BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

12 Eylül Davası'nda Kenan Evren'a ağır talep SON DAKİKA

Savcı, Evren ve Şahinlaya için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi.

Abone ol

12 Eylül Darbesinin görüldüğü davada Savcı son sözünü söyledi. Savcı, darbe yapan Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi.

Ankara GATA'da tedavi gören Kenan Evren ile İstanbul GATA'da bulunan Tahsin Şahinkaya davanın geçen ay yapılan son duruşmasına görüntülü sistemle bağlanmıştı.

SAVCI DEĞİŞMİŞTİ

Değişen cumhuriyet savcısına esas hakkındaki görüşünün sorulması için de dava bugüne ertelenmişti.
Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasında Cumhuriyet savcısı Erdinç Hakan Özdabakoğlu esas hakkındaki görüşünü açıkladı.

Savcı; dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya'nın, 765 sayılı TCK'nın "Devlet kuvvetleri aleyhine cürümler" başlıklı 146. maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapsini istedi.

SEMPATİK GÖRÜNMEK İÇİN MÜDAHALE ETMEDİLER

Savcı Özdabakaoğlu, "sanıkların, darbeyi yapmaya yaklaşık 1 yıl kadar önce karar verdiklerinin ve darbenin halkın gözünde sempatik görünmesini değerlendirmek için müdahale etmediklerinin" anlaşıldığını belirtti.

35. MADDE

Sanıklar ve avukatlarının, askeri darbe gerekçesi olarak TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesine dayanarak yaptıkları yönündeki beyanlarını anımsatan Özdabakoğlu, kanunların Anayasa'ya aykırı olamayacağını ifade etti ve "Kanunla verilen bir yetkinin, Anayasa'yı ortadan kaldırmak adına kullanılması mümkün değildir" dedi.

MÜEBBETİ HASTA YATAĞINDA DUYDU

Bugünkü duruşmaya müdahiller ve avukatları ile sanık avukatı katıldı. Ankara GATA'da bulunan Kenan Evren ile İstanbul GATA'da bulunan Tahsin Şahinkaya'ya sesli ve görüntülü sistemle bağlanıldı.

kanan evren ve tahsin şahinkaya 12 eylül duruşmasına görüntülü sistemle katıldı.jpg

Evren ve Şahinkaya, yataklarında yastık desteğiyle, yarı yatar vaziyette duruşmayı takip etti. Savcı'nın ağırlaştırılmış müebbet hapis istemini de o yatakta aldılar.

12 EYLÜL DAVASI NEDİR?

12 Eylül Darbesi davasında, Türk Silahlı Kuvvetlerinin 12 Eylül 1980 günü emir-komuta zinciri içinde gerçekleştirdiği askerî müdahale yargılanıyor. Bu darbeyle Süleyman Demirel'in Başbakan'ı olduğu hükümet görevden alınmış, Türkiye Büyük Millet Meclisi lağvedilmiş ve 1970 sonrasında değiştirilen 1961 Anayasası uygulamadan kaldırılmıştı.

REFERANDUM İLE YARGI YOLU AÇILDI

2010 anayasa referandumunda, değişikliklerin kabul edilmesiyle birlikte 12 Eylül darbesini yapan Kenan Evren'e yargı yolu açıldı.

13 Eylül 2010 tarihinde çeşitli sivil toplum kuruluşları, sendikalar ve dernekler ile darbe mağduru kişiler 12 Eylül darbesini yapanlar hakkında suç duyurusunda bulundu. Bütün suç duyurularını toplayan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı "Milli Güvenlik Konseyi (MGK) adı altında 12 Eylül 1980'de ülke yönetimine el koyan askeri cunta yönetiminin hayatta kalan üyeleri, Kenan Evren, Nejat Tümer ve Tahsin Şahinkaya'nın yargılanmasına karar verdi. 4 Nisan 2012 tarihinde ise darbenin yargılanmasına başlandı.