BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.491,09
HABER /  GÜNCEL

12 Eylül darbecileri için ilk adım atıldı!

12 Eylül 1980 cunta yönetimi ile darbede görev alan asker, memur ve sivillerle ilgili soruşturmayı yürütecek savcı belli oldu

Abone ol

Anayasa değişikliği sonrası darbe yapanların yargılanmasının önündeki engel kaldırıldı. Bu düzenlemenin ardından çok sayıda suç duyurusu yapıldı. İşte o suç duyuruları birleştirilerek 12 Eylül'le ilgili soruşturma başlatma görevi Ankara Memur Suçları Savcısı Murat Demir'e verildi.

Soruşturma kapsamında hayatta olan dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren, emekli Orgamiral Nejat Tümer ve emekli orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın yargılanması da söz konusu olabilecek.

Savcı Demir, Balyoz darbe planı soruşturmasını yürüten savcılıktan, orijinal 12 Eylül belgelerini istedi.

Türkiye'in ilk kez "yapılmış bir darbe ile hesaplaşması"na sahne olacak 12 Eylül 1980 cunta yönetimi ile darbede görev alan asker, memur ve sivillerle ilgili soruşturmayı yürütecek savcı belli oldu. Star gazetesinin haberine göre, 12 Eylül darbecilerine yönelik Türkiye genelindeki tüm suç duyurularını Ankara'da toplayan Ankara Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Ethem Kuriş, soruşturmayı yapma görevini Memur Suçları Soruşturma Savcısı Murat Demir'e verdi.

ŞÜPHELİLERİN ÇOĞU DEVLET MEMURU

Referandumla darbecilerin koruma kalkanının kalkmasının ardından 12 Eylül mağdurları, Türkiye'nin dörtbir yanında savcılıklara suç duyurusu yağdırdı. Suç duyurularında sadece darbe yapanların değil işkencelerin gerçekleştiği cezaevi müdürleri, memurlar, polis ve askerlerin yargılanması talep ediliyordu. Türkiye genelindeki yaklaşık 1000 suç duyurusunu Ankara'da toplayan Başsavcı İbrahim Ethem Kuriş, suçlananların çoğunun devlet memuru olmasını gözönüne alarak, soruşturmayı memur suçları bürosunun yürütmesi için talimat verdi.

SUÇ DUYURULARI BAŞSAVCIVEKİLİNE

Suç duyurularını kategorilere ayıran Başsavcılık, tüm suç duyurularını Memur Suçları ile ilgili savcılardan sorumlu Başsavcıvekili Şadan Sakınan'a gönderdi. Dosyayı değerlendiren Başsavcıvekili Şadan Sakınan ise soruşturmayı Memur Suçları Savcısı Murat Demir'e gönderdi. Savcı Murat Demir'in, Başsavcılığın yaptığı kategorilendirmeyi de dikkate alarak suç duyurularını tek bir dosyada birleştireceği öğrenildi.

AYRI AYRI SUÇ MADDELERİ BELİRLENDİ

Başvurular 'doğrudan mağdur olanlar' ve 'yakınını kaybedenler' olarak ikiye ayrılırken şikayet edilenlerin de yine gruplara ayırarak işlem yapılmaya hazır hale getirildiği öğrenildi. Askerler, bürokratlar, kamu görevlileri gibi ayrımlar yapılarak şikayet edilen şahıs ve kurumlar ayrıştırıldı. Her biri için geçerli olan suç maddeleri belirlenirken kurumlarla yazışma yapılarak o dönemde söz konusu konumda bulunan personel belirlendi. Savcı Murat Demir'in, asker ve sivilleri ayrı ayrı kategorilerde değerlendirerek tek bir dosya adı altında darbe suçunu işleyenlerin cezalandırılmasını isteyeceği ifade edildi.

TÜRKİYE'NİN EN GENİŞ SORUŞTURMASI

Darbeyi fiilen gerçekleştirilen asker şahıslar dışında en önemli şikayet grubunu işkenceciler oluşturuyor. İşkencelerin gerçekleştiği cezaevi müdürleri, devlet memurları, polis ve askerlerin yargılanabilmesi için de tespitlerin yapıldığı aktarıldı. Şikayet edilenlerin fazla olması nedeniyle soruşturma cumhuriyet tarihinde görülmemiş biçimde genişletildi. Şikayetler doğrultusunda önümüzdeki günlerde ifade alım işlemlerinin de gerçekleşeceği öğrenildi. Memur Suçları Savcısı olan Murat Demir, öncelikli olarak darbede görev alan devlet memurları üzerine yoğunlaşacak. Bu kapsamda çok sayıda asker ve devlet görevlisi ifadeye çağrılacak.

MESLEKTEN ATILANLAR İÇİN DOSYA

Haksız fişlemeler sonucu işten atılan binlerce insan için de ayrı bir bölüm oluşturuldu. 1 milyon 683 bin fiş dosyası soruşturmanın en geniş bölümünü oluşturuyor. Soruşturma Savcısı Murat Demir'in fişçiler hakkında da ayrı bir işlem yapılması için çalışma yaptığı öğrenildi. 12 Eylül Savcısı Murat Demir'in suç duyurularında zaman aşımını da değerlendireceği ve zaman aşımında karar mercii olacağı öğrenildi.

YENİ GÖREVİNE 22 OCAK'TA ATANDI

Ankara Başsavcılığı'nda Memur Suçları Savcısı olarak görev yapan Murat Demir, 2 Şubat 2009 yılında Adalet Bakanlığına müfettiş olarak atandı. Demir, Başmüfettiş olarak görev yaparken, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından 22 Ocak 2011 tarihli kararname ile Ankara Cumhuriyet Savcısı olarak görevlendirilmişti.

BALYOZ BELGELERİNİ İSTEDİ

12 Eylül Soruşturması kapsamında savcılık çarpıcı bir adım attı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Memur Suçları Soruşturma Bürosu eliyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan Balyoz Davası kapsamında ele geçirilen 12 Eylül Darbe Belgelerini istedi. 30 Mart'ta 2001/1 Sayı ile gönderilen yazıda, Balyoz Darbe Planı belgeleri arasında yeralan orijinal 12 Eylül Belgelerinin Ankara'ya gönderilmesi istendi. 12 Eylül 1980'de gerçekleştirilen darbede esas alınan "Bayrak Planı"nın orijinal nüshası bu çerçevede talep edildi. 12 Eylül darbe yargılamasında resmi belge niteliğini taşıyacak olan belgelerle ilgili Başsavcılık yazısında şöyle dedi:

"Başsavcılığımızca yürütülen soruşturmaya esas olak üzere; Başsavcılığınız tarafından 'Balyoz' adı altında yürütülen soruşturmada elde edilen bazı belgelerde 12 Eylül 1980 günü gerçekleştirilen Askeri Darbenin uygulamasına esas 'Bayrak Planının' örnek alındığı hususunda yazılı ve görsel basında haberler çıktığı anlaşıldığından söz konusu 12 Eylül 1980 Askeri Darbesine esas teşkil eden darbe planına esas belge asıllarının veya onaylı bir nüshasının C.B'za gönderilmesi; bu belgelerin mahkemeye gönderilmiş olması halinde müzekkeremizin iade edilmeyerek ilgili mahkemesinden istenen hususların temini ile ikmalen C.B'za gönderilmesi rica olunur."