BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.417,26
HABER /  GÜNCEL

15 Temmuz yıldönümü programı nerede ne var?

15 Temmuz 2016 yılındaki FETÖ darbe girişiminin birinci yıldönümünde nerede nasıl bir etkinlik olacağı belirlendi. AK Parti 15 Temmuz programını açıkladı. Erdoğan darbe gecesinde konuşma yapacak. İşte 15 temmuz planı.

Abone ol

15 Temmuz darbe girişiminin birinci yıldönümü cumartesi gününe denk geliyor. Bunun için de bir anma programı hazırlandı. Peki 15 Temmuz'ın yıldönümünde nerede ne olacak, Erdoğan'ın o geceki programı ne?

AK Parti'den gelen açıklamaya göre 15 Temmuz gecesinin asıl detaylı planı 7 Temmuz cuma günü ilan edilecek. 15 Temmuz'un sene-i devriyesindeki hazırlanan programı bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan takip etti ve belirledi.

15 temmuz için bir haftalık program
Dün Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın 15 Temmuz gecesi programına ilişkin şu bilgileri vermişti; 

-"Bizzat Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın sevk ve idaresinde, bizzat ilgileriyle, takipleriyle bir program hazırlandı. Burada devletimiz, milletimiz, STK'larımız, iş dünyası, sanat dünyası, spor dünyası, toplumun bütün paydaşlarının katılımıyla 15 Temmuz şehitlerimizin unutturulmaması ve unutulmaması için bir dizi faaliyet yapılacak.

-Bu anma programları yapılırken, 15 Temmuz'un ruhuna, manasına ve maneviyatına uygun programlar hazırlanıyor. Burada temel vurgumuz öncelikle demokrasi, bağımsızlık, özgürlük, vatanı, milleti için sokağa çıkan şehitlerimizin aziz hatırasının yaşatılması, gazilerimizin temel bütün ihtiyaçlarının karşılanması ve bir millet olarak yaşadığımız bu hain darbe girişiminin asla unutulmaması, unutturulmaması, hem gelecek nesiller nezdinde hem de dünya nezdinde. 

-Burada hüznümüz var çünkü şehitlerimiz var ama aynı zamanda burada büyük bir kahramanlık destanı var. Dolayısıyla bu direnişi, bu başarıyı, bu zaferi de bugünün mana ve maneviyatına uygun bir şekilde, vakarlı bir biçimde inşallah anma imkanımız olacak.

MECLİS'TE ÖZEL OTURUM
-Cumhurbaşkanımızın katılımlarıyla bir dizi faaliyet yapılacak. Öncelikle Meclis'te bir özel oturum yapılacak ve Sayın Cumhurbaşkanımız bu oturuma katılacak.

-Ankara ve İstanbul'da bir dizi faaliyet yapılacak. Bunların bir kısmına Sayın Cumhurbaşkanımız, bir kısmına Meclis Başkanımız, bir kısmına Başbakanımız, bakanlarımız ve diğer siyasiler elbette katılacak.

-Bir hafta boyunca sempozyumlar, toplantılar, kabir ziyaretleri, 15 Temmuz gecesi şehit verdiğimiz noktalarda yapılacak faaliyetler, sergiler, toplantılar ve benzeri faaliyetler yapılacak."

ANITLAR AÇILACAK

Kalın, İstanbul ve Ankara'da yapılan anıtların açılışlarının gerçekleştireceğini bildirerek, "Bunlar inşaat olarak bayağı yükseldiler, inşallah 15 Temmuz gününe yetişecek. Ankara'da hemen külliyenin ana giriş kapısının karşısında, İstanbul'da da 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün Anadolu Yakası'nın giriş kısmında bir şehitler makamı ya da anıtı o gün açılacak, şehit yakınları, gazilerimiz ve vatandaşlarımızın katılımıyla." diye konuştu.

ŞEHİTLER İÇİN HATİM İNDİRİLECEK

Ülke çapında 81 ilde birçok faaliyet yapılacağına değinen Kalın, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından şehitler için hatimler indirildiğini, bunların dualarının 15 Temmuz günü Millet Camisi başta olmak üzere diğer camilerde yapılacağını söyledi.

DEMOKRASİ NÖBETİ BAŞLAYACAK
İbrahim Kalın, "Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla o gece tekrar bir 'demokrasi nöbeti' süreci başlatılacak. Kendisi de bizzat bu demokrasi nöbetine o gece katılacaklar. Şehit yakınları ve gazilerimizle çeşitli vesilelerle bir araya gelmeleri söz konusu olacak." dedi.

KANADA'NIN 4 KENTİNDE 15 TEMMUZ PROGRAMI

Türkiye'nin Ottawa Büyükelçisi Selçuk Ünal, yaptığı açıklamada, etkinliklerin dört ayrı kentteki diplomatik misyonlarca gerçekleştirileceğini söyledi. Büyükelçi Ünal, yaptığı açıklamada, "15 Temmuz için çalışmalarımıza başladık. Ottawa, Toronto, Montreal ve Vancouver'da bulunan temsilciliklerimizce o gün anma törenleri düzenlenecek. Temsilciliklerimizce Anadolu Ajansımızın 15 Temmuz'u anlatan fotoğraf sergisi de açılacak." dedi. Katılımcılara açık olacak etkinliklerde İngilizce sunum da gerçekleştirilecek.