BIST 9.503
DOLAR 32,50
EURO 34,73
ALTIN 2.495,28
HABER /  GÜNCEL

Yüz yıldır böyle bir yağmur görülmedi

Bursa son yüzyılın en şiddetli yağışı ile sarsılıyor. Kent göle dönerken, yatalak bir hasta boğuldu. Bu gece de risk çok büyük.

Abone ol

Bursa 24 saat içinde göle döndü. Kentte alarm durumu verilirken okula giden çocuklar yollarda kaldı. Motorize ekipler devreye girdi, valiliğin aldığı tatil kararı okul yolundakilere bu sayede iletildi. Kentte yarın da okullar tatil...

Şiddetli yağış can da aldı. Yatalak bir hastanın evini su bastı. Hasta adam yatağında boğularak öldü. Yenişehir ilçesinde ise 30 bin tavuk telef oldu.

Kentteki manzara inanılmaz! Meteoroloji yetkilileri yüzyıldır böyle bir yağış görülmedi derken, son 24 saat içinde metrekareye düşen yağış miktarı 114 kilogram oldu. Su basan ev ve işyeri sayısı binin çok üzerinde.



Bursa son yılların en büyük doğal felaketini yaşıyor. Şiddetli yağışlar kentte hayatı felç etti. Caddeler dereye dönerken, binden fazla işyeri ve ve su bastı.

Bursa Valisi Şahabettin Harput başkanlığında kentte kriz masası oluşturuldu. Harput, Karacabey, Gemlik, Orhangazi, İznik, Gürsu, Kestel ve Yenişehir bölgelerinde arazilerin sular altında kaldığını açıkladı.



100 YILDIR BÖYLESİ GÖRÜLMEDİ

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, "yüzyılı aşkın süredir böyle yağış görülmedi" yorumunda bulundu. Son 24 saatte Bursa merkezde metrekareye 114.8 kilogram yağış düştü. Bursa kent merkezinde, son 24 saatte aylık ortalamanın yaklaşık iki katı yağış kaydedildi.


BÜTÜN İMKANLAR SEFERBER EDİLDİ

Kentteki köprüler, kanallar ve bentler hasar gördü. Şiddetli yağışın bu şekilde devam etmesi halinde daha büyük tehlikelerin söz konusu olabileceği haber veriliyor.

İl Özel İdaresinin 25 iş makinesi ve 50 personeli, Büyükşehir Belediyesinin 59 iş makinesi ve 220 personeli, itfaiyenin 56 aracı, DSİ'nin 54 dalgıç pompası kentteki su baskınlarına yetişmeye çalışıyor.

Ev ve iş yerlerinde, dere yataklarında yoğun çalışma yürütülüyor. Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin araç ve pompaları su basan evleri ve yollarda biriken suları tahliye ediyor. Afetler yasası gereğince ihtiyaç duyulduğu anda özel sektöre ait iş makinelerine el konulması da gündemde.

BU GECE RİSK ALTINDAKİ YERLER

Bursa'da bu gece de şiddetli yağışın sürmesi bekleniyor. Vali Harput, Bursa'nın hassas bölgeleri olan Alacahırka, Panayır, Vakıfköy ile Nilüfer ve Kestel'deki geniş bir bölgenin aşırı yağıştan dolayı yarın saba

YATALAK HASTA BOĞULDU

Bursa'da şiddetli yağışla birlikte
bir de dram yaşandı. Yatalak hasta
olan 84 yaşındaki İsmail Güven'in
evini sel bastı. 

O sırada oğlu evde bulunmuyordu.
Yaşlı adam evini dolduran suyun
içinde boğularak yaşamını yitirdi.
 

ha kadar risk altında bulunduğunu bildirdi.

RİSKLİ EVLERDE KALMAYIN UYARISI

Bölgedeki vatandaşların daha önce yaşadıkları tecrübelerin ışığında dikkatli olmaları gerektiğini söyleyen Harput, ''Riske yakın olanların gece evlerinde kalmamaları, yakınlarının yanına taşınmaları, yakınları yoksa valiliğimize müracaat ederek kendilerine sunulan barınma imkanlarından faydalanmalarını öneriyoruz'' dedi.

OKULLAR YARIN DA TATİL

Devam edecek yağışların yol açabileceği can kayıplarını önlemeye çalıştıklarını vurgulayan Harput, ''Bugün bildiğiniz gibi il genelinde okulları tatil etmiştik. Meteoroloji raporları istikametinde yarın da ilk ve orta dereceli okullarımızı tatil ettik. Ayrıca özürlü vatandaşlarımız ve hamilelerin idari izinli sayılmaları kabul edilmiştir'' diye konuştu.

SAĞLIK KURUMLARI, EMNİYET,
İTFAİYE VE DSİ'DE İZİNLER KALDIRILDI

Harput, aşırı su birikintisi yüzünden trafikte aşırı aksamalar ve yığılmalar yaşandığını dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Zorunlu olmayanların, ziyaret etmek ve gezmek için özel araçlarıyla yola çıkmamalarını istiyoruz. Çünkü trafikte yoğunluk artıyor. Toplu taşıma araçlarını tercih etsinler. Bu yağmurun devamı müddetince bütün sağlık kurumlarında, emniyette, itfaiyede, özel idarede ve DSİ'de izinler kaldırılmıştır. Kurumlarımız, 24 saat görev başındadır.''

OTOBÜS TERMİNALİNDE YOLCULAR
MAHSUR KALDI


Bursa'da etkili olan kuvvetli yağış nedeniyle, yolcu otobüsleri şehirlararası otobüs terminaline 6 saat süreyle giriş-çıkış yapamadı. Şiddetli yağmurun ardından otobüs terminalinin çevresi ve içi suyla doldu. Suların yolları kapaması nedeniyle şehir dışından gelen yolcu otobüsleri terminale giriş yapamazken, peronlardan kalkış için bekleyen otobüsler de bir süre mahsur kaldı.

Bursa'ya gelen otobüsler yolcularını terminal girişinde alabildi. Terminalde bilet satışı yapılmazken, Bursa'dan başka kente giden vatandaşlar da otobüslere yine terminal dışından binebildi. Terminal içi ve çevresinin temizlenmesi, peronlara giden yolun sulardan arındırılmasının ardından otobüslerin giriş ve çıkışlarına kontrollü bir şekilde izin verilmesine başlandı.