BIST 9.717
DOLAR 32,54
EURO 34,94
ALTIN 2.436,44
HABER /  GÜNCEL

27 polise 60 bin lira haksız taltif suçlaması

Ankara'da taltif yolsuzluğu yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınan polislerin 60 bin lira haksız taltif dağıtmakla suçlandığı ortaya çıktı.

Abone ol

Dün Ankara'da 'taltif yolsuzluğu' yaptıkları iddiasıyla 17 polis gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan 17 polisin, 27 polise sahte belge ile taltif ücreti yazdıkları öne sürüldü.

Star gazetesinin haberine göre, "Görevli olmadıkları, doktor izinli oldukları veya henüz ataması yapılmadığı halde 27 kişiye sahte belge ile taltif yazan" polislere, 60 bin liralık yolsuzluk yapma suçlaması yöneltildiği ortaya çıktı. 

YÜKSEK DİSİPLİN KURULU NE KARAR VERMİŞTİ?

Emniyet personeline yönelik 22 Temmuz’da başlatılan gözaltı ve tutuklamaların ardından yeni bir operasyon yapıldı. 17 polis, ‘usulsüz taltif’ iddiasıyla gözaltına alındı. Polisler, taltif için Emniyet’te kurulan ön komisyonda görev almıştı. Haklarında daha önce de Yüksek Disiplin Kurulu tarafından inceleme başlatılan emniyetçiler için 24 Haziran’da soruşturmaya yer olmadığına karar verilmişti.

EKREM DUMANLI'NIN KARDEŞİ DE GÖZALTINDA

Ankara Cumhuriyet Savcısı Alper Türközmen, “Sahte evrak düzenleyerek devleti dolandırdığı gerekçesiyle” baylattığı operasyonda gözaltına alınanlar arasında Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı’nın kardeşi olduğu iddia edilen Halil Dumanlı da yer alıyor. Savcılık soruşturmasında Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Daire Başkanlığında 22.03.2012 ile 04.12.2103 tarihleri arasında 27 personele “senelik izinli, mazeret izinde, geçici görevli, doktor raporlu ve henüz birime ataması yapılmamış” olmasına rağmen sahte evrak düzenlenerek maaş taltifi verildiği belirtiliyor.

OPERASYONUN GEREKÇESİ MÜFETTİŞ RAPORLARI

Verilen taltiflerin 60 bin TL’yi bulduğu öğrenilirken haklarında gözaltı işlemi yapılan 17 polis “sahte evrak düzenlemek, kamu kurum ve kuruluşunu dolandırmak”la suçlanıyor. Polislerin gözaltına alınmasına neden olan operasyonun temelini 17-25 Aralık darbe soruşturmalarından sonra Emniyet Genel Müdürlüğü’nün görevlendirdiği müfettişlerin, Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik, Terör, Organize Daire Başkanlığı gibi birimlerde yaptığı araştırmalar sonucu hazırladığı rapor oluşturuyor.

OPERASYONU SANIK POLİS MÜDÜRÜ YÖNETİYOR

6 ildeki operasyonu, daha önce yolsuzluk ve ihaleye fesat karıştırmak suçlamasıyla tutuklanan KOM Dairesi Başkanı Orhan Özdemir yürüttü. Başarılı personele verilen taltif için genel müdürlükteki ön komisyonda görev alan polisler, önlerine gelen listeyi inceledikten sonra 6 kişilik kurula gönderiyor, kararlar içişleri bakanının onayıyla yürürlüğe giriyor. İdarî soruşturmada aklanmasına rağmen polisler hakkında adlî işlem yapılması yeni bir algı operasyonu olarak değerlendirildi.

TALTİF SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIYOR?

