BIST 8.905
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.240,36
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

25. İstanbul Caz Festivali'ne geri sayım başladı

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, Garanti Bankası’nın sponsorluğunda düzenlenen İstanbul Caz Festivali, 25.yaşını kutluyor. 26 Haziran–17 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek olan İstanbul Caz Festivali'nde bu yıl Robert Plant, Nick Cave and The Bad Seeds, Benjamin Clementine gibi isimler sahne alacak.

Abone ol

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, Garanti Bankası’nın sponsorluğunda düzenlenen İstanbul Caz Festivali, 25.yaşını kutluyor. 26 Haziran–17 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek olan İstanbul Caz Festivali'nde bu yıl Robert Plant, Nick Cave and The Bad Seeds, Benjamin Clementine gibi isimler sahne alacak.

Bu sene 27 mekânda, 250’yi aşkın yerli ve yabancı sanatçının ağırlanacağı 50’nin üzerinde konserle, bu yaz da İstanbulluları caz müziğinin yıldızları ve yeni projeleriyle buluşturacak olan İstanbul Caz Festivali hafızalardan silinmeyecek konser deneyimlerini ziyaretçilerine sunmaya hazırlanıyor. Çeyrek asrı geride bırakırken bir kez daha cazın önde gelen isimlerini ve güncel müziğin yıldızlarını Temmuz ayı boyunca İstanbul’un farklı mekânlarında ağırlayacak olan İstanbul Caz Festivali’nde adeta yıldızlar geçidi yaşanacak.

Festival programında yer alan Led Zeppelin’in efsanevi sesi Robert Plant ve grubu The Sensational Space Shifters; rock müziğin dev ismi Nick Cave ve grubu The Bad Seeds; aşk, melankoli ve başkaldırının ses bulduğu baladlarıyla adını herkesin zihnine kazınan Benjamin Clementine, sahnesi, kategorilere sığmayan deneysel müziği, etkileyici vokali ve açıklıkla paylaştığı sahici hikâyeleriyle Melody Gardot ve çağdaş cazın üç dev ismi Dave Holland, Zakir Hussain ve Chris Potter festival ziyaretçileriyle buluşacak.

Cazın ve güncel müziğin en başarılı projelerini sahnesinde konuk eden İstanbul Caz Festivali’nin bu seneki yıldız konukları bu isimlerle de sınırlı kalmıyor. Müziğin en seçkin örneklerinin şehrin ritmine eşlik edeceği İstanbul’da günümüzün en şiirsel ve dinamik caz vokallerinden Kurt Elling ve aynı gecede sahneyi paylaşacağı, Şikago cazını modernize eden genç ve başarılı müzisyenlerden Marquis Hill, doğaçlama tekniğini vokalleriyle süsleyen Caro Emerald, Robert Glasper’ın Taylor McFerrin, Derrick Hodge, Christian Scott ve Terrace Martin ile birlikte hayata geçirdiği yeni süper caz grubu R+R=Now ve caz, güncel müzik ve dünya müziğinin daha nice sesleri yer alıyor.

İstanbul Caz Festivali’nin 25 yılından şarkıları bir araya getiren, Apple Music işbirliğiyle özel olarak hazırlanan çalma listesini apple.co/istanbulcazfestivalilistesi adresinden dinleyebilirsiniz.

Eşsiz vokali ve stiliyle Melody Gardot 27 Haziran Çarşamba, 21.00, Uniq Açık Hava Sahnesi

Türkiyeli izleyicinin yakından tanıdığı Amerikalı caz sanatçısı Melody Gardot, geçirdiği kaza sonrasında geçen 13 yıl içinde yayınladığı, dünya çapında büyük başarılar kazanan albümleriyle kendi kitlesini yarattı. Melody Gardot’nun sahnedeki duruşu, duyuları kategorilere sığmadan sarmalayan derinlikli müziği, derinlerden kendini hissettiren Philadelphia yansımaları, etkileyici vokali ve açıklıkla paylaştığı sahici hikâyelerinin güçlü bir birleşimi.

Çağdaş cazın üç dev ismi Dave Holland, Zakir Hussain ve Chris Potter festivalde aynı sahnede, bir arada 29 Haziran Cuma, 21.30, Zorlu PSM Ana Tiyatro

İstanbul Caz Festivali’nin 25. yılında, her biri ayrı ayrı çığır açıcı işlerle anılan, çağdaş cazın üç dev ismi aynı sahnede buluşuyor. Dünya müziğiyle cazı harmanlayan tabla üstadı Zakir Hussain, DownBeat tarafından “dünyanın en çok incelenen ve ilham veren saksofoncusu” ilan edilen duayen Chris Potter ve bugüne kadar yüzlerce albümde kusursuz kayıtlarıyla var olan, janrlar ötesi inovatif müziğiyle tanınan bas gitarist ve besteci Dave Holland’dan oluşan, dahiyane bir emprovizasyon üçlüsü olarak da tarif edilebilecek bu yıldızlar topluluğunun, birlikte inşa ettiği görkemli caz dili ile baş döndürücü bir akşam!

