BIST 9.525
DOLAR 32,58
EURO 34,73
ALTIN 2.497,76
HABER /  GÜNCEL

27 Şubat İngiltere Basın Özeti

İngiltere basınında bugün, kimliği ortaya çıkan Cihatçı John'un yaşam öyküsünden ayrıntılar yer alıyor. Defalarca güvenlik birimleri tarafından muhbir olarak kullanılmak istendiği yazılan Muhammed Emwazi'nin kaçabilmesi de eleştiri konusu.

Abone ol

İngiltere basınında bugün, "Cihatçı John" olarak bilinen ve Irak Şam İslam Devleti (IŞİD)'in çektiği videolarda Batılı rehineleri öldürürken görülen kişinin Londralı bir göçmen olduğunun ortaya çıkması yer alıyor.

6 yaşındayken Kuveyt'ten Londra'ya gelen 26 yaşındaki Muhammed Emwazi'nin yaşam öyküsünün detayları ve aslında 2009 yılından bu yana iç istihbarat servisi MI5'in kayıtlarında varoluşu, basında öne çıkan bilgiler arasında.

MI5 eleştiriliyor

İngiltere gazetelerinin çoğu MI5'i Emwazi'yi elinden kaçırmakla suçluyor.

Telegraph gazetesi, manşetten gördüğü haberine "MI5 yaptığı ciddi hata cihatçı John'un ağdan kaçmasına neden oldu" başlığını atmış.

Gazete "Batılı beş rehinenin ölümünden sorumlu tutulan IŞİD terörristi güvenlik servsilerince tanınıyormuş" diyor.

Telegraph, Emwazi ile güvenlik servislerinin 2013 yılında Suriye'ye gitmeden önce en az 12 kez irtibata geçmiş olduğunu yazıyor.

Guardian gazetesi ise manşetten gördüğü haberine "IŞİD'in Londralı katili 2009'dan bu yana MI5'in radarındaymış" başlığını uygun görmüş.

Gazete Emwazi'nin daha önce güvenlik birimlerince gözaltına alınmış olmasına dikkat çekiyor.

Muhbir yapılmak istenmiş

Guardian Emwazi'nin daha önce MI5 tarafından haksız yere sorgulanarak taciz edildiğine dair şikayette bulunduğunu yazıyor.

Times gazetesi ise manşetten gördüğü haberine "IŞİD'in kasabı altı yıl boyunca MI5'in şüphelisiymiş" başlığını atmış.

Gazete MI5'in birden fazla kez Emwazi'yi muhbir olarak kullanmak istediğini ancak başarısız olduğunu yazıyor.

Emwazi, Tanzanya'dan Somali'deki Eş Şebab örgütüne katılacağı şüphesi ile sınır dışı edildikten sonra güvenlik güçlerinin dikkatini çekmiş.

Nasıl katil oldu?

Independent gazetesi ise Emwazi'nin yaşam öyküsünün ayrıntılarına odaklanıyor.

"Britanyalı bir kasabın maskesini indirmek" başlığını atan gazete, iyi huyları ve stil sahibi giyim tarzı ile öne çıkan, Londra'da büyümüş ve bir Britanya üniversitesinde eğitim görmüş Emwazi'nin nasıl katil olduğunu sorguluyor.

Gazete "Nasıl oluyor da, bir taksi şoförünün Muhammed Emwazi isimli oğlu dünyanın en kötü şöhretli katili, cihatçı John olarak bilinen sadist IŞİD infazcısı haline gelebiliyor" diye yazıyor.

Gazeteler, oğulları hakkında kayıp bildiriminde bulunan ve daha önce güvenlik güçlerinde oğullarının Suriye'de olduğuna dair bilgilendirilen ailenin de büyük bir şok içinde olduğunu söylüyor.

Beşiktaş'ın galibiyeti İngiltere basınında

Beşiktaş'ın 2007 yılında 8-0 yenildiği İngiltere premier lig takımlarından Liverpool'u İstanbul'da penaltılarda 1-0 yenerek Avrupa Ligi'nden elemesi, İngiltere gazetelerinin spor sayfalarına konu oldu.

Independent gazetesi, Liverpool'un penaltılara gelene kadar Beşiktaş karşısında oldukça ileri düzeude bir futbol sergilediğini yazarken, penaltılarla maçı kaybetmesini "can yakıcı" olarak niteledi.

Guardian gazetesi son penaltı vuruşu için topun başına gelen ve golü kaçırarak takımının lige veda etmesine neden olan Liverpool'un savunma oyuncusu Lovren'dan bahsederek "Lovren ve Liverpool penaltının (bedelini) ödedi" başlığını attı.

Gazete Liverpool'un rahat geçen ilk yarıda birkaç iyi açılışın yarattığı şansı kaçırdığını, Beşiktaş'ın geç atağının bedelini ödemek zorunda kaldığını yazdı.

Times gazetesi ise Liverpool'la beraber Avrupa Ligi'nden elenen Tottenham Hotspur takımlarının yenilgisini "Nakavtlar Premier acısını artırdı" başlığı ile verdi.

Telegraph ise "Kırmızılar cezayı ödedi" başlığını atarak, daha önce ligden elenen takımlarla beraber Liverpool'un mağlubiyetinin üzüntüyü artırdığını yazdı.

Gazete iç sayfalarda "Lovren'in penaltıyı kaçırması acıyı artırdı" diye yazdı. Telegraph, "Beşiktaş'ın gürültücü taraftarı uzun zamandır arzuladığı beraberliğe kavuştu" dedi.