BIST 9.530
DOLAR 32,47
EURO 34,85
ALTIN 2.479,43

194. Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi…

Milli Savunma Üniversitesi, öğrenciler için yeni bir umut olacak…

HABER: “Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde,  Milli Savunma Üniversitesi” adıyla yeni bir üniversite kuruldu. Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması ve Milli Savunma Üniversitesi Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname, Resmi Gazete'de (31.07.2016)  yayımlanarak yürürlüğe girdi ve  “, , ,  ile  ve  bu  ile kapatıldı.” (Basından)

Elbette bu geçiş döneminde 2547 Say.Kan. uygunluk sağlandı. 193 üniversitesi olan Türkiye, bu önemli üniversiteyi tecrübeleriyle sağlam ve objektif  kurmaya el attı. Doğru hazırlanmış, öğretim elemanı ve öğrenci haklarının çok iyi korunduğu yönetmelikte 2 yerde eklemeler yaptım… (parantez içinde belirttim.)

Bu arada; askerden boşala(cak)n yerlerin; “bu üniversite bünyesindeki birimlerle eğitime devam etmesi ve  yeşile alanların korunması, kentin nefes alması, insanların ailece gezecek yerlerin korunması, çağdaş ve sağlıklı bir yaşam sürmesi fırsatı ranta ve para hırsına feda edilmemesi ve  yapılaşmaya izin verilmemesi” halkımızın isteğidir.

Şimdi biraz bilgi verelim;

Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde kurulan Milli Savunma Üniversitesi, rektörlüğe bağlı olarak, “kurmay subay yetiştirmek ve ön lisans, lisans,  lisansüstü eğitim vermek amacıyla yeni kurulan Enstitülerden, Kara, Deniz ve Hava harp okullarından (Dekanlıklardan mı?), Astsubay Meslek Yüksekokullarından oluşacak.” (Ancak; vizyon-misyon yazımı sorunlu olmuş)

Üniversitenin rektörü, Milli Savunma Bakanının önereceği ve Başbakanın uygun göreceği üç aday arasından Cumhurbaşkanı tarafından atanacak. Ayrıca rektöre, görevlerinde yardımcı olmak üzere sayısı dördü geçmemek üzere Milli Savunma Bakanı tarafından rektör yardımcıları atanacak. Üniversitenin teşkilatı, Bakanlar Kurulu kararıyla oluşturulacak. (Gata’nında bağlanmasında yarar var)

Enstitü müdürleri, (Rektörün teklifi üzerine) Milli Savunma Bakanı tarafından atanacak. Enstitülerin altındaki gerekli akademik birimler, rektörün teklifi üzerine Milli Savunma Bakanlığınca oluşturulacak. Enstitülere giriş şartları ile enstitülerin kurulması, işleyişi ve diğer hususlar, Milli Savunma Bakanlığınca çıkarılan yönetmelikle düzenlenecek. (Enstitülere giriş şartları rektörlükçe;  enstitülerin kurulması, işleyişi ve diğer hususlar, Milli Savunma Bakanlığınca çıkarılan yönetmelikle düzenlenecek.) 

Harp okulları ve Astsubay MYO, üniversite bünyesinde ve denetiminde kendi özel kanunlarına göre faaliyet gösterecek, iş ve işlemleri üniversite rektörlüğü tarafından yürütülecek. Özel kanunların bu KHK'ya aykırı hükümleri uygulanmayacak. (Herhalde Kara-Hava-Deniz ve Jandarma Eğitimi,Özel Harp Eğitimi Dekanlıkları,  Astsubay Y.O., yüksek lisans ve doktora programları v.b. yapılanacaktır)

Rektör, rektör yardımcıları ve enstitü müdürleri ile enstitülerde görevli öğretim elemanları, akademik unvanlarının korunması, emeklilik yaş haddi ve diğer hakları yönünden 2547 Sayılı Yüksek Öğretim Kanunu'na tabi öğretim üyelerine tanınan haklara ilaveten, harp okullarında görevli öğretim elemanlarının haklarından aynen istifade edecek ve sivil öğretim elemanlarının özlük hakları, 2547 Sayılı Yüksek Öğretim Kanunu ile 2914 sayılı Yüksek Öğretim Personel Kanunu hükümlerine göre verilecek. 

