BIST 9.080
DOLAR 32,38
EURO 35,01
ALTIN 2.326,03
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

12 Eylül mağdurlarına yasa teklifi

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, 12 Eylül 1980 askeri yönetiminin kararları mağdur olanlara ya da yakınlarına tazminat verilmesi için yasa teklifi verdi

Abone ol

12 Eylül askeri rejimi birçok eve acı ve gözyaşı düşürdü. Aradan 31 yıl geçmesine karşın 12 Eylül'ün yarattığı mağduriyetlerin giderilemediğini belirten CHP'li milletvekili Namık Havutça'nın TBMM Başkanlığına sunduğu teklif ise mağdurlara ve mağdur ailelerine umut oldu.

Yasa teklifinde 12 Eylül 1980'de askeri yönetimin ülke yönetimine el koymasıyla askeri darbe rejiminin kararları ve kanunlarıyla mağdur olan her vatandaşın ya da yakınlarının maddi ve manevi tazminat ve gerektiğinde dava açma hakkına sahip olmasını öngörülüyor.

YASA NE GETİRECEK?

Teklif, düzenleme kapsamına girenleri belirlemek için komisyon kurulmasını, bu komisyonun kimlerden oluşacağı ve kimlerin nasıl yararlanacağını içeriyor. Tazminatlar için Maliye Bakanlığı'na bütçeden ödenek konulacak. Komisyonunun, maddi ve manevi zararı tespit etmesi durumunda, belirlenen hak sahiplerine 30 gün içinde Maliye Bakanlığınca ödeme yapılacak. Belirlenen sürede ödeme yapılmaması halinde hak sahipleri Maliye Bakanlığına dava açma hakkına sahip olacak.

Teklif, Komisyonun nihai kararına dava yolunun açık olması, ayrıca 10 yıl ve üzeri sürelerde cezaevlerinde kalanlara süreye bakılmaksızın emeklilik hakkı tanınmasını da öngörüyor.