BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,72
ALTIN 2.417,18
HABER /  GÜNCEL

17 Aralık'ta tutuklanan müdürden iddialar

17 Aralık operasyonu sonrası görevden alınan ve ardından tutuklanan Emniyet Şube Müdürü Yakub Saygılı'dan Mustafa Sarıgül iddiası

Abone ol

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunu yürüten ve ardından tutuklanan eski İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Yakub Saygılı, Silivri Cezaevi’nden Soruşturma Komisyonu’na mektup yazdı.

Saygılı, operasyonun ardından önce görevden alınmış, daha sonra meslekten ihraç edilmişti. Yakub Saygılı, 20 maddelik mektubunda, komisyona ifade vermek için başvuruda bulunduğunu ancak aylar geçmesine rağmen çağırılmadığını, bu sebeple mektup yazma ihtiyacı hissettiğini söyledi.

Saygılı'nın iddiaları arasında en dikkat çekeni ise emniyetten üst düzey isimlerin kendisini arayarak Mustafa Sarıgül hakkında dosya hazırlamasını istediği oldu.

Yakub Saygılı'nın Zaman gazetesinde yayınlanan iddialarının satırbaşları şöyle:

ZARRAB’I İZLEYEN EKİPLER İNSANSIZ HAVA ARACIYLA TAKİP EDİLDİ

“KOM Daire başkanı neden Teknik Şube müdürüne ve İstanbul Mali Şube müdürüne ‘Geçmişte ve günümüzde Reza Zarrab’ın telefonu dinlendi mi’ diye sormuş ve ilgili bilgileri istemiştir? Bu talimatı kendisine kim vermiştir? İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet Arıbaş, kimden talimat alarak, Reza Zarrab ve grubu ile ilgili çalışma yapılıp yapılmadığını anlamak için bir adli kolluk birimi olan Mali Şube Müdürlüğü ekiplerini takibe almış ve bu izleme için insansız izleme aracı (İHA) da dahil kamu kaynaklarını kullanmıştır? Konu kendisine ve o dönem yardımcısı olan 4. sınıf Emniyet Müdürü Mesut Yılmaz’a sorulmalı. Konunun Muammer Güler’in ‘Bu konu ile ilgili şahsen ben ilgileneceğim.’ demesinin hemen arkasından cereyan etmesinin araştırılması gerekir.”

“İstihbarat Şube Müdürü Ahmet Arıbaş’ın, operasyondan 20 gün önce Mali ve Organize Şube müdürlerinin görevden alınmasını neden istediği ve yerlerine kimlerin görevlendirilmesini talep ettiği konularında dönemin İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Mesut Yılmaz’ın bilgisine başvurulmalı. Organize ve Narkotik Şube’den sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı ile görüşmek için Reza Zarrab, hangi bakanın özel kalemini arattırmış, ‘ben bakanın adamıyım’ mesajı vermiş ve randevusuna gelmeye tenezzül etmemiştir?”

SARIGÜL İDDİASI

“Reza Zarrab, hangi bakanın emriyle İstanbul Deniz Liman Şube Müdürü’nü arattırarak deniz kenarındaki villasını denizden korumak üzere polis botu tahsis ettirmiştir? Konu, dönemin Deniz Liman Şube Müdürü Kenan Eyigün’e sorulmalı. Zarrab, bakanları devre dışı bırakarak aslında daha etkin kiminle çalışmak istiyordu? Zafer Çağlayan buna nasıl ve neden mani oldu?” “İstihbarat Daire başkanının ve arkasından İstanbul İstihbarat Şube üdürü’nün değişmesi, siyasetin polis üzerindeki etkisini ne kadar artırdı? Daha seçim için adaylık bile belli olmamışken, Daire Başkanı Engin Dinç ve diğer bazı EGM yetkilileri İstanbul İstihbarat ve İstanbul Mali Şube müdürlerini arayarak Mustafa Sarıgül hakkında dosya hazırlanmalarını isteyecek kadar ileri gitti mi? Zarrab’la ilgili çıkacak medya haberi hangi bakanların devreye girmesiyle engellendi?”

17-aralik-sorusturmasi-tutuklanan-sube-muduru-yakub-saygili.jpg  Eski İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Yakub Saygılı

YENİ SAVCILARLA İLGİLİ İDDİALAR

“Adlî kolluk görevi ifa eden Malî ve Organize Şube müdürlerinin yaptıkları adli görev sebebiyle görevden alınması emrini il valisi ve il emniyet müdürlerine kim vermiştir? Dönemin Müsteşarı Efkan Ala ile il valisi arasında geçen ve kamuoyuna milletvekili Umut Oran tarafından dinletilen telefon görüşmesinde bu müdürlerin, şüphelilerin ifadelerinin alınmadan görevden alınmaları talimatının verildiği anlaşılmaktadır. Soruşturma savcısı Celal Kara iddianameyi tam hazırladığı anda neden görevden alındı? İddianame taslağında neler vardı? Operasyon sırasında ele geçen dijital materyallerin incelenmesi sonucu ulaşılan çarpıcı para trafiği ve belge fotoğraflarına dair raporlar neden yeni savcı Ekrem Aydıner tarafından işleme konulmadı?”

ERDOĞAN VE MİT İDDİASI

“Operasyon tarihinden 8 ay önce MİT tarafından Başbakan’a iletilen rapor kim tarafından kaleme alınmıştır? Bu suçları tespit eden birinin aynı zamanda savcılığa veya adlî kolluk birimine bu suçları bildirmiş midir? Bilgi verilen Başbakan bildirmiş midir? Her iki makamın da suçu bildirmeme yetkisi bulunmakta mıdır? MİT, 17 Aralık dosyasında adı geçenlerden hangisini dinlemiş ki bu kadar detaylı bir rapor yazılabilmiştir? Kimi neden korumuşlardır? 2013 yılında Reza Zarrab’ın yolcu beraberinde Dubai’ye gönderdiği yüzlerce kilogram altınlara Atatürk Havalimanı’nda müdahale edildiğinde, neler yaşanmıştır? Gümrük görevlileri, altın çantalarını açmaya neden korkmuşlardır? Zafer Çağlayan’a en kaliteli piyanoyu kim almış ve parasını kim ödemiştir?”