Tutkulu bir vokal ve şair ruhlu bir şarkı sözü yazarı Benjamin Clementine Türkiye’de ilk kez İstanbul Caz Festivali’nde 5 Temmuz Perşembe, 21.00, Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi

Benjamin Clementine, hem tutkulu bir vokal hem de şarkı sözü yazarı ve şair olarak, ilk kez 2013’te Jools Holland’ın sahnesinde kendini dünyaya tanıttığından beri, dinleyicilerinin duygu haritalarında melodileriyle sağlam bir yer edinmeyi başardı. Aşk, melankoli ve başkaldırının ses bulduğu baladlarıyla adını herkesin zihnine kazınan Benjamin Clementine, 2015 yılında ilk albümü At Least For Now ile Mercury Ödülü’nü kazandı. İngiliz sanatçı, Nick Cave ve Tom Waits ile üç kahramanından biri olan Nina Simone’un izinden gitmeye devam ederken, geçtiğimiz yıl yayınladığı ikinci albümü I Tell A Fly ile müziğinin o sarsıcı tesirini bir kez daha kanıtladı. Benjamin Clementine’in edebiyatla müziğin tek vücut olup izleyiciyi büyülediği teatral sahnesi kaçırılmaması gereken bir deneyim.

Grammy ödüllü dört oktavlık bir ses ve Şikago cazının en modern hali Kurt Elling Quintet With Special Guest Marquis Hill ile sahnede
6 Temmuz Cuma, 19.30, Uniq Hall

Grammy ödülü sahibi olmasının yanı sıra, 12 kez aday olarak Grammy tarihine adını defalarca yazdıran Kurt Elling günümüzün en şiirsel ve dinamik caz vokallerinden. Kurt Elling’in yükseklerde gezinmeyi seven sesi ve iddialı şarkı sözlerine festival sahnesinde Marquis Hill’in trompeti eşlik ediyor. Etkinlik, Louis Armstrong, Jelly Roll Morton ve King Oliver’ın başkahramanları olduğu Chicago cazını modernize eden başarılı ve genç müzisyenlerden Marquis Hill ile Kurt Elling’in İstanbul’daki ilk buluşması olacak.

İlhamını Nina Simone’dan alan Robert Glasper, Taylor McFerrin, Derrick Hodge, Christian Scott ve Terrace Martin imzalı bir proje R+R=Now6 Temmuz Cuma, 22.00, Uniq Açık Hava Sahnesi

En büyük ilham kaynağı Miles Davis’in çığır açıcı bakış açısıyla caza kendi ruhunu katan piyano virtüözü Robert Glasper, 90’larda alevlenen neo-soul hareketinin en yetenekli isimlerindendi. Birbirinden başarılı albümlerle üç Grammy ödülünün sahibi oldu. Glasper, yeni grubu R+R=Now’da Flying Lotus'un plak şirketi Brainfeeder sanatçısı Bobby McFerrin'in oğlu multi-enstrümantalist Taylor McFerrin, Glasper'ın Grammy ödüllü Black Radio albümlerinde de yer alan bas gitarist Derrick Hodge, 2017 yılında yayımlandığı The Centennial Trilogy albümüyle dikkatleri üstüne çeken caz trompetçisi Christian Scott ve Kendrick Lamar’ın zirveyi yakalayan parçalarının arkasındaki isim Terrace Martin ile bir araya geliyor. Haziran ayında ilk albümleri Collagically Speaking'i Blue Note etiketi ile yayınlayan grup enerjisi her daim yüksek yıldızlar topluluğu olarak ilk İstanbul performansında dinleyici ile buluşacak.

İstanbul Caz Festivali Rock Tarihinin Efsane Müzisyenlerinden Nick Cave ve grubu The Bad Seeds’i 17 yıl aradan sonra hayranlarıyla buluşturuyor 10 Temmuz Salı, 18.30, KüçükÇiftlik Park

Festival takipçilerinin heyecanla beklediği, kırk beş yıllık müzik kariyeri boyunca çok sayıda sanatçıya ilham kaynağı olmuş, Avustralyalı şarkıcı, söz yazarı, besteci, senaryo yazarı, şair ve aktör Nick Cave ile sanatçının müzik kariyerinde ayrılmaz bir yeri olan Warren Ellis ve ekibin daimi birer parçası olmuş Thomas Wydler, Martyn P. Casey, Jim Sclavunos ile gruba son iki albümde dahil olan gitarist George Vjestica ile besteci ve perküsyonist kimliğiyle tanınan Toby Dammit’ten oluşan The Bad Seeds İstanbul Caz Festivali kapsamında 10 Temmuz Salı akşamı %100 Müzik desteğiyle uzun zaman hafızalardan çıkmayacak bir performansa imza atacak. Nick Cave & The Bad Seeds’ten önce ise alternatif müzik camiamızın sevilen isimlerinden Dilara Sakpınar’ın grubu Lara di Lara gecenin açılışını yapacak.

