BIST 9.731
DOLAR 32,52
EURO 34,79
ALTIN 2.423,28
HABER /  DÜNYA

12 Eylül davasında kritik gün

12 Eylül askeri darbesine ilişkin Kenan Evren ile Ali Tahsin Şahinkaya'nın yargılandığı davada bugün esas hakkındaki mütalaanın verilmesi bekleniyor.

Abone ol

12 Eylül askeri darbesine ilişkin dönemin Genelkurmay Başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Ali Tahsin Şahinkaya'nın yargılandığı dava başladı.

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşma salonunda kurulan ekranlarla Evren, Ankara'daki Gülhane Askeri Tıp Akademisi Hastanesi (GATA), Şahinkaya ise İstanbul'daki GATA'dan mahkeme salonuna bağlanıyor. Evren'in yanında Avukat Sezin Duygu Tuncer, Şahinkaya'nın yanındaysa Avukat Mithat Burak Başkale bulunuyor. İstanbul ve Ankara'daki GATA'da birer kalem memuru de görev yapıyor.

Sanıkların avukatı Bülent Hayri Acar ise mahkemede hazır bulunuyor.

Duruşmaya bazı müdahiller ve avukatları, TBMM, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini izafeten Başbakanlık, DİSK, TÖB-DER gibi müdahil tüzel kişilerin avukatları da katılıyor.

ESAS HAKKINDAKİ MÜTAALAYI VERECEK

Duruşmada, Cumhuriyet Savcısı Selçuk Kocaman'ın esas hakkındaki mütalaasını vermesi bekleniyor.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Evren ve Şahinkaya, ''Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın tamamını veya bir kısmını değiştirmeye veya ortadan kaldırmaya ve anayasa ile teşekkül etmiş olan Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasına engel olmaya cebren teşebbüs etmek'' ile suçlanıyor.

Suç yerinin Ankara, tarihinin ise 2 Ocak-12 Eylül 1980 ile 6 Aralık 1983 arası gösterildiği iddianamede, Evren ve Şahinkaya'nın Türk Ceza Kanunu'nun ''devlet kuvvetleri aleyhinde cürümler''e ilişkin 146. maddesi ile 80. maddesi uyarınca ''ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına'' çarptırılmaları isteniyor.

Öte yandan, sanık avukatlarının, müvekkillerinin, "sağlık durumları" nedeniyle duruşmadan vareste tutulmaları talebi, mahkemece reddedildi.