BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,12
ALTIN 2.308,12
HABER /  GÜNCEL

Cumhuriyet Bayramı'nda ilk yaşandı

Cumhuriyet'in 89'ncu kuruluş yıldönümü etkinlikleri hem tartışmaları hem de ilkleri beraberinde getirdi.

Abone ol

"Alternatif kutlama" krizinin gölgesinde kalan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Resepsiyonu'nda bu yıl ilkler yaşanıyor.

01.20121029133846.jpgCumhurbaşkanı Abdullah Gül, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tebriklerini ilk kez Çankaya Köşkü'nde kabul etti.

HAYRÜNNİSA GÜL İLK KEZ TÖRENDE

Hayrünnisa Gül ilk kez cumhuriyet törenlerinde boy gösterdi. Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen geçit töreninde bayan Gül de protokoldeki yerini aldı.

KÖŞK'TE TEBRİKLERİ KABUL ETTİ

Anıtkabir'deki törenin ardından Köşk'e geçen Cumhurbaşkanı Gül, burada TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, kabine üyeleri, kuvvet komutanları, yüksek yargı mensupları, milletvekilleri ile yabancı misyon şeflerinin tebriklerini kabul etti.

GÜL'ÜN KULAK RAHATSIZLIĞI SEBEBİYLE SES AYARI YAPILDI

Karargâh askerlerinin geçişinin ardından muharip gaziler ve iç güvenlik harekâtı gazileri, 81 ili temsilen Türk bayrağı taşıyan öğrenciler, sancakları taşıyan askerler, Ankara Garnizonu'na bağlı askerler, büyük boy Atatürk posteri ve Türk bayrağı taşıyan öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı izci grupları ile başkentteki bazı okulların öğrencileri tören alanından geçti. Türk bayraklarının ve sancakların geçişinde protokolün tamamı ayağa kalkarak, bayrak ve sancakları selamladı.

Türk Kara Kuvvetleri'ne ait zırhlı araçlar, füze ve topçu birlikleri ile taarruz ve genel amaçlı helikopterler törende geçit yaptı. Türk Hava Kuvvetleri'ne ait savaş uçaklarının geçişinin ardından akrobasi timi Türk Yıldızları da gösteri yaptı. Büyük alkış alan gösteriler sırasında Cumhurbaşkanı Gül'ün kulak rahatsızlığı dikkate alındı. Uçuşlar çok yakından yapılmazken; ayrıca sesler kısıldı.

CUMHURBAŞKANLIĞI MOTORİZE TİMLERİ GÖREVE BAŞLADI

Cumhuriyetin kuruluşunun 89. yıl dönümünde Cumhurbaşkanlığı Motorize Timleri de ilk defa göreve başladı. Gül, atlı polisler ve törene ilk kez katılan Cumhurbaşkanlığı Motorize Timleri eşliğinde geçit törenine katılan birlikleri denetledi.

Tören geçişi sırasında Başbakan Erdoğan, şeref locasındaki yerinden bir süre ayrılarak İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile görüştü. Ayrıca Erdoğan'ın, program boyunca Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ile sohbet etmesi dikkat çekti.

İLK KEZ EŞLER KATILACAK

Eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer döneminden sonra ilk kez Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının Çankaya Köşkü'ndeki resepsiyona eşleriyle katılmaları bekleniyor.

SEZER'DEN SONRA İLK

Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül'ün evsahipliğinde Çankaya Köşkü'nde verilecek resepsiyona bin 700 konuk eşli olarak davet edildi. Gül'ün 2 yıl önce verdiği resepsiyona davetli olmalarına rağmen dönemin Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları katılmamıştı. Bu yılki eşli resepsiyona askerin eşleriyle birlikte tam kadro katılması bekleniyor.

DEMİRTAŞ VE KIŞANAK YOK

BDP eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak açlık grevleri nedeniyle resepsiyonda yok. Ancak BDP'liler de resepsiyona davetli. Bu da ilk kez onları askerlere aynı etkinlikte karşı karşıya getirecek.

KILIÇDAROĞLU SOKAKTA

Anıtkabir ve Çankaya Köşkü'ndeki tebrik kabul törenine katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, resepsiyon ve Hipodrom'daki resmi törene katılmayacak. CHP lideri, Atatürk Anıtı'na çelenk koyarak saygı duruşunda bulunduktan sonra yaklaşık 40 sivil toplum örgütü tarafından düzenlenen 1. Meclis önündeki alternatif Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına gitti.