BIST 9.037
DOLAR 32,32
EURO 35,10
ALTIN 2.295,58
HABER /  POLİTİKA  /  SP

27 Nisan muhtırasına ilişkin bomba not

27 Nisan e-muhtırasıyla sonuçlanan siyasi krizin perde arkasını aydınlatacak "bilgi notu"na ulaşıldı.

Abone ol

27 Nisan muhtırasından önce dönemin Genelkurmay 2. Başkanı ve Balyoz tutuklusu Ergin Saygun tarafından Yaşar Büyükanıt'a sunulan “bilgi notu”nda, Cumhurbaşkanlığı seçiminde  "laik kültürü benimsememiş" adayların yol açacağı sıkıntılar yazılı.

Bahçeli ne demişti?
Darbelerden hesap sorulurken, 27 Nisan’ın pas geçilmesi bize göre tesadüf değildir. Bu işin içinde bir bit yeniği ve açığa çıkarılması gereken taraflar vardır. İster istemez aklımıza; 27 Nisan’ın, AKP’nin mağdur kisvesine bürünebilmesi için yapılan bir tezgâh olduğu hususu gelmektedir. Bu nedenle her şey netleştirilmeli ve şüpheler giderilmelidir.

27 Nisan e-muhtırasının 2007 seçimlerinde AK Parti'nin oylarını artırdığı iddiası muhalefetin sürekli gündemindeydi. O bildiriden aylar sonra AK Parti, oylarını yüzde 47'ye çıkarınca, söylentiler aldı başını gitti. İşte bu tartışmalara ışık tutacak çok önemli bir belge ortaya çıktı.

Siyaset tarihine eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’ın “Sözde değil özde Cumhurbaşkanı” sözüyle kazınan ve 27 Nisan e-muhtırasıyla sonuçlanan siyasi krizin perde arkasını aydınlatacak “bilgi notu”na Habertürk gazetesi ulaştı.

Dönemin Genelkurmay 2. Başkanı ve Balyoz davasının tutuklu sanığı emekli Orgeneral Ergin Saygun tarafından hazırlanan 3 sayfalık bilgi notunda, “Sayın komutanım, Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili olarak ilk bilgi arzımı takdim ediyorum. Dosya emirleriniz doğrultusunda ve gelişmeler paralelinde güncelleştirilecektir. Arz ederim” ifadesi yer alıyor.

TÜRBAN TARTIŞMASI YAPAY

Kılıçdaroğlu ne demişti?
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, bir süre önce Genelkurmay eski Başkanı Yaşar Büyükanıt'la Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Dolmabahçe'de biraraya gelip anlaştıkları ve ondan sonra Genelkurmay'ın 27 Nisan bildirisini yayınladığını; bunun karşılığında da AK Parti oylarının yüzde 47'ye çıktığına ilişkin iddiada bulunmuştu. Ancak 27 Nisan bildirisi Dolmabahçe'deki görüşmeden çok daha önce verilmişti.

Abdullah Gül’ün aday olduğu 2007’deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden hemen önce hazırlandığı tahmin edilen bilgi notunda şöyle deniliyor:

CUMHURBAŞKANI EŞİNİN GÖRÜNTÜSÜ

“Cumhurbaşkanı’nın eşinin görüntüsü ile ilgili tartışmaların yapay tartışmalar olduğu ve asıl ele alınması gereken konunun, Cumhurbaşkanı yetkilerinin ‘tarikat terbiyesi almış’ bir kişide olmasının yaratacağı sonuçlar olduğu düşünülmektedir.”

TARİKAT LİDERLERİNE VERİLEN CEZALAR KALDIRILIR

Bilgi notunda “laik kültürü benimsememiş” bir Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde, “üniversiteye girişte katsayı uygulamasının kaldırılacağı, YAŞ kararlarının yargı denetimine açılacağı ve tarikat liderlerine verilen cezaların kaldırılacağı” savunuluyor.