BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,11
HABER /  GÜNCEL

17 Aralık iddianamesi mahkemede! Kim neyle suçlanıyor?

"17 Aralık soruşturması"ndan ilk iddianamenin yazımı savcı Ekrem Aydıner tarafından tamamlandı. İddianame mahkemeye sevk edildi.

Abone ol

17 Aralık 2013'te operasyonlara dönüşen, şüphelileri arasında Fatih Belediyesi çalışanlarının da bulunduğu soruşturma 88 gün sonra tamamlandı.

iddianamede, 31 şüpheli yer alıyor. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in de aralarında bulunduğu 100 kişi hakkında ise takipsizlik kararı verildi.

İddianame İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından onaylandı. Başsavcı dosyayı 20 Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Mahkeme dosyayı inceledikten sonra ya iddianameyi kabul edecek, dava açılacak, ya da savcıya geri iade edecek.

17 Aralık 'Rüşvet' ve 'Yolsuzluk' soruşturması kapsamında Fatih Belediyesi çalışanlarının da bulunduğu şüpheliler hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı. Yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede şüphelilere "rüşvet almak-vermek", "resmi belgeyi bozma- yok etme veya gizleme", "2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa muhalefet" suçlamaları yöneltiliyor.

İDDİANAME BAŞSAVCIVEKİLLİĞİNDE

Soruşturmayı yürüten Savcı Ekrem Aydıner, yazdığı iddianameyi Örgütlü Suçlardan sorumlu Başsavcıvekili Orhan Kapıcı'ya sundu. Başsavcıvekili Kapıcı iddianameyi inceledi ve 20. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderid. Mahkeme de iddianameyi kabul ederse sanıklar hakim karşısına çıkacak.

31 ŞÜPHELİ VAR

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in avukatı Turgut Yenilmez iddianamedeki detaylar hakkında açıklama yaptı. 

Yenilmez'in verdiği bilgilere göre, iddianamede, 31 şüpheli yer alıyor. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in de aralarında bulunduğu 100 kişi hakkında ise takipsizlik kararı verildi.

Soruşturma kaspamında ifadesi alınan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in avukatı Turgut Yenilmez, iddianamede, 31 şüphelinin yer aldığını ve Mustafa Demir'in kardeşi Sebahattin Demir'in haricindeki şüphelilerin ''yetkili olmadığı halde menfaat temin etmek'' suçundan yargılanmasının talep edildiğini söyledi.

Şüpheli Sebahattin Demir hakkında ise ''ateşli silahlar kanuna muhalefet'' suçundan cezalandırılma talep edildiğini ifade eden avukat Yenilmez, müvekkili Mustafa Demir'in de aralarında bulunduğu 100 kişi hakkında ise savcılığın ''rüşvet'' ve ''yolsuzluk'' suçlamasından takipsizlik kararı verdiğini belirtti.

FATİH DOSYASINDA 21 KİŞİ İFADE VERMİŞTİ

17 Aralık'da Fatih Belediyesi'ne yönelik yapılan operasyonda gözaltına alınan Mustafa Demir'inde aralarında bulunduğu 19 kişi mahkemedeki ifadelerinin ardından serbest bırakılmıştı. Tutuklanan 2 şüpheli ise avukatlarının yaptığı itiraz üzerine daha sonra serbest bırakılmıştı.

BAKAN ÇOCUKLARI HAKKINDAKİ SORUŞTURMA SÜRÜYOR

Öte yandan eski bakan çocukları Barış Güler ve Kaan Çağlayan ile eski Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan ve İş adamı Rıza Sarraf hakkındaki soruşturma ise devam ediyor. Aynı operasyonda TOKİ'ye yönelik soruşturmada gözaltına alınan işadamı Ali Ağaoğlu ve eski Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın oğlu Abdullah Oğuz Bayraktar hakkındaki soruşturmalar da devam ediyor. Her iki soruşturma dosyasına da yine Ekrem Aydıner bakıyor.