Cazın fenomen kadınlarından Caro Emerald bir kez daha festivale konuk oluyor 12 Temmuz Perşembe, 21.45, Zorlu PSM Ana Tiyatro

“Back It Up” ve “A Night Like This” gibi hit’leriyle 2009’dan bu yana müzik dünyasının enerjisi en yüksek seslerinden olan Caro Emerald, çok kısa sürede günümüz cazının fenomenlerinden birine dönüştü. 2017’nin sonunda Metropole Orkest işbirliğiyle MO x Caro Emerald EP’sini yayınlayan electro swing’in kraliçesi Schindler’in sponsorluğunda gerçekleşecek bu geceyle İstanbul Caz Festivali’nde hayranlarıyla buluşacak. Doğaçlama tekniğini vokalleriyle süsleyen, sahne stiliyle de sofistike ve zamansız bir ikona dönüşmeye aday Caro Emerald bu büyülü konserle Zorlu PSM Ana Tiyatro’da olacak.

Led Zeppelin’in efsanevi sesi Robert Plant, 11 yıl sonra yeniden İstanbul Caz Festivali'nde hayranlarıyla bir arada
17 Temmuz Salı, 21.00, Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi

Led Zeppelin’in efsanevi sesi Robert Plant, 11 yıl sonra yeniden İstanbul Caz Festivali'ne konuk oluyor. Rock tarihinin tartışmasız en muazzam vokal ve topluluk liderlerinden olan Robert Plant, grubu The Sensational Space Shifters eşliğinde, Matraş’ın sponsorluğunda 25. İstanbul Caz Festivali programında yer alacak. Robert Plant’in son albümü Carry Fire’dan da şarkılar seslendireceği bu konser, izleyicilerin kolay kolay unutamayacağı bir geceye dönüşecek.

Festival Biletleri

25. İstanbul Caz Festivali’nin biletleri, Biletix satış kanalları ve hizmet bedeli olmadan İKSV ana gişeden (Pazar hariç her gün 10.00-18.00 saatleri arasında) satın alınabilir. Tüm konserlerde tam biletlerin yanı sıra öğrenciler için indirimli biletler de satışa sunuluyor. Ayakta düzende gerçekleşecek konserlerde etkinlik günü kapı fiyatı uygulanacaktır.

Lale Kart sahipleri biletlerini öncelikli olarak ve %25’e varan özel indirimlerle alabilir, festival boyunca Lale Kart 360 etkinlik serisi kapsamında pek çok özel etkinliğe de katılabilirler.

25. İSTANBUL CAZ FESTİVALİ’NİN DESTEKÇİLERİ; 25. İstanbul Caz Festivali, Festival Sponsoru Garanti Bankası’nın yanı sıra birçok kurumun desteğiyle gerçekleştiriliyor. Vitrin – Türkiye Güncel Müzik Buluşması, Türkiye’den güncel müziği odağına alan bir “showcase” ve “networking” etkinliği olarak 2017’den beri SOCAR Türkiye sponsorluğunda İstanbul Caz Festivali’yle birlikte düzenleniyor. Festivale Zorlu Performans Sanatları Merkezi, yüksek katkıda bulunan mekân sponsoru olarak destek veriyor. Festivalin yüksek katkıda bulunan gösteri sponsorları arasında Türk Tuborg A.Ş., SOCAR Türkiye ve Matraş; gösteri sponsorları arasında ise SCHINDLER, Vodafone Freezone, DHL ve H&M Kids yer alıyor.

Festivalin otomotiv sponsorluğunu Volvo Car Turkey ve Parklarda Caz sponsorluğunu Vodafone Freezone üstleniyor. Festivale Türk Tuborg A.Ş., Clifford Chance, Yegin Çiftçi Avukatlık Ortaklığı ve Mastercard da katkı sağlıyor.

Festival kapsamındaki çeşitli konserler, İtalyan Kültür Enstitüsü, İtalya Büyükelçiliği, Norveç Büyükelçiliği ve Beykoz Kundura’nın katkılarıyla düzenleniyor.
 
25. İstanbul Caz Festivali’ne TC Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Beyoğlu Belediyesi, Kadıköy Belediyesi ve Beylikdüzü Belediyesi de destek veriyor. “Vitrin” Türkiye Güncel Müzik Buluşması, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ayrıca destekleniyor.
 
İKSV’nin tüm etkinlikleri Kurucu Sponsor Eczacıbaşı Topluluğu, Resmi Taşıyıcı DHL, Konaklama Sponsoru The Marmara Collection, Sigorta Sponsoru Zurich Sigorta, Sağlık Sponsoru Acıbadem Sağlık Grubu ve Servis Sponsorları Navitas, GFK, bluechip Creative Events, directComm Marketing Group ve AGC’nin destekleriyle gerçekleşiyor.