BIST 9.037
DOLAR 32,32
EURO 35,10
ALTIN 2.295,58
HABER /  GÜNCEL

2018 YKS TT oldu ÖSYM duyuruları 2018 yeni OBP puanı açıklaması

2018 YKS sınavlarına sadece sayılı saatler kala üniversite öğrenci adaylarının kafasını OBP puanı güncellemesi karıştırdı. meb.gov.tr adresinde Ortaöğretim Başarı Puanı-OBP güncellemesi yapmayan öğrenciler YKS oturumlarına giremeyecek mi? ÖSYM 2018 YKS duyurusu twitter'da TT oldu. Öğrencilerin kafası karışık işte son YKS açıklaması.

Abone ol

2018 YKS twitter'da TT oldu öğrenciler ÖSYM'yi soru yağmuruna tuttu. YKS sınavına sadece saatler kala öğrencilere OBP uyarısı geldi. Peki OBP puanını güncellemeyen adaylar YKS oturumlarına giremeyeck mi, yada sınavları geçersiz mi sayılacak? Sosyal medyada yayılan bu iddiaara ÖSYM den son dakika açıklama geldi. 

OBP UYARISI: 2018 ÖSYM duyurularına göre bu haftasonu YKS sınavına girecek olan adaylar aman dikkat! Sosyal medyada dolanan Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) ve diğer eğitim bilgilerinin, ÖSYM sistemi üzerinden aday tarafından onaylanması gerektiğiyle ilgili haberler adayların kafasını karıştırdı. Peki gerçekten YKS'ye girmeden önce bu bilgileri onaylatmak şart mı, OBP puanını onaylatmanın YKS sınavı geçersiz mi sayılacak? 

2018-YKS Kılavuzu’ndaki bilgilere göre, ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi (AİS) üzerindeki eğitim bilgileri ile OBP’sinin güncellenmesini gerektiğini düşünen adayların, bunu öncelikle mezun olduğu ortaöğretim kurumuna giderek e-Okul üzerinden yaptırması gerekiyor.

GÜNCELLEME HANGİ TARİHLER ARASINDA: Ardından da yine AİS’e giriş yaparak güncellenen bilgileri seçip onaylaması lazım. Bu işlemler için verilen tarih aralığı ise 26 Haziran-4 Temmuz. Yani adaylar YKS yapıldıktan sonra da gerekli güncellemeleri sistem üzerinden gerçekleştirebilecek. Uzmanlar da, bu durumda çok az adayın olduğunu ve sosyal medyada yayılan haberlere dayanarak panik yapmamalarını öneriyor.

Konuyla ilgili 2018-YKS Kılavuzu’nda yer alan açıklama ise şöyle:

AMAN DİKKAT SON GÜN 4 TEMMUZ: “2018-YKS’ye başvuran adayların YKS değerlendirme ve yerleştirme işlemlerinde kullanılmasını istedikleri eğitim bilgilerini, 26 Haziran-4 Temmuz tarihleri arasında ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi’nde (AİS) kontrol etmeleri ve bu eğitim bilgilerini seçerek 4 Temmuz saat 16.00’ya kadar onaylamaları gerekiyor. Eğitim bilgilerinde eksiklik veya hata olduğunu düşünenler, mezun oldukları/olacakları ortaöğretim kurumlarıyla görüşerek bunları e-Okul üzerinden düzelttirmeli ve sonrasında 26 Haziran-4 Temmuz arasında https://ais.osym.gov.tr adresinden düzelttirdikleri eğitim bilgilerini seçerek onaylamalılar. Eğitim bilgisi e-Okul’a eklenemeyecek durumda olan adayların ise bunu Kamu Kurumları İşletim Sistemi (KKİS) üzerinden okullarına işlettirmeleri, ardından da https://ais.osym.gov.tr adresinden bu bilgileri seçerek 4 Temmuz saat 16.00’ya kadar onaylamaları lazım.

İŞLEM YAPILMAZSA SON BİLGİLER DİKKATE ALINACAK: Adayların bireysel olarak veya ortaöğretim kurumlarının doğrudan ÖSYM’ye yapacakları değişiklik/düzeltme talepleri için Merkezimizce yapılacak işlem bulunmuyor. Adayların 4 Temmuz saat 16.00’ya kadar yaptığı son seçim dikkate alınacak ve bu eğitim bilgisine göre değerlendirme işlemleri yapılacak. 2018-YKS’ye başvuran tüm adayların eğitim bilgisi seçme işlemini gerçekleştirmesi gerekiyor. Bu seçme ve onay işlemi yapılmazsa, OBP işlemlerinin gerçekleştirildiği tarihte adayın aktif olan tek bir eğitim bilgisi varsa, bu kullanılacak. Bu tarihte adayın birden fazla eğitim bilgisi varsa ve başvuruda seçtiği eğitim bilgisi, bu bilgiler arasındaysa, adayın bu eğitim bilgisi kullanılacak. Onay işlemi yapmayan adaylar için başvuruda kullanılan eğitim bilgisinin son eğitim bilgileri arasında olup olmadığının anlaşılmasında; okul türü, alan ve dal bilgileri dikkate alınacak. Adayın başvuruda kullandığı eğitim bilgisi, bu tarihte aktif eğitim bilgileri arasında yoksa en son mezun olduğu eğitim bilgisi kullanılacak.”

2018 YKS BARAJ PUANI KAÇ: Yaklaşık 2 buçuk milyon öğrencinin gireceği 2018 YKS sınavı baraj puanı belli oldu. Buna göre yapılan resmi açıklamalar çerçevesinde Yükseköğretim Kurumları Sınavın barajını geçmek için en az TYT’de 150’yi geçmek, Alan Yeterlilik Testi'ndeki (AYT) 180'i geçmeleri gerek. Yani öğrenciler girdikleri sınavda TYT’den 15 net AYT'den 20 net yapmak zorunda.

YKS KAÇ SORU KAÇ DAKİKA: Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testi'nde Türkçe temel yeterlilik testindeki 40 soruya ek olarak 20 Sosyal Bilimler (Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Felsefe, Tarih) sorusu, Temel Matematik testindeki 40 soruya ek olarak 20 Fen Bilimleri sorusu (Biyoloji, Fizik, Kimya) olmak üzere toplam 120 soru yer alacağı kaydedildi. Soru başına düşen sürede herhangi bir değişikliğe ve kısıtlamaya gidilmediği belirtilen açıklamada, soru sayısı dikkate alınarak sınav süresinin 135 dakika olarak belirlendiği kaydedildi.

YKS 2018 geldi çattı ilk hedefleri sosyal medya oldu