BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

12 Eylül'de küstüler 30 yıl konuşmadılar!

12 Eylül 1980 döneminde görüş ayrılıkları nedeniyle küsen ve 30 yıl birbirleriyle konuşmayan 2 öğrenci mezunlar gecesinde ilk kez biraraya geldi.

Abone ol

12 Eylül 1980 öncesi Türkiye'de karşıt görüşlü gruplar arasında yaşanan çatışmalarda birbirlerini hasım gören ve kavga eden aynı okulun iki öğrencisi, 30 yıl sonra bir araya gelerek barıştılar.

Kayseri'nin en eski okullarından Sümer Lisesi'nden 1980 yılında mezun olan yazar Güner Dinçarslan ile okulu bir dönem sonra bitiren Hanife Yeniay, ''1. Mezunlar Buluşması''nda bir araya geldi. İki arkadaş buluştuklarında, geçmişte yaşadıkları ortak anıları paylaşarak nasıl kavga ettiklerini anlattılar.

Güner Dinçarslan, o dönemde herkesin bir tarafı tutmak zorunda olduğunu ve taraf tutmayanların daha çok zarar gördüğünü ifade ederek, ''Taraf tutmayan bir kişi, her iki taraftan da dışlanır ve dayak yerdi. Bu nedenle mecburen bir taraf seçmemiz ve karşı tarafı da hasım olarak görmemiz gerekiyordu'' dedi.

Olayı şöyle anlattılar

1980 öncesi Sümer Lisesi'nde okurken arkadaşı Hanife Yeniay ile farklı siyasi görüşlerde olduklarını belirten Dinçarslan, şunları anlattı:

''Bir gün okul bahçesinde voleybol oynuyorduk. Baktım, Hanife, bana karşı oynuyor. Topu aldım ve Hanife'nin üzerine doğru gittim. Topu onun yüzüne öyle bir hışımla attım ki, anında yere düştü ve yüzü kıpkırmızı oldu. Uzun süre yerden kalkamadı, bir süre sonra arkadaşlarının yardımıyla yerden kalktı ve gitti. O zamanki duygu ve siyasi görüşüm nedeniyle bu yaptığım işin ne kadar kötü bir şey olduğunu kavrayamamıştım. Ama yıllar geçtikçe bu yaptığım hareketin ağırlığı altında ezilmeye başladım. Bir fırsatını bulup, Hanife'den özür dilemek istedim. Bu fırsatı da ancak bu toplantıda ele geçirdim.''

Bir kitap

Güner Dinçarslan, 12 Eylül 1980 öncesi yaşanan sağ-sol çatışmalarını anlattığı ''Ve Kar Yağdı Üzerimize'' isimli kitabının son bölümünde, farklı görüşlerde olan ve birbirleriyle sürekli tartışan, çatışan iki arkadaşın yıllar sonra bir araya gelip kol kola yürüyüp gitmelerinin, arkadaşı Hanife hanımla karşılaşmalarıyla gerçek olduğunu söyledi.

Dinçarslan, ''Hanife'yi mezunlar buluşmasında karşımda görünce çok sevindim ve hemen gidip boynuna sarıldım. Kendisinden o gün yaptığım yanlış davranışımdan dolayı özür diledim ve beni affetmesini istedim. 30 yıl önce top vurduğum o yüzü, koklayıp öpüyorum'' dedi.

Hanife Yeniay da, ''Bizler, siyasi olaylar nedir, sağ ve sol ne demektir bilmeden kendimizi bir tarafın içinde bulduk. Daha çocuktuk ve Türkiye'de olup biten pek çok şeyin farkında değildik. Hatta şu an düşünüyoruz da ne için kavga ettiğimizi dahi hatırlamıyoruz'' diye konuştu.

Dinçarslan'ı affettiğini belirten Yeniay, ''Aradan 30 yıl önce geçmesine rağmen o günü hala hatırlıyorum. O günler çok kötü günlerdi ve bizim dönem için kayıp günler oldu. Sağ-sol çatışmaları yüzünden biz gençliğimizi ve geleceğimizi kaybettik. O günlerin telafisi mümkün değil'' dedi.