Enstitülerde görevli asker öğretim elemanlarının özlük haklarına ilişkin ödemelerde, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu hükümleri uygulanacak. Ancak asker öğretim elemanlarına 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu'nun 12. maddesine göre hesaplanacak üniversite ödeneği ile 926 sayılı kanuna göre ödenen TSK hizmet tazminatından hangisi fazla ise o ödenecek. 

Öğretim elemanlarından 28 Şubat 1982 tarihli ve 2629 sayılı kanundan istifade edenlerin, anılan kanuna göre ödenen tazminatlarının, TSK Hizmet tazminatı ile üniversite ödeneğinden fazla olması halinde tazminat ödemeleri 2629 sayılı kanun hükümlerine göre ödenecek. 

Rektör, rektör yardımcıları ve enstitü müdürlerine ayrıca 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu'nun 13. maddesine göre idari görev ödeneği verilecek. Bu kişiler, TSK sosyal tesislerinden ve kamu konutlarından görevlendirildikleri kadro derecesindeki subaylar gibi istifade edecek, askeri personel ile aralarındaki protokol münasebetlerinin düzenlenmesinde de aynı esas uygulanacak. 

Haftalık okutulması mecburi ders yükü dışında öğretim elemanlarına, üniversite rektörlüğünce belirlenecek esaslar çerçevesinde haftada en çok 20 saate kadar verilecek dersler için 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu'nun 11. maddesine uygun olarak ek ders ücreti ödenecek.

Öğrencilerin hakları;

Öğrenciler, akademi bünyesinde; ücretsiz iaşe edilecek, yatılı olarak kalacak, sağlık giderleri ve yönetmelikte tespit edilecek ihtiyaçları devletçe karşılanacak.

Öğrencilere, ayrıca MSB'ye bağlı okullardaki askeri öğrencilere ödenen miktarda harçlık ödenecek.

Akademide; lisans, lisansüstü veya önlisans eğitimi yapanlar (yabancı  uyruklular hariç) her öğretim yılı karşılığında iki yıl süreyle mecburi hizmetle yükümlü olacak. Bunlardan  mezuniyete bakılmaksızın mecburi hizmetle yükümlü olduğu süre içinde istifa edenler veya ilişiğinin kesilmesini gerektiren bir suç işleyenler ya da sağlık sebebi hariç, başka herhangi bir nedenle ayrılanlar, yükümlülük sürelerinin eksik kısmı ile orantılı olarak kendilerine yapılmış öğretim masraflarının 4 katını tazminat olarak ödeyecek.

AK PARTİ’NİN REKTÖRLER ÖNERGESİNDE KİM NE DEDİ!…

Önce;

 (AK Parti, tasarının 14'üncü maddesinde, devlet üniversitelerinde rektörün, Yükseköğretim Kurulu tarafından önerilecek, profesör olarak en az 3 yıl görev yapmış 3 aday arasından Cumhurbaşkanı tarafından atanmasını öngören ve Yükseköğretim Kanunu'nda bir dizi değişiklik yapan önerge verdi.)

TBMM'de ne dediler;

" Yapılan, 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu'nda rektörlük seçimine ilişkin bir düzenlemedir  ve anayasaya aykırı bir durumun söz konusu değildir. Üniversitede hocalık yapanlar çok iyi bilirler ki rektörlerin üniversite içerisinde seçimle iş başına gelmeleri birçok problem doğurmaktadır. İş başına gelen rektörler, gelecek dönemde de tekrar görevlerinin devamını sağlamak kastıyla, yardımcı doçentlik, doçentlik kadroları dağıtmakta adeta ve kendilerini destekleyecek kadrolar oluşturmaktadır. Kendilerini desteklemeyen, oy vermeyen çevrelere karşı da hasmane tutum sergilemektedirler. Buradaki bütün akademisyenler bu tür olaylara şahittir. Sonuçta üniversitenin dışından bir insan getirilmiyor." (Naci Bostancı / AK Parti Grup Başkanvekili)

