BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,85
ALTIN 2.428,58
HABER /  GÜNCEL

12 Eylül darbesinin mağduru karardan memnun

12 Eylül darbesi sonrası henüz 18 yaşındayken tutuklanan ve 3 yıl süren yargılamanın ardından İzmir’de idam edilen Halil Esendağ’ın babası T...

Abone ol

12 Eylül darbesi sonrası henüz 18 yaşındayken tutuklanan ve 3 yıl süren yargılamanın ardından İzmir’de idam edilen Halil Esendağ’ın babası Toker Esendağ, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın müebbet hapis almasına ilişkin, "Davanın bu şekilde sona ereceğini beklemiyorduk. Sevindik, mutlu olduk" dedi.
Ankara Adliyesi 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 12 Eylül Davası’nda eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Kenan Evren (97) ile eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya (89) hakkında müebbet hapis cezası ve askeri rütbelerin sökülmesi kararı 12 Eylül Davasına müdahil olan aileleri sevindirdi. 12 Eylül darbecilerinin idama yolladığı Manisalı ülkücülerden Halil Esendağ’ın Saruhanlı ilçesine bağlı Gözlet Köyünde yaşayan 81 yaşındaki babası Toker Esendağ, davanın bu şekilde sonuçlanmasının kendileri için sürpriz olduğunu söyledi. Davanın zaman aşımına uğrayacağına inandıklarını anlatan Baba Esendağ, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’ya verilen müebbet hapis cezasının kendilerini mutlu ettiğini söyledi.
Adaletin geç de olsa tecelli ettiğini kaydeden Baba Esendağ, oğlundan geriye kalan siyah beyaz bir fotoğrafın yanında o günleri anlattı. Oğlunun çok cesur ve gözüpek olduğunu anlatan 81 yaşında olan Baba Toker Esendağ, "Kendisi Kur’an-ı Kerim okuyan bir çocuktu. Yeni evlenmişti. Bir aylık eşi evde kalmıştı. Normalde o tarz işlerle alakamız yoktu. Bir anda olayların içerisinde bulduk kendimizi ve asılacak dediler, asıldı. Rahat vermiyorlardı. Ecevit vardı iktidarda. Teslim olmam diyordu Ecevit bırakıncaya kadar" diyerek oğlunun kaçış sürecini anlattı.

"İDAM EDİLDİĞİNDE 22 YAŞINDAYDI"
O dönemde arkadaşlarının yurt dışına gittiğini belirten Baba, "40 arkadaşı Almanya’ya gitmişti. Oğluma ’sende git’ demiştim. ’Baba burada Müslümanları öldürüyorlar. Bize kaçmak yakışmaz, ayıp olur. Bana öyle şey teklif etme’ diyordu. Çok cesurdu, korkmazdı. 8-10 kişinin hakkından gelirdi. Hapishanede de doğru durmuyordu. Gardiyanlar her gün kavga ettiğini söylüyordu. İdam edildiğinde 22 yaşındaydı. Güzelyalı’da mahkemesi olmuştu. Her zaman gidiyorduk. Ama iktidarda hiç sağcı kalmamıştı. Mahkemeye gittiğimizde bize düşman gibi bakıyorlardı. Ama ötekiler geldiğinde yer gösterirlerdi” dedi.

"EVREN’E AZ BİLE CEZA VERDİLER İDAM OLSA İDAM EDİLİRDİ"
12 Eylül Darbesinin hayatta kalan iki isminden biri olan dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren’e verilen müebbet hapis cezasını değerlendiren Baba Esendağ, “Evren’e müebbet cezası verdiler. Zaten ölüyor adam ne olacak artık. Ama yinede ceza alması doğru bir karar. Az bile aldı. İdam olsa idam cezası verirlerdi. İdamı da kaldırdılar. Zaten Halil, ’Baba bunu ya bir Ülkücü vurur ya da devrimci’ derdi. Bu kararı beklemiyorduk. Adamlar mahkemeye gitmiyordu. Dedik ki bunlar davayı zaman aşımına uğratırlar ama öyle olmadı. Güzel oldu. Karara sevindik. Anası da sağ olsa o da sevinirdi” diyerek verilen karara sevindiklerini anlattı.

HALİL ESİNDAĞ’IN İDAM SÜRECİ
Halil Esendağ, 18 yaşında ve 1 aylık evliyken 12 Eylül darbesinde Manisa’nın Turgutlu ilçesinde yaşanan olaylar nedeniyle tutuklanıp Buca Cezaevi’ne konulmuştu. 3 yıl süren yargılamanın ardından idam kararı çıkmıştı. Darbenin ardından sağ ve sol gruplardan idam cezasına çarptırılıp infaz edilen 50 isimden birisi de Halil Esendağ olmuştu. 1983’ün 4 Haziran gününü 5 Haziran’a bağlayan bir gece yarısında asılan Halil Esendağ’ın cenazesi Gözlet Köyünde kargaşa çıkmaması için adli mercilerce ailesinin de katıldığı bir törenle İzmir’de defnedilmişti.
(İHA)