BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,57
ALTIN 2.499,09
HABER /  SEÇİM

2015 genel seçimlerinde HDP AK Parti koalisyonu

İşte 2015 genel seçimlerine günler kala 'kararsız seçmenin' en çok merak ettiği 'HDP, AK Parti'yle koalisyon yapar mı' sorusunun cevabı...

Abone ol

7 Haziran seçimlerine sayılı yaklaşık bir kalmasıyla birlikte partiler son seçim stratejilerini hazırlıyor ve hazırlıklarını tamamlıyor. Her ihtimalin göz önünde bulundurulduğu seçim hazırlıklarında, Ankara kulislerinde en çok konuşulan konulardan biri ise AK Parti’nin tek başına iktidar olamaması durumunda hangi partiyle ortaklık yapacağı, muhalefetin kendi arasında kurabileceği koalisyon formülleri...

HDP NEDEN AK PARTİ İLE KOALİSYON YAPMAK İSTEMİYOR?

Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül, bugün konuya ilişkin haberinde, HDP'lilerin "Bir koalisyon durumunda tercih şansımız olması durumunda AK Parti’yi istemeyiz" yanıtını verdiğini ifade etti.

İlgili haberde yer alan bilgilere göre, HDP 'AK Parti ile neden koalisyon yapmayacağını' 3 maddeyle açıklıyor:

1. Cumhurbaşkanı başta olmak üzere bizi ‘örgüt partisi’ şeklinde suçlayan faşizan dili dolayısıyla. Ağrı’daki provokasyon, Hakkâri’de bize karşı tutuklamalar AKP’nin niyetini gösteriyor.

2. Bizim ilkelerimiz var. Biz yeni anayasaya ihtiyacımız olduğunu söylüyoruz ama bu anayasanın özgürlükçü olmasını istiyoruz. AKP tek adam yönetimi istiyor.

3. Bizim bileşenlerimiz var, biz sol, sosyalist, sosyal demokrat değerlerle ortak oluruz. 

ak-parti-adaylari-listesi-hdp-adaylari-listesi.20150430100303.jpg 

HDP BAŞKANLIK SİSTEMİNE NASIL BAKIYOR?

HDP, barajı aşması durumunda, AK Parti’nin başkanlık sistemini referandum yoluyla getirebilecek 330 sayısına asla ulaşamayacağını, şu sözlerle ifade ediyor:  “Bizim barajı aşmamız halinde başkanlık hayal olacak. Başkanlık sistemini durdurmanın tek yolu da bizim barajı aşmamızdır. Biz barajı geçeceğiz AKP başkanlık sayısına yaklaşamayacak, hatta tek başına hükümet kuramayacak” görüşünü ifade ediyor. HDP’liler en kritik açıklamaları ise AKP ile bir koalisyon ortaklığı konusunda yapıyor. HDP’lilerin AKP ile koalisyon sorusuna yanıtları da şöyle: “Bir koalisyon durumunda tercih şansımız olması durumunda AKP’yi istemeyiz. Birincisi cumhurbaşkanı başta olmak üzere bizi ‘örgüt partisi’ şeklinde suçlayan faşizan dili dolayısıyla. Ağrı’daki provokasyon, Hakkâri’de bize karşı tutuklamalar AKP’nin niyetini gösteriyor. İkincisi bizim ilkelerimiz var. Biz yeni anayasaya ihtiyacımız olduğunu söylüyoruz ama bu anayasanın özgürlükçü olmasını istiyoruz. AKP tek adam yönetimi istiyor. Üçüncüsü de bizim bileşenlerimiz var, biz sol, sosyalist, sosyal demokrat değerlerle ortak oluruz. Tercihimiz budur. Biz zaten AKP’yi geriletmeye, hatta yıkmaya geliyoruz. Dolayısıyla AKP ile koalisyon istemek kendimizle çelişmek olur.”

hdp-secim-beyannamesi.20150430100319.jpg 

HDP'YE GÖRE EN KORKUTUCU HÜKÜMET SEÇENEĞİ

HDP, “en korkutucu hükümet seçeneği”nin “AK Parti-MHP koalisyonu” olduğunu belirtiyor. MHP’nin uzun zamandır iktidara gelemediği için bu ortaklığı isteyeceği, AK Parti’nin ise yöneldiği otoriter politikalar için MHP’yi en iyi iktidar partneri olarak göreceği ifade ediliyor.