BIST 9.699
DOLAR 32,51
EURO 34,91
ALTIN 2.451,95
HABER /  GÜNCEL

23 Ekim İngiltere Basın Özeti

Bugün İngiltere basınında Öcalan'ın "barış sürecine devam" mesajıne yer veriliyor. Times gazetesi, Esad rejiminin 35 yal altı erkekleri zorla askere götürdüğünü yazıyor. Daily Telegraph ise, El Kaide'den IŞİD'e yapılan çağrıya yer veriyor.

Abone ol

Financial Times'da PKK lideri Abdullah Öcalan'ın barış müzakerelerine dair olumlu mesajı konu ediliyor.

Haberde, ülkede birkaç haftadır yeniden alevlenen çatışmalara rağmen, Öcalan'ın barış sürecine güvenoyu verdiği belirtiliyor.

Hükümetin de, barış süreci çerçevesinde bir 'yol haritası' hazırladığını kaydeden gazete, Öcalan'ın resmi müzakerelerin yakın zamanda başlayabileceği konusunda umutlu göründüğünü yazıyor.

Irak'ta kara operasyonu planı

Independent gazetesi, ABD ile Irak hükümetinin "Irak'ta IŞİD'e karşı bir kara operasyonu" planladıklarını yazıyor.

Gazeteye bilgi veren ancak isminin açıklanmasını istemeyen ABD'li üst düzey bir yetkilinin, "söz konusu operasyonun sistemli ve zaman alacak bir plan çerçevesinde yapılacağıno, dolayısıyla en erken birkaç ay sonra başlayacağını" söylediği belirtiliyor.

Ayrıca bu planla, Iraklı kuvvetlerin, militanların ele geçirdikleri toprakları geri alacak ve ellerinde tutacak kapasiteye gelmeden harekete geçilmeyeceği ifade ediliyor.

Operasyonun Irak kuvvetleriyle gerçekleştirileceğini belirten gazete, sahada bazı Amerikan danışmanların da bulunabileceğini belirtiyor.

Daily Telegraph gazetesinde bugün yer alan bir habere göre, El Kaide IŞİD'e "Amerikalı rehineyi bırakması" çağrısında bulundu.

El Kaide'den IŞİD'e: Rehineyi serbest bırak

El Kaide'ye yakınlığıyla bilinen El Nusra Cephesi'nden Ebu Ömer Akidi'nin kamuya bir açıklama yaptığını belirten gazete, Akidi'nin "Amerikalı rehinenin kendisini ve diğer cihatçıları tedavi ettiği" ifadelerine yer verdi.

Twitter hesabından yaptığı açıklamada Akidi'nin "Kassig, rejim bombardımanı devam ederken çok başarılı ameliyatlar gerçekleştirdi." dediği öne sürüldü.

Akidi, kendisini ameliyat eden Kassig'in, vücuduna saplanan bir şarapnel parçasını da başarıyla çıkardığını söyledi.

Açıklamada ayrıca Amerikalı rehinenin, Deyr ez-Zor bölgesi lideri Ebu Duhan da dahil başka cihatçıları da tedavi ettiği kaydedildi.

Kaçaklar ve 35 yaş altı erkekler orduya

Times gazetesinde yer alan bir habere göre Esad, orduyu güçlendirme kampanyası çerçevesinde, asker kaçakları ve 35 yaş altı erkekleri hedef aldı.

Askerden kaçan binlerce kişinin rejim güçleri tarafından tutuklandığını yazan gazete, kontrol noktalarındaki görevlilerin ise 1980 ile 1990 yılları arasında doğan Suriyeli erkekleri belirleyerek, orduya teslim ettiğini belirtti.

Yalnızca Pazartesi günü Şam ve Hama'da yapılan operasyonlarda 1,500 kişinin tutuklanarak orduya gönderildiği öne sürüldü.

Ottawa'da panik sürüyor

Guardian gazetesi, bir askerin öldüğü Kanada'nın başkenti Ottawa'daki silahlı saldırıyı bugünkü manşetine taşımış.

Kanada'nın modern tarihinde böyle olaylar yaşanmadığı vurgulanan haberde, saldırganın önce savaş anıtı önündeki askeri vurduğu, ardından Parlamento içinde silahlı çatışma yaşandığı yazıyor.

Gazete, polisin "Saldırgan yalnız mı hareket etti, birileriyle mi, bilmiyoruz" açıklamasına da yer veriyor ve kentte paniğin sürdüğünü belirtiyor.

Haberde, saldırının terör tehdidi seviyesini orta düzeye çıkarmasının ardından gelmesine dikkat çekiliyor.