BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,13
ALTIN 2.304,80
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

2015 asgari ücret ne kadar oluyor?

2015 asgari ücretin belli olması için çalışmalar başladı. Milyonlarca çalışan 2015'te asgari ücretin net ne kadar olacağını merak ediyor.

Abone ol

2015 yılında işçiye verilecek asgari ücretin belirlenmesi için ilk tur yapıldı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni asgari ücreti belirlemek üzere alışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik başkanlığında dün ilk toplantısını yaptı. Milyonlarca çalışan ise 2015 yılında asgari ücretin brüt ne kadar olacağını merak ediyor.

Komisyon ilk toplantısı yaptı. Sendikalar ve taraflar önerdikleri rakamları masaya yatırdı. Komisyon, bugün itibarıyla brüt 1,134 TL, net 891 TL lira olan asgari ücretin 1 Ocak 2015'ten geçerli olacak seviyesini en kısa zamanda en geç bu ayın sonuna kadar belirleyecek.

ASGARİ ÜCRETTEN SIFIR VERGİ

Türk-İş’in asgari ücretten vergi alınmaması talebini değerlendiren Bakan Çelik, geçen yıl TBMM’ye sunulan yasa tasarısında yer alan 3 çocuktan alınan gelir vergisinin kaldırılmasıyla ilgili düzenlemenin yürürlüğe giremediğine işaret etti.

Çelik, “Bugün, Maliye yetkilileriyle yaptığımız görüşmede, Meclis’te çıkacak yasalardan birine ilave edilmesi konusunda değerlendirmemiz, şu anda sürüyor. Umarım, bu konuda da neticeyi alırız” dedi.

Çelik, işgücü piyasasında oluşan cari ücret seviyesine devlet tarafından müdahale edilmesini sağlayan yegâne aracın asgari ücret olduğunu vurgulayarak, işverenlerin daha yüksek ücret belirleyebileceğine dikkat çekti.

VERGİSİZ ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLUR?

Asgari ücretten vergi kalktığı taktirde üç çocuklu asgari ücretlinin, günde 26 kuruş bir “vergi avantajı” olacak. Asgari ücret yüzde 15 oranında gelir vergisine tabi tutuluyor.

"SİHİRLİ FORMÜLÜ PAYLAŞSINLAR"

İşçi Heyeti Başkanı Türkİş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, çalışanların üçte ikisinin asgari ücret düzeyinde çalıştığını söyledi. Irgat, “Net asgari ücret halen günde 29 lira 79 kuruş düzeyindedir. Bu rakamın 1-2 lira artırılmasıyla çalışanların geçim koşulları düzelmez. Ülkeyi yönetenler ve işverenler, bunun sihirli formülünü asgari ücretli işçilerle ve kamuoyuyla paylaşmalıdır” diye konuştu.

HÜKÜMET ASGARİ ZAM OLARAK NE ÖNGÖRÜYOR?

2015 yılında asgari ücret için hükümet 3+3 artış öngörüyor. Türk-İş ise bu zammın kabul edilemez olduğunu söylüyor.

Komisyon'da yer almamakla beraber, DİSK Genel Başkanı Kani Beko ise dün yaptığı açıklamada, GSYH'ya göre yaptıkları hesaplamalar sonucu 2015 yılı için asgari ücretin net 1,800 lira olması gerektiğini belirtti.

İŞVEREN ZAM OLMASIN İSTİYOR

İşveren kesimi ise asgari ücrete zam yapılması yerine vergi düzenlemesi yapılmasını istiyor.
TİSK Heyeti Başkanı Metin Demir Türkiye'de uygulanan asgari ücretin 12 Avrupa ülkesinden yüksek olduğunu öne sürerek, "Araştırmalar, Türkiye'de asgari ücret düzeyinin verimlilik düzeyine ve ortalama ücret düzeyine göre yüksek olduğunu göstermektedir" dedi ve şöyle konuştu:

-"Asgari ücretin brüt olarak artırılmasından ziyade, üzerindeki vergi ve sigorta prim yüklerinin azaltılması suretiyle çalışanın eline geçecek net ücrette ilave artış sağlanmalıdır... Asgari geçim indirimi oranı yükseltilmeli, işverenin ve işçinin SGK prim yükü azaltılmalıdır. Vergi ve sigorta prim yükünün yüzde 37.4 olan işgücüne maliyeti, OECD ortalaması olan yüzde 26.4'e indirilmelidir.

Demir, asgari ücretle çalışıyor görünen ve toplu iş sözleşmesinden yararlanan işçilerin işverene maliyet ortalamasının da 2,423 lira olduğunu ve bu işçilerin gelir vergisi ilk diliminin yüzde 15'ten yüzde 12'ye indirilmesi gerektiğini söyledi.

4/C STATÜSÜ

Çelik, özelleştirilen kurumlarda çalışanların aynı işyerinde çalışmaya devam etme ya da kamuda 4/C statüsünde çalışmayı tercih etme süresinin 6 aydan 2 yıla çıkarılacağını söyledi. Çelik, bu konudaki Bakanlar Kurulu kararının Başbakanlık’a gönderildiğini ifade etti.

ENGELLİ GİRİŞİMCİYE 36 BİN LİRA HİBE

Bakanlık olarak engellilerin mesleki eğitimi için 10 yılda yaklaşık 120 milyon lira kaynak aktarıldığını belirten Çelik, 25 bin engelliyi meslek sahibi yaptıklarını söyledi. Çelik, engelli çalıştırma yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere uygulanan cezalardan 59 milyon lira kaynak biriktiğini, bu kaynaktan, kendi işini kurmak isteyen, ilk etapta 120 engelliye 36 bin lira hibe vereceklerini belirtti. Çelik, üç aylık periyotlarla bunların sayısını artıracaklarını kaydetti.