BIST 9.704
DOLAR 32,52
EURO 34,79
ALTIN 2.421,44
HABER /  GÜNCEL

27 Mayıs İngiltere basın özeti

İngiliz gazetelerinde öne çıkan konular arasında Kraliçe Elizabeth'in bugün yapacağı ve hükümetin bir yıllık programını içeren konuşma ile İngiltere Kanser Araştırma Derneği'nce yürütülen araştırmada başarı elde eden yeni bir kanser tedavi yöntemi var.

Abone ol

İngiliz gazetelerinde öne çıkan konular arasında Kraliçe Elizabeth'in bugün yapacağı ve hükümetin bir yıllık programını içeren konuşma ile İngiltere Kanser Araştırma Derneği'nce yürütülen araştırmada başarı elde eden yeni bir kanser tedavi yöntemi var.

Financial Times, İngiltere'nin yeni Muhafazakar hükümetinin programında öne çıkacak olan maddenin Avrupa Birliği üyeliğine devam mı tamam mı sorusu olacağını yazıyor.

Kraliçe'nin hükümet tarafından hazırlanan programı tanıtacağı konuşmasının ardından, İngiltere Başbakanı David Cameron'ın hemen harekete geçmesinin beklendiğini ifade eden gazete, referandum yasasının Haziran ayında milletvekillerinin gündemine girebileceğini bildiriyor.

Kabul edilmesi halinde "İngiltere AB üyesi olarak kalmalı mı?" sorusunun yöneltileceği referandumun, önceden açıklanan 2017 tarihinden geriye çekilebileceği ve gelecek yıl yapılabileceği duyuruluyor.

Gazete konuşmanın diğer dikkat çekici başlıklarının ekonomiyi geliştirme politikaları ve Cameron'ın "herkese eşit fırsat" girişimi olacağını yazıyor.

Times ise referandumda sorulacak sorunun, İngiltere Seçim Komisyonu'nun isteği üzerine değiştirildiğine dikkat çekiyor. Daha önceki teklifte "İngiltere'nin AB üyesi olması gerektiğini mi düşünüyorsunuz?" şeklinde olan sorunun kafa karışıklığı yaratabileceği, İngiltere'nin AB üyesi olduğunu bilmeyen vatandaşlar olabileceği belirtildi. Bu nedenle soru "İngiltere AB üyesi olarak kalmalı mı?" olarak değiştirildi.

Times'in hükümetin açıklanacak olan yıllık programında dikkat çektiği bir diğer başlık da insan hakları kanun tasarısı. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi yerin bir Britanya İnsan Hakları Kanunu kabul etmeyi planlayan Muhafazakarların, bu planı şimdilik ertelediği duyuruluyor.

Hükümetin insan hakları yasasını değiştirme planlarıyla ilgili gelişmelere Guardian da ilk sayfasında yer veriyor.

Liberal Demokrat Parti'nin lideri Nick Clegg'in 7 Mayıs'taki seçim yenilgisinin ardından bugün kamuoyu önüne çıkarak, muhafazakar hükümetin insan hakları yasasını değiştirme girişimine karşı milletvekillerini uyaracağı belirtiliyor.

Kansere yeni tedavi yöntemi

Gazeteler deri kanserini iyileştirebilmek için geliştirilen yeni bir tedavi yöntemine de geniş yer ayırıyor.

Daily Telegraph haberi "İnsan yapımı virüs deri kanserini yenebilir" başlığıyla duyuruyor.

Haberde genetiği değiştirilmiş virüsle uygulanan tedavinin deri kanserini iyileştirdiği, bunun da bir tedavi yönetmi olarak kemoterapi uygulamasına son verilebileceğine dair umutları artırdığı belirtiliyor.

T-VEC adı verilen tedavi, virüsün kanserli hücrelere bulaştırılarak bu hücrelerin öldürülmesi, aynı zamanda da bağışıklık sisteminin tümörlere karşı uyarılmasıyla gerçekleştiriliyor.

Habere detaylı yer veren gazetelerden Independent da tedavi yönteminin denendiği 436 melanom (kara tümör) hastasının %16'sının, tedaviye ilk 6 ay içinde cevap verdiğine dikkat çekiyor.

Ayrıca araştırmayı yürüten bilim insanları, bu tedavi yönetiminin kemoterapi ve radyoterapiye nazaran çok daha az yan etkisi olduğunu söyledikleri bildiriliyor.

"Üniversite mezunlarının dörtte biri matematik becerisine sahip değil"

İngiliz gazetelerinde dikkat çeken bir diğer haber ise Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Teşkilatı'nın (OECD) yaptığı eğitim araştırmasının sonuçları...

Financial Times haberi "Yeni mezunların dörtte biri matematik yeteneğin sahip değil" başlığıyla duyuruyor.

Haberde, İngiliz üniversite mezunlarının, araştırmanın yapıldığı ülkeler içinde, ABD hariç tüm ülkelerdeki mezunlardan daha az matematiksel yeteneğe sahip olduğunun ortaya çıktığı belirtiliyor.

Araştırmaya 33 gelişmiş ülkeden 165 bin öğrenci katılmış.

İşsiz gençlerin problem çözme ve edebiyat konusunda da yetersiz olduğuna vurgu yapılıyor.

Guardian ise haberi, iyi eğitim almayan bu gençlerin iş gücüne katılımının zorluğuna dikkat çekerek veriyor.

Çalışmayan ve okulu bitirmiş ya da yarım bırakmış gençlerin matematik ve edebiyat alanlarındaki bilgi ve yeteneklerinin, çalışanlara kıyasla %10 daha kötü olduğu belirtiliyor.

Haberde durumun bu gençlerin, ileride iş gücüne katılımının önüne kalın duvarlar çektiği yorumu yapılıyor.