BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

25 Aralık soruşturmasında flaş karar!

''Emniyetteki paralel yapı" soruşturması kapsamında gözaltına alınan eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Hamza Tosun, tutuklanması istemiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi.

Abone ol

Gözaltındaki eski emniyet müdürü Hamza Tosun’un 17 Aralık'ta ABD'den arandığı tespit edildi. Gözaltındaki eski emniyet müdürü Hamza Tosun’u arayan numara, Gülen Cemaati'ne bağlı Rumi Forum'un yöneticisi Sinan Dursun’a ait.

İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, savcılığın talimatıyla İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şubesinden sorumlu eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Hamza Tosun'u gözaltına aldı.

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na getirilen Tosun, soruşturmayı yürüten savcılığa ifade verdi.

Savcılık, Tosun'u ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçundan tutuklanması istemiyle mahkemeye sevk etti.

17 ARALIK'TA ABD'DEN GELEN GİZEMLİ TELEFON

El Cezire Türk'ün haberine göre 'Paralel yapı' soruşturmalarını yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 17 ve 25 Aralık soruşturmalarını yürüten polislerin HTS kayıtlarını yani telefon görüşme ve sinyal kayıtlarının geçmişini inceledi. Özellikle 17 ve 25 Aralık operasyonlarının yapıldığı tarihlere yoğunlaşıldı.

163 SANİYELİK GÖRÜŞME

Yapılan incelemede eski İstanbul İl Emniyet Müdür Yardımcısı olan Hamza Tosun’un telefon görüşmeleri dikkat çekti. Tosun'un 17 Aralık’ta bazı bakan çocuklarının da gözaltına alındığı gün ABD’den arandığı belirlendi. ABD’den yapılan aramada Tosun ile 163 saniyelik bir görüşme gerçekleştirildi.

İncelemelerde Tosun’u arayan numaranın Gülen Cemaati'ne bağlı düşünce kuruluşu Rumi Forum’un yöneticisi Sinan Dursun’a ait olduğu tespit edildi.Gülen grubuna bağlı Washington merkezli Rumi Forum Amerika'da daha çok diyalog ve dinlerarası toplantılara yoğunlaşan bir kurum, Türkiye’deki Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’nın Amerika’daki benzeri bir kuruluş olarak biliniyor.
Gözaltı kararı alındı

17 Aralık günü Washington ile yapılan bu görüşmenin içeriğine ilişkin bilgilere henüz ulaşılamadı. Savcılık, bu görüşmenin içeriğini Hamza Tosun’a sormak istedi. Tosun bu amaçla avukatı ile birlikte 18 Mayıs Pazartesi günü Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na çağrıldı. Ancak Tosun adliyeye gelmedi. Bunun üzerine Tosun hakkında gözaltı kararı çıkartıldı. 19 Mayıs'ta gözaltına alınan Tosun, İstanbul Emniyeti’ne götürüldü.

Soruşturmanın geçmişi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, kapatılan TMK 10. maddesiyle yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nce yürütülen İstanbul merkezli 25 Aralık soruşturma dosyasında yapılan incelemede, dönemin İstanbul Mali Şube Müdürlüğü görevlilerinin birtakım usulsüz soruşturma yöntemleri kullandığı ve soruşturma evrakının mali şube bilgisayarlarında muhafaza edildiğini belirlenmişti.

Bu kapsamda 1 Eylül'de, ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni yıkmaya çalıştıkları, casusluk yaptıkları, sahte evrak düzenledikleri, soruşturma belgelerini medyaya sızdırarak yayın yaptırmak suretiyle gizliliği ihlal ettikleri'' tespit edilen eski İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Şube görevlileri hakkında soruşturma başlatılmış, aralarında eski İstanbul Mali Şube Müdürü Yakup Saygılı'nın da bulunduğu 33 emniyet görevlisiyle ilgili yakalama ve gözaltı kararı verilmişti.

Gözaltına alınan Saygılı ve eski İstanbul Mali Şube Müdür Yardımcısı Kazım Aksoy'un da aralarında bulunduğu 8 polis, işlemlerinin ardından çıkarıldığı mahkemece, ''darbeye teşebbüs'' suçundan tutuklanmıştı.