BIST 9.008
DOLAR 32,33
EURO 35,04
ALTIN 2.280,65

15 günlük asker Şemdinli'ye yollanır mı?

PKK, Öcalan'ın söylediği gibi 1 Haziran'dan itibaren terör eylemlerini artırdı. Ve en son Şemdinli'den gelen şehit haberleriyle Türkiye sarsıldı.

PKK, Öcalan'ın söylediği gibi 1 Haziran'dan itibaren terör eylemlerini artırdı. Ve en son Şemdinli'den gelen şehit haberleriyle Türkiye sarsıldı.

Üstelik bu acı haber Genelkurmay Başkanı, saldırıların artacağını söyledikten 12 saat sonra geldi. Türkiye "göz göre göre" 11 evladını Şemdinli'de şehit verdi.

Olay bir çok boyutuyla tartışılıyor şimdi.

Siyasetçiler, köşe yazarları, aydınlar, halk bu olayın nedenlerini niçinlerini tartışıyor. Yaşanan tüm bu süreç içerisinde bir tek gerçek var ki "Ateş düştüğü yeri yakıyor".

Biz buradan bu acı haberle ilgili nedenleri ve niçinleri tartışmayacağız elbette.

İnternethaber'in olayın ardından yaptığı bir haber, sizlerden gelen bazı tepkilere neden oldu. Gelen yorumları okuduğumuzda haberle ilgili bazı yanlış anlaşılmaların olduğu göze çarpıyor.

Haberin başlığı " 15 günlük asker Şemdinli'ye yollanır mı?"

Haberle ilgili sizden gelen itirazların bir kısmı ise şöyle:

irfanerden

20 Haziran 2010 Pazar 13:11
15 günlük asker diye haber verilmiş sonunda da terhisine 57 gün kalmıştı deniyor.Milletle dalga mı geçiyorsunuz?Yoksa TSK yı karalamak mı istiyorsunuz?Hem 15 günlük asker dağıtım olmaz,acemilik en az 45 gün zaten.Birliğin geri hizmetlerinde çalışmak üzere(mutfak,posta,banyo vb görevliler)tüfekle fazla ilgisi olmayanlar bile oraya gönderilebilir.

ilhanduman60
20 Haziran 2010 Pazar 11:51
şehitlerimize allahtan rahmet ailelerine ve ulusumuzun başı sağ olsun sayın editör yaptığınız habere hiç dikkat etmezmisiniz 15 günlük asker diyosunuz 4.5 ay kaldı terhisine diyosunuz hatalı haber yapıyosunuz askeri rencide ediyosunuz 15 günlük asker sınır karakolunda değil acemi birliğinde olur lütfen yaptığınız habere dikkat edin

Cineos_HD
20 Haziran 2010 Pazar 13:32
15 günlük değil ! Haberin başında 13 aylık asker olduğu yazıyor.Neden 15 günlük diye başlık atılıyor anlamadım ? Allah rahmet eylesin.Edirne'den 2 şehidmiz var.

dogudan_bati
20 Haziran 2010 Pazar 03:33
başlığa bak habere bak evvela hemen direk orya gitmez taburda intifak birliği olarak uzun zaman eğitim alır atış yapar sonrası gider yalan haber yazmayın başlığa bakılırsa sanki şehidimiz 15 gün sonra çatışmış gibi yazmışsınız

canbayram
20 Haziran 2010 Pazar 00:39
bu nasıl bir gazetecilik, nasıl bir editörlüktür? 15 günlük asker diye başlık atıyorsunuz ama haber metninde teskeresine 57 kalmıştır diyor. ayıptır ayıp, yazıkk.. cumhurbaşkanı, başbakan sizi davet etti, sanırım onun gereğini yerine getiriyorsunuz, anlaştınız mı? anlaştığınızın da haberini yapacak mısınz?

siera
19 Haziran 2010 Cumartesi 22:41
15 gunluk asker diyor haber,askerin babasi terhisine 57 gun vardi diyor.Anliyorum amacinizi........Ama okuyucular Turkceyi anlayabiliyor internet haber!!!

hokkabaz
19 Haziran 2010 Cumartesi 22:20
Başlık ta 15 günlük asker deniyo
Sivas'ta 15 günlük askerlik yaptı,
En son 4-5 ay önce izne geldi.

