BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,17
ALTIN 2.240,78
HABER /  POLİTİKA

23 Nisan resepsiyonunda neler yaşandı?

Devletin zirvesi TBMM'deki resepsiyonda bir araya geldi. Son günlerin flaş ismi Haşim Kılıç ise resepsiyona katılmadı.

Abone ol
TBMM'nin 94. açılış yıl dönümü resepsiyonu Ankara siyasetini uzun bir aradan sonra bir araya getirdi. Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan bir araya gelmezken, son günlerin flaş isimlerinden Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ise resepsiyona katılmadı. İşte resepsiyondan bazı notlar;

TBMM Başkanı Cemil çiçek, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle bu akşam eşiyle birlikte bir resepsiyon verdi. Saat 19.30'da başlayan resepsiyona ilk gelen lider MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu. Bahçeli'nin, salonda tur atmayarak MHP'li yöneticilerle bir masanın etrafında durmayı tercih etmesi dikkat çekti.

KILIÇDAROĞLU ERKEN AYRILDI

Resepsiyona daha sonra CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu geldi. Kılıçdaroğlu, kısa bir süre kaldığı resepsiyondan Cumhurbaşkanı ile Başbakan'ın gelmesini beklemeden ayrıldı. Resepsiyona; cumhurbaşkanı ve başbakan ile liderlerin de eşsiz gelmeleri dikkat çekti.

ERDOĞAN RESEPSİYONDA KONUŞTU- TIKLAYIN 

KOMUTANLARLA SOHBET ETTİ
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resepsiyona Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan yaklaşık 5 dakika sonra saat 20.12 sıralarında geldi. Gül'e, salondaki kısa turu sırasında Meclis Başkanı Cemil Çiçek eşlik etti. Gül, salona girişinde davetlilerle sohbet ettikten sonra yolu üzerinde bulunan ve MHP'lilerin oluşturduğu yuvarlak masanın yanına gitti. Gül, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile parti yöneticilerinin yanında kısa bir süre kaldı. Gül ile Bahçeli, salonun kalabalık olması ve aradaki mesafe nedeniyle sohbet etmedi. Gül, kısa bir süre MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu ile sohbet etti. Salondaki turuna devam eden Gül, komutanlar ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile yaklaşık 10 dakika sohbet etti. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, yurtdışında bulunduğu için onu resepsiyonda Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar temsil etti. Resepsiyona, kuvvet komutanları da katıldı.
 
BİR ARAYA GELMEDİLER 
 
Resepsiyonda cumhurbaşkanı seçimi çerçevesinde Gül ile Erdoğan'ın birlikte verecekleri görüntü ve yapacakları sohbet merak ediliyordu. Ancak Gül, 20 dakika kaldığı resepsiyon salonunda Başbakan Erdoğan ile biraraya gelmedi. Cumhurbaşkanlığı kaynakları, bu durumun resepsiyonun akışından kaynaklandığını, Gül ile Erdoğan'ın arasında bir sorun olarak algılanmaması gerektiğini dile getirdi.
 
DAVETİ GERİ ÇEVİRDİ
 
Çiçek, Cumhurbaşkanı Gül'ü, Meclis bahçesine yapılacak ışık gösterisini izlemeye davet etti. Ancak Gül, "Terliyim. Terliyken dışarıda kalınca hastalanıyorum. Ondan kalmayayım" diyerek daveti geri çevirdi.
 
ŞANTAJ SORULARINI CEVAPLAMADI
 
Gül, resepsiyonda bir açıklamada bulunmamayı tercih etti. Gül, Erdoğan'ın konuşmasında yer verdiği kendisi hakkında da şantaj kaseti olduğuna yönelik sözleriyle ilgili soruya da yanıt vermemeyi tercih etti.
 
"ATLARI KOŞTURMAYA BAŞLADIK"

Gül ile Çiçek, Davutoğlu ve komutanlarla bir süre sohbet etti. Resepsiyonun yapıldığı salonun gündeme gelmesi üzerine Çiçek, diğer salonun daha dar olduğunu söyledi. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, "Burası daha iyi olmuş. Daha yüksek, daha havadar" dedi. Gül, Çankaya Köşkü'nde süvari takımı olarak kurulan atlı birliklerin törenlerde yer almasını da gündeme getirdi. Gül, "Atları koşturmaya başladık. İki yıl önce başladı ama bizim orası yokuş olduğu için yokuşu çıkamaz dediler. Atlar arabadan daha kolay, rahat çıkıyorlar. Ata yakışan şekilde üniformalar üzerinde çalışacağız herhalde. Maksat tarihi yaşatmak" dedi. Orgeneral Öztürk de "Atın bir şekilde devlet töreninde olmadığı bir Türk geleneği olabilir mi?" dedi. Gül, bu sırada gazetecilerin soruları üzerine, "Sonra konuşuruz. Buradaki sohbetimizi bozmayın" diye tepki gösterdi.
 
HAŞİM KILIÇ KATILMADI
 
Resepsiyona; Anayasa Mahkemesi Haşim Kılıç'ın katılmaması dikkat çekti. Başbakan, Anayasa Mahkemesi ve Kılıç'ı bir süre önce sert sözlerle eleştirmişti. Kılıç'ın, böyle bir süreçte gözlerden uzak kalmayı tercih etmesi dikkat çekti.