BIST 9.453
DOLAR 32,59
EURO 34,82
ALTIN 2.496,55
HABER /  DÜNYA

12 yaşındaki çocuğa haciz şoku

İstanbul’un Bağcılar ilçesinde yaşayan Tatvanlı aile, 12 yaşındaki çocukları için gelen haciz tebligatı sarsıldı. Herhangi bir kredi kullanm...

Abone ol

İstanbul’un Bağcılar ilçesinde yaşayan Tatvanlı aile, 12 yaşındaki çocukları için gelen haciz tebligatı sarsıldı. Herhangi bir kredi kullanmadıklarını söyleyen aile, kredinin çekildiği tarihte oğullarının 3 yaşında olduğunu belirtti. Konuya Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yetkilileri de el koydu.
Kural Ailesi, geçtiğimiz pazar günü Tatvan Kaymakamlığı tarafından evlerine gönderilen 8 bin 691 TL’lik kredi borcu tebligatı nedeniyle zor günler geçiriyor. 90’lı yıllarda Tatvan’dan İstanbul’a göçen aile 12 yaşındaki oğulları Hüseyin Kural adına 2004 yılında kullanıldığı iddia edilen ’Merkez Tarımsal Kalkınma Kooperatifi 100 Aile 2 Baş Süt Sığırcılığı’ projesi kapsamındaki 8 bin 691 TL’lik borç nedeniyle şok oldu. Baba Bekir Kural 2004 yılında 3 yaşında olan oğlu Hüseyin Kural için böyle bir kredi kullanmadıklarını, hatta böyle bir krediden haberlerinin bile olmadığını belirterek, “Ben işteydim. Hanım aradı Tatvan Kaymakanlığı’ndan haciz kağıdı geldiğini söyledi. Kendisi de zaten ağlıyordu, işi bıraktım geldim. 90’lı yıllarda biz köyden göç ederek geldik. 1990 yılından bu yana bir kere babam rahmetli olduğunda vasiyeti üzerine Tatvan’a defnettik geldik. Bir daha da asla memlekete gitmiş değiliz. Çocuklar zaten Tatvan’ı hiç bilmiyorlar. Tatvan Kaymakamı’nı aradım doğruladı. Çocuğun her şeyini sorduğumda aynen cevaplandı. Biz böyle bir şey yapmadık dediğimizde, biz bilemeyiz bu para alınmış ödenecek dediler. 8 bin 691 33 TL’nin 2009’da bitmesi gerekiyordu, şimdiye kadar ödeme yapılmamış” dedi.
Hamallık yaptığını ve son bir hafta içinde aile düzenlerinin bozulduğunu, işinden olduğunu ifade eden baba Bekir Kural, Tatvan’da akrabalarının dahi bulunmadığını ifade ederek şöyle konuştu:
“Bende hamallık yapan bir kişiyim bu parayı nasıl ödeyeceğim. Olsa, zaten götürüp öderdim. Olmadığı için hem maddi hem de manevi çok zorlandım bir hafta içerisinde. Aile düzenimiz bozuldu, dengemiz bozuldu, işe gidemediğim için işimden oldum, işimden atıldım. Ben 8 ay bir şey yemeden içmeden çalışacağım ki 9 bin TL’yi ödeyeceğim. Şuanda işsiz kaldım, zor durumdayım. Bizim Tatvan’da hiç akrabamız yok. En dün kaymakam aradı, ‘sizin aileden biri çekmiş olabilir’ dedi. Bizim ailede 1994’dan beri hiç kimse orada yok ki. Benim bir akrabam böyle bir şey yapsa olur derim. Yani soy ismimi tutan kişi de yok orada. Ben bu projeyi ilk defa duydum. Süt projesi mi, süt kredisi mi bilmiyorum. Bundan sonra elimden ne gelirse yapacağım. Devlet beni hem maddi hem mani bir 90’da mağdur etti bir de 2013’te mağdur etti.”
Yaşadıkları durum karşısında çok üzgün olduklarını söyleyen anne Aycan Kural ise “Çok şaşırmış durumdayız, çok mağduruz. Zaten zor geçinen bir aileydik, bir de bu başımıza geldi. Çok üzgünüz. Yardım bekliyoruz, bu işin hallolmasını istiyoruz” diye konuştu.
3 yaşında adına kredi çekilen ve kendisinden 8 bin 691 TL talep edilen 12 yaşındaki Hüseyin Kural ise “Ben de şaşırmış durumdayım. Babamın bu olayla ilgili dava açmasını istiyorum. Çok şaşırdım” dedi.
Öte yandan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı ekipler aileyi Bağcılarda’ki evlerinde ziyaret ederek, konu hakkında bilgi aldı. Aldıkları bilgileri rapor haline getireceklerini söyleyen yetkililer, raporun bakanlığa sunularak çözüm aranacağını söyledi.
(İHA)