"Rektörlük seçimlerini tamamen ilgili alandakilerden çıkarıp, tamamen Cumhurbaşkanının iki dudağının arasına bir atamaya dönüştürüyor. Bu kadar köklü bir değişikliğin ilgili komisyonlarda tartışılmaması anayasal bir suç olur." (Mahmut Toğrul / HDP Gaziantep Milletvekili)

 "Önergeyi okuyunca bunun mini darbe girişimi olduğunu, fiili durum yaratma ve oldu bitti girişimi olduğunu ifade ediyorum. Daha ağırını üzülerek söylemek durumundayım ki çok ciddi bir siyasi ahlaksızlıkla karşı karşıyayız." (Erkan Akçay / MHP Grup Başkanvekili)

“AK Parti'nin verdiği önergenin anayasaya aykırıdır, önergeyle komisyonda görüşülmeyen, tartışması yapılmayan bir düzenleme yeni bir madde gibi sunulmaktadır. Önergenin işlemden çıkarılmalıdır.”  (Levent Gök / CHP Grup Başkanvekili)

Sonra:

 Önerge geri çekildi. (Tebrikler) 

Bu arada; İstanbul MV. Sn.Metin Külünk; ısrarla üniversitelerle ilgili önemli konuşmalar yapıyor…

TORBA KANUNU’NDAN ÜNİVERSİTELERE NE DÜŞTÜ…

Torba Kanun TBMM’de görüşülerek yasalaştı. Üniversiteleri  ilgilendiren bazı maddeler şunlar;

Rektör, çalışmalarında kendisine yardım etmek üzere, üniversitenin  aylıklı profesörleri arasından en çok üç kişiyi kendi rektörlük görev süresiyle  sınırlı olmak kaydıyla (BU DOĞRU BİR KARAR VE DEKANLIKLARI VE MÜDÜRLÜKLERİ DE  BAĞLAMALI) rektör yardımcısı olarak seçecek.

Öğrencilerin nakledildiği yükseköğretim kurumları, faaliyet izni kaldırılan vakıf yükseköğretim kurumunun borçlarından dolayı sorumlu  tutulamayacak.

Kurucu vakıflarına kayyum tayin edilen veya faaliyet izni kaldırılan  vakıf yükseköğretim kurumu mütevelli heyet başkanı ve üyeleri ile tüm  yöneticilerinin görevleri kendiliğinden sona erecek. Bu vakıf yükseköğretim  kurumunda çalışan akademik ve diğer personelin hizmet sözleşmeleri hakkında İş  Kanunu hükümleri uygulanacak.(ÇOK DOĞRU BİR KARAR)

Vakıf yükseköğretim kurumunun faaliyet izninin geçici olarak durdurulması halinde, durdurulma süresince kurumun idaresi, eğitim ve öğretimi  sürdürmek veya tamamlamak üzere YÖK tarafından garantör üniversiteye veya  belirlenecek bir devlet yükseköğretim kurumuna verilecek. Bu vakıf yükseköğretim kurumunun kurucu vakfının üyeleri ve tüm yöneticilerinin görevleri, faaliyet  iznini geçici olarak durdurulması kararı ile sona erecek. Bu kurucu vakfa YÖK ile  Vakıflar Genel Müdürlüğünün talebi üzerine yetkili mahkemece kayyum atanacak.

Faaliyet izninin geçici olarak durdurulması süresi boyunca vakıf yükseköğretim kurumu aleyhine ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz kararı  verilemeyecek, ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz dahil her türlü icra takibi  duracak ve yeni icra takibi yapılamayacak. Varsa vakıf yükseköğretim kurumu  hesaplarına konulan ihtiyati tedbir, ihtiyati haciz, hacizler ile blokeler  kalkacak. Faaliyet izninin geçici olarak durdurulması süresi boyunca zaman aşımı süresi işlemeyecek.

Düzenleme kapsamına giren vakıf yükseköğretim kurumlarında eğitim  öğretim ücretlerinin belirlenmesine, öğrencilerin nakline, eğitim öğretimin ve  diğer işlemlerin aksamadan yürütülmesine ilişkin her türlü tedbirleri almaya ve  düzenleme yapmaya YÖK yetkili olacak.

İstanbul'da Engelsiz Eğitim Vakfınca İstanbul Kent Üniversitesi adı  altında bir vakıf üniversitesi kurulacak.