BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.437,25
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

2014 vergi affında son dakika- 18 haziran vergi affı son durum

Torba yasa ile birlikte vergi affı gelecek mi, yeni düzenlemeye göre vergi affı kimleri kapsayacak, vergi affı 2014 son durum

Abone ol

Binlerce kişiyi kapsayan vergi affı ne zaman uygulanacak, torba yasa vergi affında son durum ne, vergi affrı 2014 yılında ne zaman uygulamaya girecek, 2014 yılı vergi affı son durum. Vergi affı haberleri internethaber.com'da

Bugün 15 Haziran Pazar güzel bir tatil sabahına devlete borçlu olarak uyananlar için yeni gelişmeler mevcut. Başbakan Erdoğan'ın müjdesini verdiği 100 milyarlar dev af paketinin içeriği her geçen gün gittikçe genişlemeye başlıyor. 100 milyarlık affın bulunduğu torba yasaya çevre ve emlak vergisi affıda eklendi. İş yerlerini çok yakından ilgilendiren çevre vergisinin affı ile pek çok işletmecinin yüzü güleceğe benziyor.

 Torba tasarıdaki af paketi genişletiliyor... Sosyal Güvenlik Kurumu vergi ve idari para cezalarını içeren kanun tasarısına, yeni maddeler eklendi. Artık emlak ve çevre vergisi ile su borçları da af kapsamında... Düzenleme ile Milli Eğitim Bakanlığı'na 40 bin kadro verilirken, sendikal barajda da değişime gidildi.
Meclis alt komisyon görüşmeleri önceki akşam tamamlanan torba yasa tasarısının kapsamı daha da genişletildi. Yapılan eklemelere göre emlak, çevre temizlik vergisi ve su borçları da af kapsamına alındı.

Geçtiğimiz hafta yapılan görüşmelerde Maliye Bakanlığı yetkilileri, belediyelerin tahsilat sorunu olmadığını belirtmişti. Ancak bu konuda çok yoğun talepler gelmesi üzerine belediyelere olan borçlar da torba tasarıya eklendi.

Yeni düzenlemeye göre emlak vergisi borçlarını ödemeyenlere peşin veya 36 ay içinde 18 taksitle ödeme imkanı getirildi. Aynı sistem çevre ve temizlik vergileri ile su borçları için de geçerli olacak.

Tasarıya başka eklemeler de yapıldı. Eklenen bir maddeyle Milli Eğitim Bakanlığı'na toplam 40 bin kadro verilmesinin yasal altyapısı kuruldu.

Torba kanuna çalışma yaşamını etkileyecek kritik bir düzenleme de konuldu. 2013 yılında yürürlüğe giren yasada işçi konfederasyonları için kademeli baraj artışı getirilmişti. Yeni düzenleme ise bu konuyu tek maddelik bir hale getirdi. Buna göre sendikalar için baraj artık yüzde 1 olacak.

 
Torba'ya Emlak Su ve Çevre Vergisi de girdi Vergi Affı mı geliyor? Vergi affı ne zaman meclise gelecek? Emlak vergisi ve faizlere af müjdesi borçluları sevindirecek. Torba yasa tasarısına 'af paketi' de eklendi. 'Af paketinde' ayrıca, belediye vergileri ve MEB'e 40 bin kadro da yer alıyor.

Torba tasarıda son olarak belediyelerin tahsil ettiği emlak vergisi, su ve çevre vergisi kapsama alındı.

Faizin silinmesi, yeniden hesaplanacak tutarın da taksitle ödenebilmesi öngörülüyor.

Hürriyet’ten Hacer Boyacıoğlu’nun haberine göre, kapsamı her geçen gün genişleyen torba tasarıdaki “af paketine” belediyelerin tahsil ettiği emlak, su ve çevre vergisi de eklendi.

Milli Eğitim Bakanlığı’na yeni öğretmen alımı için kadro verilmesi ve barajın işçi sendikaları lehine düşürülmesi de paketle getirilen düzenlemeler arasına ilave edildi.

Tasarıyla ilgili alt komisyon görüşmelerinin son gününde getirilen yeni düzenlemeler şöyle:

Torba'ya Emlak Su ve Çevre Vergisi de girdi Vergi Affı mı geliyor? Vergi affı ne zaman meclise gelecek?

BELEDİYE VERGİLERİ

SGK, vergi ve idari para cezalarını içeren af paketinin ilk halinde, belediyelerin tahsil etmekle yükümlü olduğu emlak, çevre ve su vergisinin kapsamında değildi.

Ancak gelen yoğun talepler sonucunda, 3 vergi de yeniden yapılandırma kapsamına alındı.

Söz konusu faizler silinecek, yeniden hesaplanacak olan tutar da taksitle ödenebilecek.

