BIST 9.538
DOLAR 32,48
EURO 34,55
ALTIN 2.474,89
HABER /  GÜNCEL

21. yüzyılda eşek sırtında su sevkiyatı

Diyarbakır’ın Çermik ilçesi Kuyu köyünde yaşanan içme suyu sorununa çözüm bulunamayınca, vatandaşlar tepkilerini, 10 Ağustos’ta yapılacak Cu...

Abone ol

Diyarbakır’ın Çermik ilçesi Kuyu köyünde yaşanan içme suyu sorununa çözüm bulunamayınca, vatandaşlar tepkilerini, 10 Ağustos’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde sandığa gitmeme kararıyla ortaya koydu.
Çermik ilçesine bağlı bin 200 nüfus ve 222 haneli Kuyu köyü sakinleri, 10 yıldır içme suyu sorunu yaşıyor. İçme suyu teminini dört kilometre uzaklıktaki bir mermer ocağından sağlayan köylüler, bu devirde eşek sırtında taşıdıkları suyla ihtiyaçlarını gideriyor. Eşek ve katır sırtında engebeli arazide içme suyunu evlerine getiren köylüler aldıkları ortak kararla sorunlarının giderilmemesi durumunda 10 Ağustos’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde sandığa gitmeyeceklerini bildirdi.

“BU ÇAĞDA SU SORUNU YAŞIYORSAK NEDEN SANDIĞA GİDELİM”
Kuyu köyü muhtarı Fedli Karadağ, köy halkının zor şartlar altında içme suyunu temin ettiklerini ifade ederek, devletten sorunlarının gidermesi için çağrıda bulundu. Muhtar Karadağ, köy halkı olarak mağdur olduklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Köyümüz Çermik’in en büyük köylerindendir. Bin 200 nüfus, 222 hane mevcut. 600 seçmenimiz bulunuyor. Köyümüzün altyapı, yol gibi bir çok sorunu var ama en önemlisi de içme suyu sorunu yaşıyoruz. 10 yıldır muhtarlık görevini yürütüyorum ama ne yazık ki köyümüzün su sorununu çözemedik. Yetkililerle çok görüştük ama kimse sorunumuza bir çözüm üretemedi. Köy halkı olarak su sorunu giderilinceye kadar seçimlerde sandığa gitmeyeceğiz. Bu çağda hâla bu sorunu yaşıyorsak ve devlet sorunumuza çözüm üretmeyecekse neden sandığa gidelim. 10 Ağustos’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde sandığa gitmeyeceğiz. 30 Mart seçimlerinde siyasiler bize bir çok vaatte bulundu ama hiçbiri sözünü yerine getirmedi.”

“ABDEST ALAMIYORUZ”
Köy İmamı Mehmet Adalım ise, köylülerin su olmamasından dolayı camiye gelmediklerini belirterek, abdest almak için su bulamadıklarını dile getirdi. Adalım, yetkililere şöyle seslendi: “Devletimize sesleniyorum, lütfen gelip bu sorunumuzu çözsün. Ne cami ne evlerde su var. Nasıl abdest alalım ki? Suyun olmamasından dolayı cemaat camiye gelmiyor. Camiyi artık terk etmişler. Cemaatsiz cami mi olur? İmam burada tek başına ne yapsın. Bize yardımcı olmalarını bekliyoruz.”

“SU GETİRİLMEYECEKSE KÖYÜMÜZE SANDIK KURULMASIN"
Köy sakinlerinden Ramazan Polat da, mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini ifade ederek sözlerini şöyle tamamladı: “Bize su getirmeyecekseniz, köyümüze sandık da kurmayın. Oy kullanmayacağız. Zor şartlar altında saatlerce uzaklıklardan ve para ile evime su getiriyorum. Bazılarının da su alabilme imkanı bile yok. Çok mağduruz, bu mağduriyetimizin hemen giderilmesini bekliyoruz.”
(HİA)