BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

28 Şubat'ın sembol ismi AK Parti'den aday

28 Şubat sürecinde başörtüsü yasağı nedeniyle aldığı disiplin cezasının 'insan hakları ihlali' olduğu gerekçesiyle AİHM'e taşıyan ilk kadın olan Dr. Leyla Şahin Usta, Ak Parti Konya Milletvekili adayı oldu.

Abone ol

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde öğrenci iken 28 Şubat sürecinde başörtüsü yasağı nedeniyle aldığı disiplin cezasının 'insan hakları ihlali' olduğu gerekçesiyle AİHM'e taşıyan ilk kadın olan Dr. Leyla Şahin Usta, Ak Parti Konya Milletvekili adayı oldu.

Artık kadınların başı örtülü ve açık olarak ayrım yapılmaması gerektiğini belirten Leyla Şahin Usta, "Başörtülü adayların, meclise girecek olabilmesi çok güzel, çok sevindirici. Türkiye'nin demokratikleşme ve insan hakları, özgürlükler ve temel haklar konusunda çok yol kat ettiğimizin bir göstergesidir" dedi.

7 Haziran'da yapılacak seçimler için Ak Parti Konya Milletvekili adayları açıklandı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 1'inci sıradan aday olduğu listenin 6'ıncı sırasında kamuoyunda 'Başörtüsünün simgesi' olarak adlandırılan ve Ayrımcılığa Karşı Kadın Hakları Derneği Başkanı olan Dr. Leyla Şahin Usta'nın yer aldı. 1973 yılında İstanbul'da dünyaya gelen Leyla Şahin'in anne ve babası Konyalı. Halen İstanbul'da yaşayan ve milletvekili aday adaylığı nedeniyle görev yaptığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ndeki kurum doktorluğundan istifa eden Leyla Şahin Usta İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi 5'inci sınıf öğrencisi iken 28 Şubat sürecinde 'başörtüsü yasağı' nedeniyle disiplin cezası aldı. Aldığı disiplin cezası nedeniyle eğitimine ara veren Usta, bu cezayı 'insan hakları ihlali' olduğu gerekçesiyle 1999 yılında AİHM'e taşıdı. Bu sürecin ardından eğitimine Viyana Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde devam eden Leyla Şahin Usta, 2003 yılında mezun olup, Türkiye'ye dönerek hekimlik yapmaya başladı.  

AİHM'in başvurusuna 2004 yılında cevap verdiğini belirten Leyla Şahin Usta, "AİHM temyiz kararını 2004 yılında reddetmişti. AİHM, 'Türkiye'nin iç hukukuna yönelik meseledir. Türkiye'nin değerlendirmesine bırakılmalıdır' diye karar verdi. Benim eğitimimle ilgili bir karar açıklamadan böyle bir sonuç vermişti" dedi.

"BAŞI AÇIK, BAŞI ÖRTÜLÜ AYRIMI YAPILMAMALI"

Kadınların başı açık veya başı örtülü şeklinde ayrım yapılmaması gerektiğini vurgulayan Leyla Şahin Usta şunları söyledi: "Bundan sonraki dileğimiz kadınlarımızın, başı örtülü, başı açık diye ayrıma tabi tutulmamasıdır. Kişilerin liyakatlerine, ehliyetlerine, yeteneklerine göre değerlendirilmesi, kılık, kıyafete göre bir ayrıma tabi tutulmaması. En önemli isteğimiz, çabamız bu yönde olacaktır."

"TÜRKİYE'NİN NORMALLEŞME SÜRECİNİN BAŞARISIDIR"

Başörtülü milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girebilecek olmanın mutluluğunu yaşadığını ifade eden Usta, Başörtülü adayların, meclise girecek olabilmesi çok güzel, çok sevindirici. Türkiye'nin önünün ne kadar açıldığı, ilerlediğine dair, demokratikleşme ve insan hakları, özgürlükler ve temel haklar konusunda çok yol kat ettiğimizin bir göstergesidir. Türkiye'nin normalleşme sürecinde bir başarısıdır. Çok uç ve çok anormal bir şey görmüyorum. Türkiye gerçeğinde var olan ve yaşayan kadınlar olarak, ehliyeti olan liyakatli olan herkesin başvurabileceği bir süreç olarak görüyorum. Rabbim mahcup etmesin" diye konuştu.

Leyla Şahin Usta, adaylık başvurusundan sonra Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da kendisini desteklediğini sözlerine ekledi.