BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,87
ALTIN 2.424,27
HABER /  EKONOMİ

25 banka 'stres testi'ni geçemedi

Avrupa Merkez Bankası (ECB), Euro bölgesindeki mali krizde önemli payları bulunan banka sektörünü bir yıl stres testinden geçirdi.

Abone ol

Yatırımcılar, tüketiciler ve bankalar bir yıldır bu sonucu merak ediyordu. Avrupa merkez bankası, Euro bölgesinde 130 büyük bankayı mercek altına aldı. Bir yıl boyunca Avrupa Merkez Bankası bankaların ana sermayeleri riski kaldırmaya yeterli mi, kredileri bilançolarında doğru değerlendirdiler mi ve bankalar gelecek bir krizin altından kalkabilirler mi sorularını araştırdı. Bankaları derin bir stres testinden geçirerek, ana sermayelerini kontrol etti. Avrupa Merkez Bankası bir yıllık sınavın sonuçlarını dün kamuoyuna resmen açıkladı. Bu sınavı 25 banka geçemedi. Sınavı kazanamayan bankaların büyük çoğunluğu İtalyan bankaları. 9 İtalyan, Güney Kıbrıs üç bankayla ikinci, Yunanistan, Belçika ve Slovenya ikişer bankayla üçüncü sırada. Almanya, Avusturya, Fransa ve İspanya'dan birer banka sınavı geçemedi.

25 MİLYAR EURO 

Avrupa Merkez Bankası'nın verilerine göre bu 25 bankanın ana sermaye açığı 25 milyar Euro civarında. Test esnasında ana sermaye sorunu bulunan bankaların yarısı son aylarda açığı kapatmayı başardı ve garantili bankalar listesine girdi. 25 bankadan 12'si test boyunca sermayelerini 15 milyar civarında artırdı. 13'ü ise gelecek 6 ile 9 ay içinde 10 milyar Euro sermaye açığını kapatmak zorunda. Bu bankalar önümüzdeki iki hafta içinde açığı nasıl kapatacaklarına dair Avrupa Merkez Bankası'na bir plan sunacaklar. 

GÜVEN ARTTI 

Avrupa Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Vitor Constancio, sonuçları şöyle değerlendirdi: “Şimdiye kadar yapılmamış büyük bankaların bu derin bilanço sınavı kamuoyunda banka sektörüne güveni artırdı. Bu aynı zamanda bankaların daha fazla kredi vermelerine ve konjonktürü canlandırmasına katkıda bulunacak.”
Avrupa Merkez Bankası 4 Kasım'dan itibaren bu bankaların baş kontrolcüsü olacak. Avrupa Merkez Bankası bankaların eski açıklarını bilançolarında gizli tutmasını önlemek amacıyla da bu testi yaptı.

KAZANAMAYANLAR 

Almanya: Münchener Hypothekenbank
Avusturya: Österreichischer Volksbanken-Verbund
Belçika: Axa Bank Europe, Dexia
Güney Kıbrıs: Bank of Cyprus, Cooperative Central Bank, Hellenic Bank
İspanya: Liberbank
Fransa: C.R.H. Caisse des Refinancement de l'Habitat
YUNANİSTAN: Eurobank, National Bank of Greece, Piräus Bank
İrlanda: Permanent tsb
İtalya: Monte dei Paschi di Siena, Banca Carige, Veneto Banca, Banco Popolare, Banca Popolare di Milano, Banca Popolare di Vicenza, Credito Valtellinese, Banca Popolare di Sondrio, Banca Popolare dell'Emilia Romagna
Portekiz: Banco Comercial Portugues
Slovenya: Nova Kreditna Banka Maribor, Nova Ljubljanska banka