BIST 9.530
DOLAR 32,47
EURO 34,86
ALTIN 2.477,63
HABER /  GÜNCEL

16dan küçük kız evlenebilir mi?

Yerel mahkemeye 16 yaşını doldurmamış bir kızın evlenmesi için başvuruldu. Verilen karar sonunda yargıtay tarafından bozuldu.

Abone ol

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, dava tarihinde 16 yaşını doldurmadığı belirlenen genç kızın evlenmesine izin veren yerel mahkeme kararını, sonuca etkili olmamak üzere kanun yararına bozdu.

İzmir'de 16 yaşını doldurmamış bir kızın evlenmesine izin verilmesi istemiyle dava açıldı. İzmir 12. Aile Mahkemesi, davayı kabul ederek, genç kızın evlenmesine izin verdi.

Adalet Bakanlığının, yerel mahkeme kararının kanun yararına bozulmasını istemesi üzerine dosya Yargıtay 2. Hukuk Dairesi'ne geldi. Daire, yerel mahkeme kararını sonuca etkili olmamak üzere kanun yararına bozdu.

Kararda, 1 Ocak 2002'de yürürlüğe giren 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 124/2. maddesi ile ''ancak hakim, olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple 16 yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Olanak bulundukça karardan önce ana ve baba veya vasi dinlenir'' hükmünün getirildiği hatırlatıldı.

Evlenmesine izin verilmesi istenen 16 Aralık 1992 doğumlu genç kızın dava tarihinde 16 yaşını doldurmadığının anlaşıldığı belirtilen kararda, ''Mahkemece yasal şartların oluşmaması nedeniyle davanın reddine karar verilmesi gerekirken Türk Medeni Kanunu'nun 124/2. maddesi hükmüne aykırı olarak evlenmeye izin verilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle kanun yararına bozma isteğinin kabulü ile hükmün sonuca etkili olmamak üzere bozulmasına oy birliğiyle karar verildi'' denildi.