BIST 9.770
DOLAR 32,54
EURO 34,88
ALTIN 2.431,22
HABER /  GÜNCEL

22 kişi tecavüz etti geriye bu oda kaldı

Bartın'da 22 kişinin tecavüzüne maruz kalan küçük Ç.'nin yaşadıklarının perde arkası bu yazıda gizli...

Abone ol

Bartın'da 22 kişinin tecavüzüne uğradığı iddia edilen14 yaşındaki Ç.'nin köyünde herkes yaşananlara karşı sessiz. Sokakta durum ya inkar ediliyor ya da öyle bir şey hiç yaşanmamış gibi davranıyorlar.

Ç.'nin babaannesi ise sorularına yanıt arıyor:

"Torunum ne zaman döner?" 

Bartın önceki gün korkunç bir iddiayla sarsıldı. Bartın merkeze bağlı bir köyde yaşayan 14 yaşındaki ilköğretim öğrencisi bir kız çocuğuna tecavüz ettiği iddiasıyla kentte 22 kişi gözaltına alındı, 2 kişi tutuklanarak cezaevine gönderilirken 16'sı tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Olay, son günlerde içine kapanık tavrından şüphelenen öğretmenlerinin Ç.K.'yı bir psikologla görüştürmesi neticesinde ortaya çıktı. Bartın Cumhuriyet Savcılığı'na intikal eden olayla ilgili soruşturma devam ederken, bazı yetkililer olayın tecavüz değil taciz olduğunu 'tahmin etmeye' başlamıştı bile.

SİZ NEREDEN DUYDUNUZ?

Milliyet'in gittiği o köyde Bartınlılar deyim yerindeyse "üç maymun"u oynuyor. Adliye memurundan gazetecisine, polisinden sosyal hizmetler kurumu çalışanına kadar hemen herkes olayın "abartıldığı" görüşünde. "Tecavüz değil, tacizmiş" diyen de var, "Siz İstanbul'da buradaki olayı nereden duydunuz?" diye soran da... Sokakta durum ya inkar ediliyor ya da ahali böyle bir şey hiç yaşanmamış gibi davranıyor.

DAĞINIK BİR AİLE ONLAR

Servis şöforü olayı ve duyduklarını şöyle anlattı:

"Ben de olayı dün ailenin köyden komşusu olan tekstilde çalışan bir arkadaşımdan duydum. 'Bizim köy yanıp tutuşuyor' dedi. Herkesi karakolda toplamışlardı. Ama şimdi gitsen kahvehanede olayı konuşan yok. Dağınık bir aile onlar. Anne bir yerde, kız bir yerde..."

Dağınık derken yüzü buruşur gibi oluyor... Kendisine tecavüze uğradığı iddia edilenin bir kız çocuğu olduğunu hatırlatıyorum. "Yani" diyor "Annesi ile babası boşanmış, onu diyorum."

BAĞRIM KOR GİBİ YANIYOR

Yüreği en çok yanan ise Ç.'nin babaannesi F.

“Bir hafta önce aldılar, götürdüler. Ben evde yoktum.” diyen babaanne içindeki acıyı şöyle anlattı:

"Pazartesi günü okuldan eve gelmiş. Ben kardeşimdeydim, evde yoktum. Kıyafetlerini değiştirmiş, sonra polisler jandarmalar almışlar, götürmüşler. Ondan beri çocuğumu görmüyorum. Nereye götürdüler, bilmiyorum."

F.'nin tek sorduğu soru ise "Torunum ne zaman döner? Bağrım yanıyor kor gibi" oluyor

BABASI ANLATMIYOR

Babasının kızını görmeye gittiğini ancak döndükten sonra kendisine bir şey anlatmadığını söylüyor. Oğlu ile gelini Ç.K. 7 yaşındayken boşanmış. Sonra torununun küçükken bir trafik kazası geçirdiğini, kazadan sonra kendisinde "anormal durumlar" olduğunu anlatıyor:

"O zamandan bu zamana kafasında bir anormallik var. 14 dikiş atılmıştı. Ona dayılanır, şuna dayılanır bazen. İyi bir dili yok yani."

