakalaması dikkat çekmişti. İşte o ünlü diyaloglar:

Özal: Satarız hem de çok iyi satarız, alan da çıkar
Calp: Satamazsınız beyefendi
Özal: Satarız gayet rahat satarız
Calp: Lafla satarsınız
Özal: Gelirini satıyoruz sonuçta
Calp: Kaç yıllık geliri satıyorsunuz ila nihaye mi
Özal: O fiyata
Calp: Güldürmeyin

Özal program sunucusunun "vaatlerinizi nasıl hangi kaynakla gerçekleştireceksiniz" sorusuna verilen "İstanbul Boğaz Köprüsü'nü satacağım" cevabı fitili ateşlemişti. Calp ise bu yaklaşıma "Hayır efendim devletin milletin malını satamazsınız" diyerek tansiyonu yüksek sesle cevap vermişti.

YENİ CHP ESKİSİNİ ARATIYOR MU?

Her iki isim de bu tartışmadan sevrilmiş ve sonuçları sandığa yansımıştı. Oysa bugün solun temsilcisi olduğunu söyleyen CHP aynı etkiyi gösteremiyor. Çoğu ekonomist, ana muhalefet partisini ayakları yere basan ve sosyal projeler sunan bir sosyal demokrat parti olarak görmüyor. 

ÖZAL VE DEMİREL SÖZÜNÜ TUTMADI

1991 seçimlerinde Demirel'in seçim meydanlarında köprü ücretlerini yarı yarıya indireceğim vaadi hayal oldu. Özal da Başbakan olduktan sonra satacağım sözünü unutuverdi. Özal İstanbul Boğaz Köprüsü'nü satmak yerine karını hisse senetleriyle vatandaşa satmıştı.

2000 yılı sonu itibariyle yapılan hesaplara göre iki köprüye ödenen paralarla 27 yılda 2 köprünün yapılıyor.