MEB’E 40 BİN KADRO

Bir diğer maddeyle de Milli Eğitim Bakanlığı’na toplam 40 bin adet kadro verilmesinin yasal altyapısı kuruldu.

Bakanlığa verilecek kadroların 35 bin adedi öğretmen unvanları için olacak. Düzenlemenin bütçeye maliyeti 140 milyon TL olarak açıklandı.

SENDİKAL BARAJ YÜZDE 1

2013 yılında yürürlüğe giren Sendikalar Yasası, üç büyük işçi konfederasyonu olan Türk-İş, DİSK ve Hak-İş için kademeli baraj artışı getirmişti.

Buna göre bu üç konfederasyona bağlı sendikalar için 1 Ocak 2013-1Temmuz 2016 arasında yüzde 1, 1 Temmuz 2016-1 Temmuz 2018 arasında yüzde 2 sendikal baraj uygulanacaktı.

Temmuz 2018’den itibaren de baraj yüzde 3’e çıkacaktı. Bu konuda da, torba tasarıda tek maddelik bir düzenlemeye gidildi.

Buna göre 3 büyük konfederasyona bağlı sendikalar için baraj artık yüzde 1 olacak.

 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, erken emeklilik konusunda son noktayı koydu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, dünyada fiili olarak emekliliğin 60-65 yaş olarak uygulandığını, bu nedenle Türkiye'de emeklilikte yaşa takılanlar için bir düzenlemenin gündemlerinde olmadığını belirterek, "Türkiye'de tekrar erken emeklilik diye bir şeyi konuşmamız doğru değil" dedi.

3 çocuk doğuran kadına 6 yıl erken emeklilik

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın en az 3 çocuk söylemi, sosyal güvenlikte de karşılığını buldu. Daha önce 2 çocuk doğuran işçi statüsündeki kadınlara sağlanan 4 yıl erken emeklilik hakkı, 3 çocuk için 6 yıla çıkartıldı. Memur ve Bağ-Kur'lu kadınlar da kapsama alındı. Madencilik sektörüyle ilgili düzenlemeleri içeren ve TBMM'ye sunulan Torba Yasa tasarısına göre, çalışırken doğum yapan kadınlar ücretsiz doğum ve analık izni süreleri ile doğumdan sonra çalışmadıkları süreleri borçlanmak suretiyle erken emekli olabilecekler. Daha önce her bir çocuk için 2'şer yıl olmak üzere sadece iki çocukla sınırlanan borçlanma hakkı 3 çocuğa çıkartıldı. Böylece, 3 çocuk annesi bir kadın, doğum sonrasında ücretsiz izne ayrılmış veya çalışmaya ara vermişse, her bir çocuk için 2 yıl olmak üzere 6 yıllık primi kendisi ödeyerek erken emekli olabilecek. Bu hak daha önce sadece işçi statüsündeki kadınlarla sınırlı iken, şimdi memurlar ve Bağ- Kur'lu kadınlar da borçlanmak suretiyle erken emeklilik hakkına kavuşacak.

Babacan'dan 'Erken emeklilik' açıklaması

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, erken emeklilikle ilgili tartışmalara, "Yok. Artık bu hataya bir daha düşmeyiz." diyerek son noktayı koydu. Ali Babacan, Ankara'da ekonomi muhabirleriyle kahvaltılı sohbet toplantısında bir araya geldi. Erken emeklilikle ilgili tartışmaların aktarılması üzerine Babacan, erken emeklilikle ilgili çalışma olmadığına vurgu yaparak, 'Pek çok ülke kriz ortamından emeklilik yaşını yükseltirken, Türkiye'nin emeklilik yaşını düşürmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Türkiye erken emeklilik acısını geçmiş yıllardan bu yana çok çekti. Artık bu hata bir daha düşmeyiz." ifadelerini kullandı. Babacan, kendisinin bireysel emeklilik sisteminde kaydı olup olmadığının sorusuna herhangi bir karşılık vermedi.

Erken emeklilik lobisi ateşle oynuyor

Son günlerde emekli olmak için yaş haddinin dolmasını bekleyenlerden erken emeklilik yaşı için yüzde 5'lik indirim yapılacağı yönündeki haberlerin arkasında seçim öncesi kamuoyu oluşturma çabası olduğu dile getirildi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise bu girişimin bütçeye maliyetinin 60 milyar TL olacağına dikkat çekti. Hükümetin sosyal güvenlikte yeni bir yapılandırmaya gideceği ve emekli olmak için yaş haddinin dolmasını bekleyenlerden erken emekli olunacak yaş için yüzde 5'lik indirim yapılacağı yönündeki haberlerle oluşturulan beklentinin arkasında seçim öncesi bir kamuoyu oluşturulması olduğu dile getiriliyor.