Ç.'nin, babaannesi ve babasıyla sohbeti yokmuş fakat arkadaşlarıyla konuşurmuş:

"Babasıyla arası iyiydi ama içine kapanık bir çocuk. Annesinin yanından buraya taşınalı beri evde pek konuşmazdı. Ben soruyordum ama bana da söylemezdi. Yaşlıyım, benden ne anlayacak? Ama okuldaki arkadaşlarıyla konuşurmuş diye duyardım."

ODASINDA NELER VAR?

Aynalı küçük masada boş parfüm şişeleri, voleybol müsabakasından kazandığını madalya, mor atkı, köşede büzülüp kalmış peluş bir köpek, küçük beyaz hapların bulunduğu antiepileptik bir ilaç kutusu var. "İhtiyaç olduğunda alırdı, her zaman değil" diyor F. Teyze, "Bazen kriz geçiriyor."

Yerdeki sırt çantasında defterler, kitaplar, peluş bir kalem kutusu ve su şişesi... Etrafa göz gezdirirken babaannenin gözleri doluyor. Sehpanın üzerindeki 8. sınıf öğrencileri için hazırlanmış kitapçıkta öğelerine ayrılması istenen cümlelerden biri:

"İnsanın umudunu kırmak insanlık suçudur."

SAVCILIK NE DEDİ?

15 yaşındaki kız öğrenciye tecavüzle ilgili gözaltına alınan 16 kişiden 2'si tutuklandı. İnternetten açıklama yapan savcılık "Zihinsel engelli çocuğun şüphelilerle çoğu ilişkisi rızaya dayalı" dedi.

BARTIN Cumhuriyet Başsavcılığı, tecavüze uğrayan ilköğretim 8'inci sınıf öğrencisi 15 yaşındaki Ç.K.'nin koruma altına alındığını açıkladı. Başsavcılığın internet sitesinden yaptığı açıklamada, kızın cep telefonunda uygunsuz mesajlar olduğunun öğrenilmesi üzerine İl Milli Eğitim Müdürlüğü aracılığıyla savcılığa ihbarda bulunulmasıyla soruşturma başlatıldığı hatırlatıldı. Olayla ilgili 16 kişinin gözaltına alındığı, mahkemeye sevk edilen 11 kişiden 2'sinin tutuklandığı belirtilen açıklamada, zekâ düzeyi yeterince gelişmeyen kızın şüphelilerin birçoğu ile rızaya dayalı ilişki yaşadığı ileri sürüldü.

BİRİ TECAVÜZ NİTELİĞİNDE

Açıklamada şu bilgilere yer verildi:

"Yapılan tespit ve toplanan delillere göre mağdure Ç.K.'nin zekâ düzeyinin yeterince gelişmemiş olduğu, ailevi problemlerinin bulunduğu, anne ve babasının ayrılması neticesi psikolojik sorunlar yaşadığı, düştüğü bu durum neticesi birçoğu rızaya dayalı ilişkiler yaşadığı, bunlardan birinin (halk arasında anlaşıldığı şekilde) tecavüz niteliğinde gerçekleştiği, diğerlerinin ise cinsel istismar ve cinsel taciz mahiyetinde olduğu, soruşturmanın halen devam ettiği, mağdurenin koruma altına alındığı anlaşılmıştır."

Soruşturmada İ.Ö. ve E.Ö. tutuklanarak Bartın Kapalı Cezaevi'ne konulurken, İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'nce koruma altına alınan Ç.K.'nin zekâ düzeyinin yeterince gelişmemesi nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığı'nın kaynaştırma projesi kapsamında akranlarıyla birlikte ilköğretim okulunda eğitim gördüğü belirtildi.