Emniyet Genel Müdürü ve İçişleri Bakanı’nın onayıyla verilen taltif için Maliye belirli bir bütçe veriyor. Bu kapsamda EGM Taltif Komisyonu yılda üç kez toplanarak kimlerin taltif alacağını kararlaştırıyor. Kurulda genel müdür, genel müdür yardımcısı, Teftiş Kurulu başkanı, iki daire başkanı ile bir İçişleri Bakanı bürokratı yer alıyor. Taltife layık görülen ekip amirine 4, şube müdür yardımcısına 6, şube müdürüne 10, il emniyet müdür yardımcısına 15, il emniyet müdürüne de 24 kat ikramiye veriliyor. Komisyon, üstün başarı göstermediğine kanaat getirilen polisi ise taltif listelerinden çıkarıyor. Taltif en alt düzeydeki polis için 46 lira iken emniyet müdüründe ise rakam 302 TL’ye çıkıyor. Emniyet’in senelik toplam taltif bütçesinin 202 milyon TL olduğu belirtiliyor.

ÇAĞLAYAN'IN OĞLUNU GÖZALTINA ALANLARA DAVA AÇMIŞTI

Polisleri gözaltına alan savcı Alper Türközmen, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın oğlu Kaan Çağlayan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda görevli bir genel müdür ile iki danışmanın evlerinde arama yapan polisler hakkında açtığı davayla tanınıyor.

POLİSLERİN AVUKATI: GÖZALTI AKILLARA ZİYAN

Polis avukatları gözaltı kararına itiraz etti. Avukatlardan İbrahim Lökoğlu, Yüksek Disiplin Kurulu tarafından soruşturma yapıldığını ve polisler hakkında kovuşturmaya yer olmadığına ilişkin karar verildiğini söyledi. Avukat Murat Araç da şöyle konuştu: “Müvekkillerimize nitelikli dolandırıcılık yaptıklarına dair sorular soruluyor. Emniyet personelinin yüzde 91’ine taltif verilmişken 17 polis müdürünün suçlanması akıllara ziyan bir olay.”

TALTİF MİT- GENELKURMAY VE GÜMRÜK'TE DE VAR

Taltif, sadece polislere yönelik değil. MİT, Jandarma, Genelkurmay ve Gümrük Bakanlığı’nda operasyonel birimlerde görev yapan her personele, başarılı çalışmalarının ardından taltif veriliyor. Dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler de maaş taltiflerinin emniyet içerisinde görev yapılan il, birim, görev, unvan veya rütbeye odaklı bir şekilde verilmediğini açıklamıştı. Güler, maaş taltiflerinde baz alınan kriterin personelin başarıya olan katkısı olduğunu belirtmişti.

YENİ MÜDÜR KENDİNE 24 BİN LİRA TALTİF YAZDI

Bu arada yeni emniyet kadrosunun taltif konusundaki tutarsızlığı da kayıtlara geçti. Yeni göreve gelen ekiplerin, 17 Aralık’ın ardından tasfiye edilen polislerin yaptıkları başarılı operasyonların taltiflerini kendilerine yazdıkları kayıt altına alınmıştı. Emniyet Genel Müdürlüğü Yardımcılığı’na atanan Taltif Komisyonu Başkanı Mustafa Gülcü’nün, göreve geldiği ilk toplantıda kendisine alınabilecek en üst miktar olan 24 maaş taltif yazdırdığı belirlenmişti. Gülcü ile birlikte EGM İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç, eski Başbakanlık Koruma Dairesi Başkanı Ramazan Bal, Genel Müdür yardımcıları Faruk Ünsal, Zeki Çatalkaya’nın da en üst seviyeden taltif alan isimler arasında olduğu kaydediliyor.

POLİSLERE YÖNELİK ALGI OPERASYONU

Eski Hakkâri Emniyet Müdürü Tufan Ergüder, operasyona tepki gösterdi. Ödülün modern yönetimlerin olmazsa olmazı olduğunu belirten Ergüder, emniyet personelinin yıllarca canını dişine takarak terörle mücadele ettiğini bunun karşılığında da Emniyet tarafından taltifle ödüllendirildiğine dikkat çekti. Ardından, “Şimdi bu personelle ilgili işlem yapmak kabul edilir bir durum değil. Burada polislere yönelik yeni bir algı operasyonu yapılmak istenmektedir.” dedi.