BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

12 Eylül Utanç Müzesi açıldı

Devrimci 78'liler Federasyonu 1980 darbesiyle yaşananların sergilendiği ''12 Eylül Utanç Müzesi''ni Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde açtı.

Abone ol

Fotoğraf sanatçısı Mehmet Özer'in şiirler ve fotoğraflar eşliğinde yaptığı sunum, Ulucanlar Merkez Kapalı Cezaevi'nde bulunup sergi için verilmeyeceği son anda açıklanan darağacının temsili maketinin önünde gerçekleştirildi.

Çankaya Belediyesi'ne ait Çağdaş Sanatlar Merkezi'ndeki açılışa Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda 78'liler derneği üyesi de katıldı.

Ankara 78'liler Derneği Başkanı Hüseyin Esentürk, 12 Eylül tanıklarının tanıklığını kayıt altına almak için böyle bir müze açtıklarını belirterek, ''12 Eylül karınlığına karşı duranların türküsünü söyleyeceğiz'' dedi.

Belediye Başkanı Bülent Tanık da, Türkiye'de sağcının da solcunun da 12 Eylül Anayasası'nı lanetlediğini belirterek, Türkiye'de yaşananların nedeninin 1982 Anayasası olduğunu söyledi.

Konuşmalardan sonra ''12 Eylül Utanç Müzesi''nin açılışı yapıldı. Müzede 1980 olaylarında cezaevine girenlerin, hayatlarını kaybedenlerin isimleri, hayat hikayeleri, mektupları ve fotoğrafları, dönemin mağduru sanatçıların resimleri ve işkence aletleri yer alıyor. Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde 15 Eylül 2010 tarihine kadar açık kalacak müze daha sonra diğer illeri gezecek.