BIST 9.525
DOLAR 32,52
EURO 34,75
ALTIN 2.494,17
HABER /  GÜNCEL

14 Aralık'a nasıl gelindi? Gülen-Arınç kavgası

14 Aralık cemaat operasyonunun fitilini 2011 yılında Fethullah Gülen ile Bülent Arınç arasındaki kavga ateşlemiş! Cemaatle iplerin koptuğu gün

Abone ol

İNTERNETHABER

14 Aralık Operasyonu'nun yankıları sürerken, Cemaat-AK Parti savaşının başladığı güne ilişkin arşivler yeniden masaya yatırıldı.

Osla görüşmelerinin sızdırılması, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın ifadeye çağrılması ve 17-25 Aralık operasyonlarıyla gün yüzüne çıkan AK Parti-Cemaat savaşı aslında 2011 yılında başladı.

Savaşın fitilini ateşleyen ise 2011 yılında Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın Fethullah Gülen'i ziyareti sırasında kavgaya varan tartışma oldu. Bu iddiayı 2011 yılında Habertürk gazetesindeki köşesinden yazan Nihan Bengisu Karaca, dün akşam Habertürk ekranlarında o gün yaşananları yeniden anlattı.

PENNSYLVANİA'DA BİR OLAY OLDU

2011'deki köşesinde isim vermeden Bülent Arınç'ı işaret eden Karaca, Arınç ile Gülen arasında yakışıksız tartışmaların yaşandığını aktarmış ve olaya ilişkin şunları kaleme almıştı:

"Temmuz ayında AK Partili taraflardan edindiğim ve aynı ay içinde cemaat tarafına da tasdik ettirdiğim bir duyuma göre, seçim öncesi Pennsylvania’da bir olay oldu. AK Parti’nin önde gelen simalarından biri, Hocaefendi’yi ziyarete gitti ve orada birtakım yakışıksız sözler zikretti. Konu dönüp dolaşıp Türkiye’deki cemaat mensuplarının Hocaefendi’ye şikâyet edilmesine, cemaat mensuplarının bir türlü memnun edilemediğinin ifade edilmesine kadar geldi. Bu olay, cemaatin seçim sürecindeki tutumunu değiştirmedi ama ilişkiler de yara aldı.

Partililer, cemaat mensuplarını “cemaatçilik” yapmakla, her önemli noktaya kendilerine yakın isimlerin gelmesi için kulis yapmakla suçlarken, cemaate yakın kişiler ise partiyi “hemşericilik” yapmakla suçluyor. Gülen’e sempati duyan kimselerin ayıklandığını ve birçok atamanın ve görevlendirmenin “benim köylüm”, “amcaoğlum” gibi medeni olmayan kriterlerle yapıldığını, “kadrolaşma” söylentilerinin bizzat AK Partililer tarafından köpürtüldüğünü düşünüyorlar."

HÜKÜMET BALYOZ DAVASIYLA UYANDI

Habertürk'te Ece Üner'in moderatörlüğünü yaptığı "Emine Boyuna" adlı programda Nihal Bengisu Karaca'ya bu yazısına konu olan kavga yeniden soruldu. Karaca konuşmasında yine Bülent Arınç'ın adını anmadan olanları anlattı. Programın bir diğer konuğu Cumhuriyet yazarı Orhan Bursalı ise sözkonusu ismin Bülent Arınç olduğunu söyledi.

Karaca, Cemaat ile AK Parti arasındaki en büyük tartışma konusunun kadrolaşma olduğunu yinelerken, hükümetin cemaatle ilgili kuşkularının Balyoz davasındaki deliller ile iddiaların örtüşmemesi sırasında başladığını söyledi.

Karaca, Gülen'i ziyaret eden AK Partili'nin "Balyoz davasından yargılanan bazı paşaların delilleri ile iddiaları tutmuyor. Kaygılarımız var, mahkemeleri yürüten hakimlerin iddiaları ile delilller farklı. Adres hep size çıkıyor" diye konuştuğunu anlattı.