BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,13
ALTIN 2.307,30
HABER /  GÜNCEL

2020'yi resmen istedik

TMOK Başkan Yardımcısı Arat, İstanbul'un 2020 Olimpiyatları aday adaylığı dosyasını IOC'ye teslim etti..

Abone ol

TMOK Başkan Yardımcısı Arat, İstanbul'un 2020 Olimpiyatları aday adaylığı dosyasını IOC'ye teslim etti ve "Planımızla ilgili tepkiler olumlu. Hükümetin desteği avantaj" dedi.

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkan Yardımcısı Hasan Arat, İstanbul'un 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları için aday adaylığı dosyasını, İsviçre'nin Lozan kentinde IOC Aday Şehirler İlişkileri Direktörü Jacqueline Barrett'a verdi.

Arat, dosyanın teslim edilmesinin, Başbakan Erdoğan'ın 13 Ağustos 2011'de açıkladığı, İstanbul'un aday adaylığından sonra en önemli adım olduğunu belirterek, "Bu ilk aşamadır. Bu aşamadan sonra 25 Mayıs'ta Kanada'da yapılacak toplantıda adaylık statüsüne geçiş açıklanacak. Bu, ilk aşama olacak. Daha sonra da Buenos Aires'de 2013 yılının Eylül ayında yapılacak son oylamayla karar verilecek" dedi.

ADAYLAR ÇOK KUVVETLİ

"Dosya tesliminde, önerdiğimiz hazırlık planı ile ilgili çok olumlu tepkiler aldık" diyen Arat, mevcut tesisler ile yapılması planlanan tesislerin tanıtıldığını söyledi. 2020 Olimpiyatları için diğer adayların hepsinin kuvvetli olduğunu kamuoyunun çok iyi bilmesi gerektiğini kaydeden Arat, bunlar arasından en iyi çalışma yapan ve IOC'ye en çok güven veren şehrin seçileceğini ifade ederek, "Türkiye çok ciddi hükümet desteğiyle buraya geldi. Bu, olimpiyat camiasında da hissediliyor" dedi.

İTALYANLAR STRATEJİ DEĞİŞTİRDİ

Ekonomik kriz yüzünden hükümetin Roma'nın 2020 adaylığını desteklememe kararı almasının ardından İtalyan Olimpiyat Komitesi gözünü 2024'e dikti. Bunun için de kendilerine strateji belirleyen İtalyanlar, 2020'nin Avrupa'ya gitmesi halinde bi sonraki olimpiyatın kıta dışına verileceğini hesap ederek, Tokyo'yu destekleme kararı aldılar. 2016 olimpiyatlarını Rio De Janerio'ya kaptıran Tokyo'yu 2020 için güçlü bir aday olarak gören İtalya, böylece 2024 için kendi önünü açmayı da planlıyor. Tokyo'nun yaşadığı felaketlerden sonra "yeniden doğuş" fikri üzerine kurduğu konsept, İspanya tarafından "Oyunlarla krizden çıkış" projesi ile izleniyor. Türkiye'nin az sayıdaki aktif ekonomilerden biri olduğu vurgulanırken, Tokyo ile beraber en güvenilir projeyi sunduğu da belirtiliyor.