BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,81
ALTIN 2.418,58
HABER /  GÜNCEL

25 Mart 2011 Basın Özeti

Sunday Times'a göre İngiltere Libyalı isyancıları silahlandırmaya hazırlanırken, Türkiye kilit oyuncu olarak belirdi. Independent on Sunday ise Londra'da dün düzenlenen dev gösteriyle ilgili olarak 'Barışçıl bir protesto, kaçınılmaz son' diyor.

Abone ol

Bugünkü İngiliz Pazar gazetelerinin çoğunun manşetlerinde dün Londra'da düzenlenen ve hükümetin kamu sektöründe geniş çaplı kesintiye gitmesinin protesto edildiği gösteri ile Libya'daki son gelişmeler var.

Sunday Times gazetesinin manşeti, "İngiltere Libyalı isyancıları silahlandırmaya hazırlanıyor".

Gazete, İngiltere ve müttefiklerinin Libyalı isyancıları silahlandırmak için planlar hazırladıklarını duyuruyor. Hedef, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin yenilgisini hızlandırmak.

Sunday Times'a konuşan savunma kaynakları, isyancıların omuzdan fırlatılan ve tanklara karşı kullanılabilecek füzelere ihtiyaç duyduklarını söylüyor.

Haberde, Kaddafi'nin ordusunun sivillere karşı kullandığı topçu birlikleriyle mücadele için bunun şart olduğu belirtiliyor.

Ancak İngiliz Dış İstihbarat Servisi MI6 İngiltere hükümetini, isyancıları silahlandırmanın riskli olduğu yolunda uyarmış.

MI6'e göre, Libyalı isyancılar farklı gruplardan oluşuyor ve bu grupların bazılarının El Kaide ile bağları var.

'Türkiye kilit oyuncu olarak belirdi'

Sunday Times'ın iç sayfalarındaki bir diğer haberin başlığı ise "Ecdebiye isyancıları umutlandırıyor".

İsyancılar dün kasabayı ele geçirmişlerdi.

Sunday Times'ın Ecdebiye'deki muhabiri Hala Jaber ile Libya'nın başkenti Trablus'taki muhabiri Miles Amoore, Libyalı isyancıların ilk askeri zaferlerini kazandıklarını söylüyor.

Ancak iki muhabire göre, isyancılar Albay Muammer Kaddafi'yi devirmekten çok uzakta.

Sunday Times'taki haberde Türkiye'nin de, Libya'daki operasyonun niteliğine yönelik siyasi mücadelede kilit oyuncu olarak belirdiği bildiriliyor.

Haberde, Müslüman bir ülke olan NATO'nun kilit üyelerinden Türkiye'nin Kaddafi'ye karşı yürütülen operasyonların boyutu hakkında kaygılı olduğu aktarılıyor.

Sunday Times, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başta Libya'da bir NATO müdahalesinin düşünülemeyeceğini söylediğini hatırlatmış.

Gazete, Türkiye'nin işbirliğinin hayati önem taşıdığını zira Amerika Birleşik Devletleri'nin operasyonun komutasını NATO'ya devretmek istediğini, ittifakın da ancak oybirliğiyle karar alabileceğini söylüyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Libya'ya yönelik hava saldırılarının başlaması öncesi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu aramış, iki bakan telefonda bir saat koalisyonun planlarını tartışmıştı.

William Hague Çarşamba günü de yeniden Davutoğlu'nu arayıp, Türkiye'yle Fransa arasındaki anaşmazlığı gidermeye çalışmış

Sunday Times, Fransa'nın Kaddafi güçlerine karşı daha fazla hava saldırıları düzenlenmesini istediğini, bunun bedelinin ise daha kapsayıcı bir anlayış olduğunu belirtiyor.

Bu çabalar kapsamında, Türkiye Salı günü Londra'da yapılacak konferansa davet edildi.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague'in 40'a yakın ülkeden temsilcileri ağırlayacağı konferansta Libya'da izlenecek strateji tartışılacak.

NATO'nun komuta merkezlerinden biri İzmir olurken, Sunday Times Libya operasyonunun komutasının tamamen NATO'ya devrine yönelik kararın da bu akşam ya ada yarın sabah alınmasının beklendiğini duyuruyor.

'Kaddafi görevden ayrılmalı'

Sunday Telegraph'ın ilk sayfasında ise İngiltere Savunma Bakanı Liam Fox ile yapılmış bir mülakat var.

İngiltere Savunma Bakanı Libya lideri Muammer Kaddafi'nin görevden ayrılması gerektiğini ve askeri operasyonun Kaddafi görevi bırakana dek durmayacağını söylüyor.

Liam Fox, "zalim" olarak nitelendirdiği Kaddafi'nin uzun süre önce akli dengesini yitirdiğini belirtiyor.

Fox, Libya'ya yönelik harekatın da, "insanların yataklarında güvenli şekilde uyuyabileceklerini ve korkunç bir rejimce hedef alınmayacaklarını bildiklerinde" son bulacağını vurguluyor.

Harekatta ikinci haftaya girilirken, ilk bir hafta içinde bombardıman uçakları 300'den fazla sorti yaptıkları Libya'ya 170 cruise füzesi atmıştı.

Sunday Telegraph ve Sunday Times gazeteleri Londra'da dün düzenlenen gösterilerle ilgili haberlerinde, daha sonra çıkan şiddet olaylarını öne çıkarmışlar.

Sunday Times ilk sayfasında "Kesinti protestosu şiddete dönüşüyor" derken, Sunday Telegraph'ın manşeti "İngiltere'de nefretin yüzü".

'Kesinti karşıtı gösteriye katılım beklentilerin üstünde'

Observer'ın manşeti ise "Polis, anarşist isyancılarla mücadele ederken, kesinti karşıtı gösterilere 250 binden fazla kişi katıldı".

Sendikalar eylemlerin, sıradan insanların hükümetin kamu sektöründe kesintilere gitmesine öfkelerini gösterdiğini söylüyor ve katılımın beklentilerinin üzerinde olduğunu vurguluyor.

Observer gösteriler sırasında bir grubun refahın sembolü olarak gördükleri Ritz Oteli'ne ve bazı bankalara saldırdıklarını, sattığı lüks ürünleriyle tanınan Fortnum & Mason mağazasını da işgal ettiklerini belirtiyor.

'Barışçıl bir protesto ve kaçınılmaz son'

Independent on Sunday gazetesi ise gösterilere katılanların sayısının 5000 bine yakın olduğu görüşünde.

Gazete, "Barışçıl bir protesto ve kaçınılmaz son" demiş, ilk sayfasında ve şu soruyu sormuş:

"Ufak bir azınlığın şiddetinin, İngiltere'de son sekiz yılın en büyük gösterisine gölge düşürmesine izin vermeli miyiz?"

BBC Türkçe'nin İngiltere gazetelerinden derlediği basın özetini, hafta içi her sabah Türkiye saatiyle 08.40'ta NTV ekranından izleyebilir, ayrıca gün boyunca internet sayfamızda bulabilirsiniz. Adresimiz: bbctürkçe.com.