BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

29 Temmuz İngiltere Basın Özeti

İngiliz basınının gözüyle Rusya'ya yönelik yeni uluslararası yaptırım ihtimali ve yankıları...

Abone ol

İngiliz gazeteleri Rusya'nın Malezya Havayolları uçağı felaketindeki rolü nedeniyle yeni yaptırımlarla karşı karşıya olduğunu bildiriyor.

Guardian'a göre Downing Street bu yönde sinyaller verdi.

Rusya'nın bankacılık, savunma ve yüksek teknolojili enerji sektörleri Avrupa Birliği yaptırımları ile vurulabilir.

David Cameron'ın sözcüsü Rus ekonomisine bu alanlarda yaptırım uygulanması gerektiği konusunda "geniş uzlaşma" olduğunu söyledi.

Gazeteye göre, tartışmalar daha ziyade, bu eylemi mevcut sözleşmelere mi gelecekteki sözleşmelere mi uygulamak gerektiği konusunda yapılıyor.

Downing Street sözcüsü Avrupa Birliği büyükelçileri Salı sabahı konuyu görüşmek üzere bir araya geldiği zaman sert yaptırımlar konusunda bir anlaşma olacağına umutlu olduğunu belirtti.

Guardian, şimdiye kadar, Brüksel'in ABD tarafından kullanılan geniş yaptırımlardan kaçındığını belirtiyor.

AB yalnızca Kremlin'e bağlı bireyler ve firmalara ilişkin varlıkları dondurma ve seyahat yasaklarını kabul etti.

Gazete bu gelişmenin, İngiltere'nin önemli bir askeri tatbikata katılmak üzere Polonya'ya 1.000 'den fazla asker göndererek, "Rus saldırganlığı" karşısında destek gösterisi yaptığı bir günde geldiğini belirtiyor.

NATO'nun doğu kanadına destek

Daily Telegraph da İngiltere'nin, Rus saldırganlığına karşı ittifakın doğu üyelerine gven vermek için tasarlanmış olan, NATO savaş oyunları için Polonya'ya bir zırhlı savaş grubu ve 1.350 asker göndereceğini bildiriyor.

Gazeteye göre, Doğu Avrupa'daki iki aylık tatbikat için, Challenger tankları ve zırhlı savaş araçları tarafından desteklenen İngiliz askerleri diğer NATO güçlerine katılacak.

Gazete tatbikatın, Kremlin'in sınırdan bombardıman ve ayrılıkçılara silah ve malzeme akışını artırarak Ukrayna'daki çatışmayı körüklemekle suçlandığı bir sırada geliyor.

Daily Telegraph, Ekim-Aralık aylarında yapılacak olan Kara Kartal tatbikatına katılmak için gönderilen gücün kuvvet, 2008 yılından bu yana Doğu Avrupa'ya gönderilen en büyük İngiliz gücü olacağına dikkat çekiyor.

İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon "NATO'nun doğu sınırına sürekli ve önemli desteğimizi gösteriyor" dedi.

Gazeteye göre, Ukrayna krizinin gelecek ay Galler'de yapılacak NATO zirvesinin gündemine hakim olması muhtemeldir.

İngiliz finans sektörüne darbe

Times, Avrupa ve ABD'nin Vladimir Putin'in müttefikleri ve Rus ekonomisini hedef alan koordine yaptırımları açıklayacak olmasını, Moskova üzerindeki baskıda önemli bir tırmanma olarak yorumluyor.

Gazete, İngiltere'nin Polonya'da NATO'nun doğu sınırındaki tatbikata tanklar ile 1,300'den fazla silahlı asker göndermesinin Doğu Avrupa'da müttefiklerin endişelerini gidermek için tasarlandığını belirtiyor.

Ancak Times "Soğuk Savaş taktiklerine apaçık dönüşün" bölgedeki gerginlikleri tahrik edeceği uyarısında da bulunuyor.

Gazete, Rusya'ya yönelik yeni yatırımların da İngiliz finans dünyasına olumsuz etkisi yapacağı kanısında.

Financial Times ise Ukraynalı ayrılıkçıların ordu tarafından geriletildiğini belirtiyor.

Gazeteye göre ordu operasyonun ilk aşaması olan kırsal kesimi ele geçirmeyi başardı.

Ama, diyor gazete, ikinci aşama olan ayrılıkçıları Donetsk ve Lugansk gibi şehirlerden çıkarmak o kadar kolay olmayacak.