Terhisine 57 gün vardı ?
ben bişey anlamadım ya yazan anlatamadı
15 günlük asker sınıra gidecemz zaten daha yemin bile etmemiştir.

****

Şimdi de haberin içeriğine bakalım...

Haber Şemdinli'de şehit olan Mutlu Saylan ile ilgili. Haberin girişinde şöyle bir cümle var: Muş'tan göç ettikleri Sakarya'nın Arifiye ilçesinde market işlettiği öğrenilen 10 çocuklu aile, acı haberle yıkıldı. Şehit Saylan'ın 13 aylık asker olduğu belirtildi.

Haberin devamında ise şehit erin acı haberinin aileye yetkililer tarafından verildiği ve ardından acılı babanın sözleri yer alıyor:


Oğlunun silahın ne olduğunu bilmediğini ifade eden Saydam, ''Oradaki askerler de benim çocuklarım. Silahın daha ne olduğunu bilmiyordu. Sivas'ta 15 günlük askerlik yaptı, ondan sonra Hakkari'ye gönderdiler. 15 günlük asker, nasıl hududa gidecek? Eğitim görmemiş, bir şey görmemiş. En son 4-5 ay önce izne geldi. Dağıtımında onunla Van'a kadar gittim. Van'dan sonra beni bırakmadılar, gidemedim. Telefonla görüşüyorduk. İki gün önce telefon açmış. 5 gün dışarıda kalıyordu, 2 gün taburdaydı. Ağabeyi ile görüşmüş 'Ben yarın operasyona gideceğim' demiş. Terhisine 57 gün vardı'' diye konuştu.

.......

Aslında haberin detayını okuduğumuzda her şey ortada. Haber başlığı acılı babanın feryadını yansıtıyor. Ve başlıkta "15 günlük asker şehit oldu" gibi bir ifade de kullanılmıyor.

Fakat anlaşılan o ki başlıkta geçen "15 gün", haber detayında yer alan "13 aylık asker" ve "terhisine 57 gün vardı" ifadeleri kafaları karıştırmış.

Öncelikle şunu söylemek gerekir ki ortada "yalan haber" yok.

İnternethaber'in bu haberin manşetini bu şekilde atmasında ya da içeriğinin veriliş tarzında her hangi bir art niyet ya da farklı bir amacı da yok. Hele TSK'yı karalamak istemek, Cumhurbaşkanı ve Başbakan'a yaranmaya çalışmak gibi bir niyet yapılan eleştirinin ardından biraz zorlama olmuyor mu?

Başlık şehit erin babasının sözleridir. İçerikte ki bilgiler de yine acılı babanın sözleridir. Haberde İnternethaber'in herhangi bir yorumu bulunmamaktadır.

Zaten haber tekrar, dikkatli bir şekilde okunduğunda rakamlardan kaynaklanan karışıklık netleşiyor.

15 günlük bir askerin ne şekilde bir eğitim aldığı, aldığı eğitimle Şemdinli'ye gönderilip gönderilemeyeceği ise başka bir tartışma konusu. Acılı babanın "15 günlük asker, nasıl hududa gidecek?" sözleri belki de bu tartışmaları yapmak için geç bile kalındığının bir göstergesi. Dedim ya "Ateş düştüğü yeri yakıyor!"

Sadece Şemdinli' de değil diğer bütün illerimizde şehit olan o gencecik askerlerimizin ailelerine baş sağlığı, şehitlerimize de Allah'tan rahmet diliyorum...