BIST 9.645
DOLAR 32,58
EURO 34,90
ALTIN 2.438,79
HABER /  GÜNCEL

15 Kürt örgütünden bir tek onlar kaldı

Terör saldırıları yineden arttı. PKK yine ortalığı ateşe veriyor. Hükümetin Kürt bakanı Eker gelişmeleri nasıl yorumluyor?

Abone ol

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kürt sorunun çözümü için atılan her adımı PKK'nın baltaladığını düşünüyor.

Vatan gazetesine konuşan Eker, PKK'nın ortaya çıkması ve büyümesine ilişkin sürece dair çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Eker, Başbakan Erdoğan'ın 2005'te Diyarbakır’da “Kürt sorunu vardır ve benim sorunumdur” dediği konuşmayı hatırlattıktan sonra PKK'nın ne yaptığını söyledi:

"Sonraki süreci hatırlayın. O günden sonra ne zaman bir demokratikleşme adımı kamuoyunda tartışılsa, bir olumlu gelişme, umut yaratan bir adım olsa mutlaka arkasından kamuoyunu tedirgin edecek, barış ortamını zehirleyen büyük bir saldırı oluyor. Mayın patlıyor, şehitler veriliyor.."

"Sorun 1920’lerde başlıyor. 1920’lerde Kürtlerin hakları, kimliği inkar ediliyor" diyen Eker, PKK'nın bu ortamdan nasıl faydalandığını anlatıyor. İşte röportajın o bölümü:

"12 Eylül öncesinde toplam 38 Türk ve Kürt sol örgüt vardı. Rahmetli Abdi İpekçi’nin bir yazısında okudum: 38 örgütün içinde Kürt örgütleri 14, 15 kadar. PKK’ya eskiden halk arasında Apocular denirdi. Ve tüm bunların içinde halkın en az veya hiç ilgi göstermediği, sempati duymadığı tek örgüttü. Ama 12 Eylül askeri darbesi oldu. O yaygın, köklü bilinen örgütlerin hepsi bir iki hafta içerisinde çökertildi. Ama PKK merkez komitesi yurtdışına gitti. Herkes Bekaa Vadisi’ne gittiğini biliyordu. Türkiye Cumhuriyeti’nin gözleri önünde kamp kiraladı. 4 seneye yakın orada silahlı eğitim yaptılar. Burada da askeri rejim vardı. İnsanları sorgusuz sualsiz içeri atıyordu. Dışkı yedirilen, zulmedilen, akıl almaz insanlık dışı cinayetlerin olduğu bir ortamda işkence gören o insanlar çıkınca PKK’ya sempati duymaya başladılar. Süreç içerisinde PKK dışındaki herkesin önü kapatıldı. PKK ile mücadele edilecek diye kırsal alandaki köyler yakıldı. Bu kime yaradı?

-Örgütün işine geldi tabii...

Kim yaktırdı o köyleri? Hangi strateji uzmanı, bir gelsin. Hangi akla hizmet ederek bunu yaptılar açıklasınlar? Hangi sosyolojik parametreler incelenerek bu karar alındı?

-PKK’yı birileri kurup kullandı mı diyorsunuz...

Bilmiyorum, sadece bir analiz yapıyorum. 15 örgüt var bir de PKK var. 14 tanesi imha edildi PKK yurtdışına çıktı. Bunu söylüyorum. Sonuçta PKK’nın bugün Kürt meselesi, Kürtlerin haklarını kazanması, müreffeh olması, istihdam yaratılması, eğitiminin yükselmesi hiç umurunda değil. Aksine bunlardan rahatsızlık duyuyor. Düne kadar köylerde “Devlet Kürtçeyi yasakladı” propagandasını yapan PKK devlet TRT 6’i açtığı zaman bu kanala en büyük saldırıyı yaptı. Kandan, gözyaşından besleniyor. Bunun arkasında bu sürecin hizmet ettiği bir uluslar arası güç ve devlet varsa PKK da onlara hizmet ediyordur. Taşeronluk yapıyor. Mesela bölgeye baraj yapılsa Kürtlerin ne zararı olur? Niye engel oluyorsun bomba patlatıyorsun? Çünkü refah düzeyi artarsa PKK’nın işi zorlaşacak. İstiyor ki sefalet, açlık olsun.

Söyleşinin tamamı için